Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Semnele autismului la copii

Autismul sau Tulburarea de spectru autist (termen care va fi întâlnit în discutia cu un specialist) reprezinta o afectiune care vizeaza dezvoltarea neuronala atipica a copilului. Tulburarea de spectru autist (TSA prescurtat) afecteaza 3 arii de functionare si dezvoltare ale copilului, anume aria sociala, cea a comunicarii si cea a comportamentelor.

Copilul cu autism se retrage, deseori, intr-o lume interioara, incercand sa se izoleze de lumea exterioara in care noi convietuim, manifestant interes doar pentru activitatile si interesele proprii si nu pentru a interactiona cu semenii din jur.

Cand poate fi vizibil autismul?

Este important sa subliniem faptul ca autismul este o tulburare de neurodezvoltare cu care copilul se naste, astfel, aceasta afectiune este prezenta inca din primele clipe de viata ale celui mic. Totusi, primele semne apar in timpul copilariei mici (de obicei, pana in varsta de 3 ani).

La unii copii, primele simptome ale autismului sunt vizibile inainte de un an sau un an si jumatate de viata, insa la altii sunt vizibile intre 2-3 ani. Fiecare copil este diferit, evolueaza diferit si are o manifestare diferita a tulburarii, astfel ca este dificil sa pronuntam o perioada exacta in care copilul va incepe sa manifeste simptomele autismului.

Pentru a observa devreme aceste semne si pentru a interveni timpuriu, pentru a creste eficienta interventiei si a terapiei este necesar ca un parinte sa fie atent la modul in care copilul sau atinge etapele de dezvoltare normale.

Care sunt simptomele autismului?

In primul an de viata este important sa observam daca copilul face contact vizual cu parintii sau persoanele cu care intra in contact (in special cu mama), daca reactioneaza atunci cand altcineva se apropie de el sau daca prezinta interes in socializare.

De asemenea, putem observa daca cel mic raspunde la numele sau intorcandu-se spre persoana care l-a strigat, daca este interesat sa exploreze lucruri si locuri noi si daca incearca activitati noi (in special impreuna cu alti copii apropiati de varsta).

Absenta acestor aspecte ale dezvoltarii normale pot indica prezenta unei dezvoltari atipice a celui mic. La acestea se adauga prezenta comportamentelor repetitive (batut din palme, fluturatul mainilor, folosirea obsesiva a unui obiect, deseori in acelasi mod), interactiunea atipica cu obiecte si jucarii sau reactiile neobisnuite si, uneori, violente la sunete sau lumini puternice.

Dupa primul an de viata, intarzierea in dezvoltarea normala este mai vizibila, astfel ca cei mai multi copii sunt diagnosticati ulterior. Se observa o intarziere in dezvoltarea limbajului, copilul refuzand sa vorbeasca (sa exerseze silabe, vocale, lucruri care vin natural unui copil tipic). De asemenea, este evidenta absenta imitatiei (care sta la baza achizitiilor verbale si gestuale).

Alte simptome ale autismului vizeaza aria socio-emotionala, copilul avand dificultati in recunoasterea propriilor emotii sau pe ale celor din jur. Acestia au dificultati in a crea si mentine relatii cu semenii de aceeasi varsta, avand tendinta de a se izola adesea in spatiul personal, refuzand interactiunea.

Odata cu inaintarea in varsta, comportamentele inadecvate pot creste in intensitate si in frecventa sau pot fi inlocuite de altele asemenea. Cel mai frecvent intalnite astfel de comportamente sunt aliniatul obiectelor, aruncarea jucariilor, fluturatul sau batutul din palme, balansatul corpului sau a unei parti a corpului și repetarea fara sens a unor cuvinte sau expresii (scoase din context si nefolosite in mod functional).

Ce pot sa fac daca copilul meu are autism?

Daca un copil prezita unele dintre aceste semne este important sa consultati un specialist in vederea punerii unui diagnostic corect. Cel mai adesea, medicul de familie sau medicul pediatru poate observa dezvoltarea inadecvata a copilului si va poate recomanda prezentarea la un medic specialist.

Medicul care poate stabili daca este sau nu vorba despre un diagnostic de TSA este psihiatrul. Deseori, se recomanda dubla evaluare si interactiunea in diada psihiatru- psiholog clinician, pentru a creste eficienta interventiei si pentru un diagnostic cat mai veridic, dar si pentru urmarirea progreselor sau regreselor afectiune si ale tratamentului.

Dupa ce copilul a primit un diagnostic, se recomanda terapie si, uneori (daca este cazul), tratament medicamentos. Terapia de baza care se ocupa cu interventia vizavi de autism este terapia ABA, alaturi de logopedie. Terapia ABA este una comportamentala care urmareste sa ajute copii sa faca achizitiile necesare pentru a se apropia de nivelul de dezvoltare la care ar trebui sa se afle. Adesea, aceasta se concentreaza pe achizitii vizavi de comportamentele adecvate, abilitatile sociale si de comunicare, adica principalele arii afectate de TSA.

Logopedia este o forma de terapie care ajuta copilul sa isi dezvolte vorbirea, lucrand atat la pronuntarea corecta a sunetelor, vocalelor si cuvintelor, cat si la sinteza propozitiei si la comunicarea adecvata in cadrul unui dialog.

Este autismul prezent la adulti?

Asa cum spuneam anterior, Tulburarea de spectru autist este o afectiune innascuta, o diversitate neuronala care este prezenta de la nastere, astfel ca aceasta ramane prezenta pana la sfarsitul vietii. Totusi, acest lucru nu trebuie sa ne ingrijoreze. Terapia recomandata de specialist are rolul de a suplini intarzierea in achizitii si de a ajuta individul diagnosticat sa ajunga la stadiul de dezvoltare pe care il indica varsta sa cronologica (varsta pe care o are).

Asadar, terapia are rolul de a aduce persoana pe ”o linie de plutire”, care sa il ajute sa se integreze in societate si sa interactioneze adecvat cu oamenii din jur. Astfel, persoanele adulte diagnosticate anterior cu TSA pot functiona optim in societate, pot crea relatii satisfacatoare, pot avea locuri de munca si se pot intretine de unii singuri sau cu minim ajutor. De altfel, unul dintre scopurile finale principale ale interventiei terapiei este acela de a-i ajuta pe copii sa devina autonomi si sa se descurce independent in viata de adult.

Concluzii

Tulburarea de spectru autist este o afectiune innascuta, cu care individul ramane pe tot parcursul vietii. Aceasta se manifesta diferit la fiecare persoana in parte, insa exista semne si simptome care marcheaza prezenta ei. Totusi, exista si interventii terapeutice care au rolul de a diminua manifestarea simptomelor si de a-i ajuta pe copii sa devina adulti functionali si sa se descurce independent.


Referinte

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596

Asociatia Help Autism https://helpautism.ro/

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More