Majoritatea oamenilor care se lupta cu atacurile de panica isi doresc sa inteleaga care sunt cauzele din spatele acestor fenomene.
Cuprins
“De ce am atacuri de panică?”
Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare o vom imparti in cateva subcategorii de intrebari. Mai intai, trebuie sa invatam cum functioneaza atacul nostru de panica, felul in care acesta se produce, apoi sa identificam cu ce ne ajuta sa stim raspunsul la intrebarea “de ce”, care sunt intrebarile utile la care putem raspunde in timpul unui atac de panica si care sunt ipotezele stiintifice cu privire la etiologia tulburarii de panica.
1. Cum funcționează atacul de panică?
Aici trebuie sa identificam raspunsurile la urmatoarele intrebari:
- Care sunt factorii/triggerii care imi declanseaza panica?
- Care sunt factorii care difera/se schimba in zilele in care am atacuri de panica, fata de zilele in care sunt perfect ok?
- De ce imi este mai usor atunci cand persoana mea de sprijin este langa mine?
- Cand si Cum ia sfarsit atacul meu de panica?
2. Întrebarea “De ce?”
Cu siguranta ca aceasta este intrebarea obsedanta pentru orice om care sufera de anxietate si tulburare de panica. Ce este important sa stim si sa identificam este faptul ca, in timpul unui atac de panica, aceasta intrebare nu e deloc utila pentru ca:
- De fiecare data cand oamenii is pun aceasta intrebare, o fac sub impulsul unei furii fata de propria persoana, au tendinta sa se autoinvinovateasca, sa fie suparati pe ei insisi. Aceste sentimente stau in calea aflarii adevaratelor raspunsuri.
- Este foarte putin probabil ca veti gasi raspunsul la aceasta intrebare, mai ales in timpul unul atac de panica
- Chiar daca intr-un final aflati raspunsul, asta nu determina incetarea atacurilor de panica si a anxietatii
3. Care sunt întrebările utile?
- Ce se intampla acum?
- Cum sa reactionez la asta?
Intrebarile “Ce” si “Cum”, mult mai mult decat “De ce”, va vor putea conduce la raspunsuri utile, de adaptare in timpul unui atac de panica. Atacul de panica face parte din noi, este generat de mintea si de trairile noastre, astfel, trebuie sa invatam sa lucram “impreuna” cu atacul de panica si nu “impotriva lui” pentru a putea sa il depasim.
4. Cauzele si ipotezele științifice despre atacurile de panică
Si pentru ca sunt sigura ca inca veti avea tendinta sa va puneti intrebarea “bine, bine, dar eu tot nu stiu din ce cauza am eu atacuri de panica?”, iata si cateva dintre ipotezele si teoriile stiintifice cu privire la aparitia atacurilor de panica:
- Predispozitia genetica: ne putem naste cu o predispozitie genetica pentru anxietate si tulburare de panica, pe aceasta nu o putem controla. Se spune ca “familiile de anxiosi nasc, la randul lor, anxiosi”.
- Mediu generator de anxietate in copilarie: este posibil ca in perioada copilariei sa fi dobandit anumite convingeri despre lume, viata, relatii sau despre sine, convingeri pe care invariabil si inconstient la aplicati ca si adult si care in situatiile unul “conflict intrapsihic” determina anxietatea si respectiv atacul de panica.
- Perioade de stres intens fizic sau psihic
- Eveniente psiho-traumatizante (pierderea cuiva drag, divortul, recuperarea dupa un accident etc), insatisfactiile si esecurile repetate;
- Stabilirea unor obiective si teluri prea indepartate si imposibilitatea realizarii lor
- Multiple cauze medicale: prolaps de valva mitrala, hipertiroidism, epilepsia, fumatul excesiv, consumul excesiv de bauturi cofeinizate, astmul bronsic, bronhopneumopatia cronica obstructiva, anemia.
Excluderea acestor cauze este deosebit de importanta inainte de alegerea tratamentului psihiatric, de aceea dupa primele atacuri de panica, o examinare medicala amanuntita este obligatorie.
Ce mai trebuie sa stii despre atacurile de panică
Atacurile de panica sunt intr-adevar o problema serioasa, dar tu nu esti vinovat pentru ca le ai, ci pur si simplu, la un moment dat psihiscul tau trage un semnal de alarma ca ceva nu este in regula. De aici incolo, felul in care alegi sa aborderzi problema depinde doar de tine. Tratamentul lor implica ajutor. Ajutorul este atat psihiatric cat si psihoterapeutic.
Psihiatrul iti poate prescrie medicamente anxiolitice si antidepresive cu ajutorul carora starea ta de spirit se va imbunatati si frecventa atacurilor poate diminua pana la disparitie. La psihoterapeut poti alege sa mergi sa descoperi ce se intampla mai in profunzime, care este structura psihicului tau, care sunt convingerile tale, care este stilul tau de viata si unde te incurci in viata ta, care sunt optiunile pe care le ai si ce alegi sa faci cu ele…
Ambele vizite, atat la psihiatru cat si la psihoterapeut, sunt utile si se vor completa una pe cealalta pentru ca tu sa revii in lume si in viata cu curaj.