Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Agresivitatea în contextul personalităților patologice

Emese Lukacs, Aurel Nireştean, Lorena Mihaela Muntean, Andreea Sima-Comăniciu, Alex-Claudiu Boacă

Agresivitatea este un comportament social care apare din nevoia de apărare sau dorința de a obține avantaje în relațiile interpersonale sau ca o expresie a vulnerabilității individuale. Motivele pentru acest comportament pot fi biologice, psihosociale sau culturale. Există două tipuri principale de agresivitate: cea reactivă, care este un răspuns la stimuli negativi sau provocări, și cea proactivă, care este de obicei motivată de un obiectiv personal.

În cadrul personalităților patologice, întâlnim cea mai mare diversitate de comportamente agresive. Acestea pot varia în funcție de cauza lor, modul de manifestare și intensitate. De exemplu, în tulburarea de personalitate antisocială și tulburarea de personalitate borderline, sunt descrise forme extreme de agresivitate.

Agresivitatea poate fi unul dintre principalele motive pentru care persoanele cu tulburări de personalitate caută ajutor psihiatric, fie din proprie inițiativă, fie datorită presiunii din partea autorităților sau a familiei.

În tulburarea de personalitate paranoidă, pot apărea comportamente agresive, mai ales atunci când persoana se simte amenințată sau în pericol. Aceasta poate fi influențată de credințele paranoide ale individului și de modul în care percepe realitatea.

Tulburarea de personalitate schizoidă este caracterizată prin comportamente agresive rare și imprevizibile, care nu sunt legate de emoțiile sau motivele subiectului.

Tulburarea de personalitate narcisică poate prezenta comportamente agresive atunci când individul nu primește confirmarea valorii sale din partea celor din jur sau când se simte inferior sau ridiculizat.

Agresivitatea în tulburarea de personalitate histrionică derivă din fragilitatea ego-ului și din capacitatea redusă de autocontrol. Deși comportamentul lor poate fi teatral și manipulativ, actele severe de agresiune sunt rare.

În tulburarea de personalitate borderline, agresivitatea este subestimată, dar este legată de instabilitatea psihică și emoțională a individului.

În concluzie, agresivitatea în contextul personalităților patologice este complexă și variată, fiind influențată de trăsăturile specifice fiecărei tulburări și de factorii externi.

Sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More