Impactul expunerii excesive la ecrane asupra sănătății
Criza actuala in domeniul sanitar ce a afectat intreg mapamondul are nenumarate repercusiuni. In acest articol vom identifica impactul expunerii excesive la ecrane precum si cateva solutii ce vin in ajutorul acestui tip de comportament pe care majoritatea persoanelor il adopta mai ales in perioada pandemiei.
Utilizarea retelelor de socializare, a smartphone-ului, privitul indelung la televizor sau munca excesivă la computer vor avea efecte negative asupra sanatatii, mai devreme sau mai tarziu, in functie de calitatea vietii fiecaruia (adepti ai unui stil de viata sanatos, activ), de timpul petrecut in fata ecranului, de existenta sau lipsa pauzelor efectuate la diferite intervale de timp. Aceste efecte sunt de ordin atat psihic cat si fizic.
Cuprins
Efecte psihice
Fenomenul pandemic COVID-19 asupra populatiei are deosebit de multe ramificatii. Unele dintre aceste ramificatii reies din izolarea in perimetrul domestic la cererea autoritatilor. Aceasta izolare fortata a dus la un alt tip de izolare cel de ordin psihologic prin intermediul utilizarii excesive a aparatelor cu ecran chiar in cadrul familiei. Anxietatea si depresia apar, paradoxal, ca urmare a utilizarii excesive a retelelor sociale.
Efecte fizice
La nivel fizic, apar probleme la nivelul ochilor: oboseala manifestata prin incetosarea privirii sau senzatia de ochi “uscat” (deficit de clipire) concomitent cu dureri in alte zone precum gatul, umerii sau capul. Acest tip de manifestari se intalnesc atunci cand exista o expunere la ecran intr-un timp suficient de mare, la o distanta prea mica de acesta, de asemenea fiind corelat si cu nivelul de luminozitate al ecranului, precum si alti factori ca lipsa unei pozitii corecte (spatele drept) sau alte afectiuni existente anterior la nivel ocular.
Asociatia Americana de Optometrie a elaborat o recomandare in acest sens: regula 20-20-20 pentru vizualizarea digitala. Aceasta regula se refera la persoanele care utilizeaza pe perioade lungi de timp ecrane digitale si consta in efectuarea a 20 de secunde de pauza
Somnul este afectat prin mai multe aspecte. Utilizarea aparatelor cu ecran prea aproape de momentul orei de culcare (cu 2-3 ore inainte) scade secretia de melatonina (hormonul asociat cu ritmul circadian), stimuleaza activitatea cerebrala atunci cand creierul ar trebui sa relaxat pentru a intra intr-un somn de calitate. Un studiu efectuat in 2014 a relevat faptul ca lumina albastra este responsabila pentru dezorganizarea ritmului circadian normal al organismului ceea ce conduce la scaderea capacitatii de a adormi precum si a probabilitatii ca in ziua urmatoare sa scada nivelul de alerta al creierului. Prin urmare, cateva modalitati prin care putem contracara aceste efecte sunt: evitarea utilizarii aparatelor cu ecran (telefon mobil, televizor, calculator inainte de culcare cu 2-3 ore).
Sedentarismul este o reala problema, iar tehnologizarea globala a contribuit la cresterea acestui fenomen in randul populatiei. Privitul excesiv la televizor promoveaza un stil de viata inactiv, cu efecte nocive asupra sanatatii, contribuind la aparitia unei palete largi de afectiuni metabolice, cardiace si chiar moartea prematura. Insa tehnologizarea a venit si cu solutii in acest sens si anume, existenta unor aplicatii care pot fi descarcate pe telefon cu rolul de a calcula pasii facuti intr-o zi, de a numara caloriile, in principiu de a monitoriza evidenta unui stil de viata activ.
Postura deficitara (umeri adusi in fata, pozitie “cocosata”, aplecarea coloanei cervicale impreuna cu capul inainte) in timpul privitului la televizor, la calculator sau in utilizarea telefonului mobil poate conduce in timp la probleme musculoscheletale fiind vorba de o presiune la nivelul gatului si a coloanei cervicale precum si toracale sau lombare. Un studiu efectuat pe durata a 5 ani a scos la iveala o legatura intre scrierea mesajelor pe telefon si durerea aparuta la nivelul spatelui, umerilor si gatului la adultii tineri.
Cateva sugestii de combatere a unei astfel de posturi: existenta unor pauze constand in ridicarea de pe scaun/fotoliu si facand cativa pasi prin camera la fiecare ora sau efectuarea unor exercitii de intindere a musculaturii ajuta la impiedicarea acumularii oricarui tip de tensiune sau postura incorecta.
Efecte la copii
Fiind un organ inca in dezvoltare la aceasta categorie de varsta, creierul copiilor va fi afectat de ecranul digital intr-o mai mare masura decat la adulti. Mai multe studii au aratat cateva dintre posibilele efecte adverse ale utilizarii aparatelor electronice. Privitul excesiv la televizor daca se produce in primii 2 ani de viata poate afecta semnificativ dezvoltarea limbajului si influenteaza comportamentul.
La fel, calculatorul, atat de utilizat de copii mai ales in perioada pandemiei datorita cursurilor scolare mutate in platformele online, poate avea un impact negativ prin scaderea concentrarii, a atentiei, dezorganizare, scaderea creativitatii si a imaginatiei. Cresterea timpului de utilizare a telefoanelor inteligente a condus la aparitia unui profil de copil cu comportament pasiv-agresiv, neadaptat social, anxios, dependent.
Ca o solutie la aceste probleme, Asociatia Americana de Pediatrie recomanda scaderea numarului de ore petrecut in fata televizorului, calculatorului, telefonului mobil, ajungand la un maxim de 2 ore pe zi, pentru copiii pana in varsta de 5 ani . De asemenea, inchiderea aparatelor cu cel putin o ora inainte de culcare.
Un televizor, computer sau telefon aflat in camera copilului in primii ani de viata afecteaza somnul din punct de vedere cantitativ si calitativ. De asemenea copii sau adolescentii care adorm cu telefonul in apropierea lor au un risc crescut de a avea tulburari ale somnului.
Utilizarea aparatelor digitale implicit si a celor cu ecran acasa sau la scoala au efecte negative inclusiv asupra sistemului musculoscheletal (dureri, tensiuni, pozitiilor incorecte ale corpului).
Metode de protectie
Parintii ai caror copii petrec prea mult timp in fata calculatorului, televizorului sau telefonului mobil ar trebui sa le ofere cadrul propice pentru a implementa un stil de viata sanatos, constand in alimentatie echilibrata, plina de vitamine minerale, un somn sanatos, de calitate, aerisirea camerelor, activitate fizica regulate, practicarea unui tip de sport dar si angrenarea in activitati sociale alaturi de alti copii, pentru a favoriza o buna dezvoltare atat a caracterului cat si a activitatii cerebrale.
In cazul adultilor, este la fel de important dezvatarea din obiceiul de a pierde prea mult timp in fata ecranelor, in detrimental altor activitati benefice de altfel pentru ei. Dezvoltarea unui program zilnic care sa contina efectuarea unor exercitii fizice, optarea pentru o alimentatie adecvata cerintelor nutritionale ale organismului, creearea conditiilor propice pentru un somn odihnitor reprezinta principalele metode de combatere ale efectelor nocive ale ecranelor in timpul pandemiei.
Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/negative-effects-of-technology#in-children
Cmentariile sunt închise