Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Bolile gingivale pot crește riscul apariției Bolii Alzheimer?

Un studiu nou a găsit legătura între bacteria care cauzează boli gingivale și boala Alzheimer, dar cu toate acestea, nu toți cercetătorii sunt convinși de această legătură. Această descoperire poate fi considerat și un nou drum către descoperirea unui potențial tratament.

Totuși, o parte dintre cercetători și unii medici sunt precauți în a face asemenea afirmații că acesta ar fi răspunsul pentru această boală neurodegenerativă.

În studiul care a fost publicat în revista Science Advances, cercetătorii au examinat țesutul cerebral al persoanelor decedate cu boala Alzheimer.

În țesut au descoperit Porphyromonas gingivalis, unul dintre principalii agenți patogeni responsabili de bolile gingivale. De asemenea, au detectat ADN-ul bacteriei în lichidul cefalo-rahidian recoltat de la bolnavii Alzheimer în viață.

În plus, enzimele toxice produse de bacterie – numite ”gingipains” – au apărut în multe dintre probele prelevate din creierul afectat de Alzheimer. Creierele cu o cantitate crescuta de gingipine au prezentat de asemenea cantități mai mari de proteine ​​legate de boala Alzheimer, substanțe cunoscute ca proteina tau și proteina ubicuitină.

Experimentele realizate pe șoareci sugerează, de asemenea, o legătură între această bacterie și boala Alzheimer.

Când echipa de cercetători a infectat gingiile șoarecilor sănătoși cu P. gingivalis, bacteria a apărut ulterior în creierul animalelor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, leziuni ale neuronilor și niveluri mai mari decât cele normale ale proteinei beta-amiloid în țesutul cerebral al șoarecilor.

Proteinele beta-amiloid se aglutinează pentru a forma plăci în creierul persoanelor cu boala Alzheimer.

Cercetătorii au reușit să neutralizeze infecția cu P. gingivalis din creierul șoarecilor folosind o moleculă care se leagă de gingipine și le blochează. Acest lucru scade, de asemenea, producția de beta-amiloid și reduce distruția cerebrală.

Cercetătorii sugerează că acest lucru funcționează pentru că bacteria se bazează pe enzime pentru colectarea de nutrienți și producerea energiei. Acesta este lucrul care sugerează un posibil tratament.

Infecțiile și Boala Alzheimer

Dr. Rawan Tarawneh, un neurolog cognitiv și profesor asistent de neurologie la Universitatea de Stat Ohio Wexner Medical Center, a declarat că rezultatele studiului au fost „interesante” și „intrigante”.

Cu toate acestea ea a declarat pentru Healthline că cercetarea nu oferă dovezi destul de puternice pentru a stabili o relație cauză-efect între P. gingivalis și boala Alzheimer.

Ea a subliniat unele dintre neajunsurile studiului, cum ar fi căutarea unor depozite de amiloid în creierul oamenilor, așa cum au făcut cercetătorii la șoareci.

Dr. Rudolph Tanzi, profesor de neurologie la Universitatea de Medicină de la Harvard, avertizează împotriva entuziasmului prematur privind aceste rezultate, deoarece studiul a fost mic și trebuie încă reprodus de către alți cercetători.

Cred că studiul este interesant, dar este prematur să spunem că dacă nu ți-ai curățat dinții cu ață dentară vei avea boala Alzheimer. Sau că dacă folosești ața dentară, vei reuși să eviți Alzheimer.

Acest lucru nu înseamnă că infecțiile nu joacă totuși un rol în boala Alzheimer.

Unii cercetători suspectează că beta-amiloidul este modul creierului de a se proteja împotriva acestor invadatori.

Începem să ne gandim la beta-amiloid ca la o peptida antimicrobiană care face parte din raspunsul nostru imunitar normal impotriva infecțiilor în creier

Dacă răspunsul creierului este prea sever, acest lucru poate duce la o acumulare excesivă de beta-amiloid, fapt ce poate determina formarea plăcilor implicate în boala Alzheimer.

Tanzi a spus că laboratorul său căută de câțiva ani microbi în creierul persoanelor care suferă de boala Alzheimer, ce „ar putea conduce depunerea de amiloid, ca acțiune a acestui răspuns antimicrobian”.

Deși datele lor nu sunt încă publicate, ei nu au găsit nici o dovadă care să ateste prezența bacteriilor ce produc boli gingivale în țesutul cerebral. Au fost detectați totuși alți microbi, inclusiv viruși.

Într-un studiu publicat anul trecut, Tanzi și colegii săi au arătat că virusul herpes poate conduce la producția de amiloid în creier.

”Plăcile încearcă de fapt să încapsuleze microbii pentru a proteja creierul”, a spus Tanzi.

Sănătatea dentară și sănătatea generală

Autorii acestui studiu au demarat studii clinice pentru testarea unui medicament asemănător celui pe care l-au utilizat în studiul pe șoareci. Acest lucru este totuși începutul, însa, mai este drum lung până la primirea aprobării din partea Food and Drug Administration (FDA).

Aceste studii pot da oamenilor de știință date mai exacte asupra rolului pe care P. gingivalis îl are în dezvoltarea bolii Alzheimer.

Cu toate acestea, Tarawneh a spus că ”în cele din urmă, nu cred că va fi vorba doar despre o singură toxină sau doar despre un singur agent infecțios care poate fi suspectat că ar fi cauza principală a bolii Alzheimer în cazul tuturor persoanelor afectate”.

Concluzii

Alzheimer-ul este o boală complexă care se dezvoltă pe o perioadă de 15-20 de ani. Sunt implicați foarte mulți factori, inclusiv vârsta, sexul și predispozițiile genetice, cum ar fi APOE4.

În ceea ce privește igiena dentară, sunt necesare mult mai multe cercetări în acest domeniu pentru a determina cât de însemnat este rolul pe care îl joacă pentru boala Alzheimer.

Dar asta nu înseamna că nu ar trebui să ne spălăm și să ne curățăm dinții cu ața dentară în mode regulat sau să mergem la controalele periodice anuale la medicul dentist.

”De multe ori avem tendința de a separa gura de restul corpului, ceea ce nu are nici un sens”, a spus dr. John Luther, directorul operational al Western Dental.

El a subliniat că boala gingivală – sau boala parodontală – este implicată în apariția altor afecțiuni generale de sănătate, inclusiv accidentul vascular cerebral, diabetul și afecțiunile cardiace.

Ca și în cazul bolii Alzheimer, totuși, nu există o relație clară de tip cauză-efect între bolile gingivale și alte afecțiuni.

Luther a spus că există totuși o legătură suficientă pentru ca oamenii să manifeste puțină prudență.

Persoanele care prezintă afecțiuni și boli gingivale ar trebui să le trateze, deoarece toate aceste lucruri subliniază efectele pe care bolile gingivale și sănătatea orală le au aupra întregii stări de sănătate.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More