Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Când ar trebui să apelezi la un psiholog și cum te poate ajuta? [P]

De foarte multe ori am fost învățați să facem totul singuri, să ne descurcăm singuri indiferent de cât de dificil ne-a fost. Totuși, prea multe situații dificile cărora le-am făcut față cum am știut, probleme pe care le-am rezolvat, poate fără a cere ajutor și tot ceea ce încă vine înspre noi, ne poate copleși.

A cere ajutor nu înseamnă a fi slab, indiferent că ești femeie sau bărbat. A te vulnerabiliza, a accepta că nu mai poți și că ai nevoie de ajutor, de cineva care să te ajute să vezi lucrurile dintr-o perspectivă diferită te va face să te simți foarte bine și chiar să îți găsești puterea de a merge mai departe. 

Un psiholog poate fi această persoană căreia îi poți spune prin ceea ce treci și cât de copleșit te simți. 

Spre exemplu, dacă locuiești în Timișoara, un psiholog bun in Timisoara, te poate ajuta să vezi cât de minunat ești, câte ai reușit să faci, până acum și te va face să înțelegi că și odihna, sau a cere ajutor face parte din aceeași putere, pe care vrei să le-o demonstrezi tuturor. 

E posibil ca în anumite cazuri mai grave, în care anumite stări cu care te confrunti durează de foarte mult timp și care pot avea repercursiuni grave să fie nevoie și de intervenția unui psihiatru, care de cele mai multe ori colaborează cu psihologul sau psihoterapeutul. 

Când să apelezi la un psiholog?

Teama de a apela la un psiholog pentru a nu fi percepuți dezechilibrati s-a diminuat mult în ultima perioadă și tot mai mulți oameni apelează la astfel de terapii, pentru a rezolva diferite situații din viața lor. 

Atunci când ai dificultăți în a lua anumite decizii, când te confrunti în mod constant cu sentimente de vinovăție, teamă, stări de depresie, agitație sau gelozie este cazul să soliciți ajutor. Dacă nu ai reușit singur, a amâna nu înseamna că aceste stări vor dipărea. 

În momentele foarte dificile pe care simți că nu le poți depăși de unul singur precum divorțul, moartea cuiva drag, dificultatea de a relaționa cu ceilalți, fie că vorbim despre părinți, copii, familie, colegi de serviciu sau chiar cu persoane străine,  abuzuri prin care treci, dependențe de anumite substanțe, anxietate sau fobii toate acestea pot proveni din anumite traume pe care le poți depista și vindeca cu ajutorul unui terapeut sau al unui psiholog. 

Un psiholog te poate ajuta să ajungi la cauzele care te fac, spre exemplu să mănânci prea mult, să ai probleme în relația intimă de cuplu, să evoluezi în carieră sau să nu crezi că meriți ceva mai bun. 

La urma urmei, tot ceea ce se întâmplă în jurul tău are legătură cu percepția ta asupra situației în sine și de cele mai multe ori, s-ar putea să privești lucrurile dintr-un unghi care nu te face să vezi binele decât propria-ți durere. Dar acest lucru poate fi schimbat, depistat și vindecat în ședințele la un psiholog. 

În cazul în care ședințele nu sunt suficiente poți combina recomandările psihologului cu tratamentul medicamentos recomandat de psihiatru. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More