Atunci cand devenim parinti incepem sa facem fata unor noi provocari si ne punem problema cum invatam sa formam si sa educam un nou caracter, o noua persoana. Suntem obligati sa privim lucrurile mai in profunzime si suntem macinati de numeroase intrebari: cum sa cresc eu un copil fericit, echilibrat, increzator si cum sa-l pregatesc eu sa reuseasca in sarcinile vietii de adult?
Cum sa oferim fericirea, increderea si dezvoltarea psihica sanatoasa copiilor nostri?
Cuprins
1. Încurajează copilul!
Incurajarea este cel mai important aspect al cresterii si educarii copilului tau. Lipsa incurajarii este cauza psihica aparitiei comportamentului deviant. Atunci cand copilul devine neascultator si opozitionist, trebuie sa stii ca el a fost profund descurajat, fie prim umilire, fie prin supraprotectie.
Copilul invata sa se adapteze unei lumi a gigantilor pe care trebuie sa o exploreze cu curaj si in care trebuie sa simta ca apartine. El este foarte ambitios in a-si depasi aceasta conditie de om mic in lumea gigantilor si este manat de o mare dorinta de a reusi. Daca in acest punct intervine descurajarea (prin tonul vocii, prin cearta, cuvinte dure sau privire neprietenoasa), copilul va intelege ca este inadecvat, inferior si nepriceput si va adopta acest rol in viata sa.
Copilul tau are nevoie de incurajare asa cum o planta are nevoie de apa!
2. Evita pedeapsa și recompensa!
Daca ne consideram copilul ca un egal, nu avem cum si nu ne este permis nici sa-l pedepsim, nici sa-l recompensam. Invatand copilul sa functioneze dupa principiul “sa vezi ce patesti daca gresesti” sau “daca iei nota mare iti iau o jucarie”, ii refuzam dreptul la propria initiativa, la asumarea propriilor responsabilitati.
Copilul nu invata sa se bucure de lucrurile simple din viata, nu invata sa participe sau sa contribuie cu drag in comunitate. El traieste mereu in suflet cu teama unei posibile pedepse daca a gresit sau cu gandul la un premiu daca face ceea ce de fapt este natural si de asteptat sa faca.
3. Construiește sentimentul de comunitate în familie!
Este important sa construim si sa mentinem traditii distincte in fiecare familie. Astfel, dezvoltam sentimentul de apartenenta si de implicare al copilului nostru si ii intarim stima de sine. Tot in acest sens este recomandata intrunirea consiliului de familie atunci cand trebuiesc luate diverse decizii. In acest cadru copilul este invitat sa stea la aceeasi masa cu parintii si sa participe la luarea deciziilor in familie. Parintele trebuie sa inteleaga la randul lui ca fiecare decizie afecteaza si viata copilului si trebuie sa cunoasca si punctul sau de vedere. Importante sunt si mesele luate impreuna in care domneste starea de buna-dispozitie si de respect reciproc, sarbatorile, zilele de nastere, activitatile efectuate impreuna cu copilul.
4. Respectă-ți copilul!
Respectul pentru copil inseamna a-l privi ca pe un om ce are aceleasi drepturi sa ia decizii ca ale noastre. Dar asta nu inseamna ca copilul sa faca ceea ce fac parintii. Fiecare membru al familiei are un rol diferit – si fiecare are dreptul de a fi respectat in acest rol pe care si-l asuma.
Ii arati respect copilului tau atunci cand ii respecti sentimentele, opiniile, intimitatea, temperamentul, corpul si spatiul sau privat.
Daca iti respecti copilul si el va invata sa te respecte pe tine si pe semenii sai!