Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Ce este demența și cum se manifestă?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, demența este un sindrom de natură cronică și progresivă care duce la deteriorarea funcțiilor cognitive, peste cea asociată cu înaintarea în vârstă.

Aceasta afectează memoria, orientarea, abilitatea de a gândi și de a calcula, capacitatea de învățare, limbajul și judecata. De cele mai multe ori, modificările cognitive menționate mai sus sunt acompaniate și de schimbări comportamentale sau emoționale.

Chiar dacă demența afectează, în special, persoanele vârstnice, ea nu reprezintă totuși o caracteristică normală a îmbătrânirii. Află în continuare mai multe despre demență și manifestările ei, pentru a fi mai bine informat cu privire la sănătatea ta și a familiei tale!

Ce este demența și câte tipuri există?

Întrucât demența este un termen medical folosit pentru a descrie deteriorarea funcțiilor cognitive, aceasta este împărțită în trei grupe și anume:

  • demența primară – care se referă la afecțiunile și problemele de sănătate în care aceasta este boala principală, cum ar fi boala Alzheimer, demența vasculară și demența cu corpi Lewy;
  • demența secundară – atunci când deteriorarea este cauzată de o altă afecțiune, cum ar fi boala Parkinson, boala Huntington sau leziuni cerebrale;
  • simptome reversibile asemănătoare demenței – care pot fi cauzate de probleme de sănătate cum ar fi carența de vitamine, infecții, afecțiuni metabolice și endocrine, efectele secundare ale unor medicamente, etc.

Este importantă determinarea tipului demenței, întrucât tratamentul prescris de către medicul specialist va depinde de cauza principală și de simptomele prezentate.

Cum se manifestă demența?

Semnele și simptomele deteriorării funcțiilor cognitive se pot împărți în două categorii, în funcție de stadiul în care se află demența și anume:

Simptomele timpurii ale demenței

Acestea se manifestă, de obicei, prin uitarea evenimentelor sau a informațiilor primite recent, prin repetarea acelorași întrebări la intervale scurte de timp și prin dificultate de exprimare.

Tot în această categorie pot intra și alte simptome cum ar fi:

  • pierderea frecventă a obiectelor;
  • uitarea zile, lunii sau a anului curent;
  • schimbări comportamentale sau de dispoziție.

Semnele asociate cu agravarea demenței

Odată cu evoluția afecțiunii se poate observa o scădere mai mare a abilitații de luare a deciziilor, o scădere a independenței și o creștere a nivelul de anxietate, frustrare sau confuzie.

Mai mult decât atât, agravarea demenței mai poate include și alte simptome, cum ar fi:

  • găsirea cu dificultate a cuvintelor potrivite într-o conversație;
  • schimbarea tiparului de somn;
  • reducerea abilitații de gândire rațională și de rezolvare a problemelor;
  • creșterea dependenței de alte persoane pentru a realiza diferite activități zilnice;
  • prezența halucinațiilor (care pot include obiecte sau persoane).

Trebuie menționat că aceste simptome reprezintă manifestări generale ale demenței și că fiecare persoana afectată poate prezenta simptome diferite, în funcție de zona cerebrală lezată.

Complicațiile demenței

Întrucât demența poate afecta numeroase sisteme ale organismului și abilitatea generală de funcționare, aceasta poate cauza următoarele complicații:

  • nutriție necorespunzătoare – multe persoane cu demență tind să reducă treptat aportul caloric sau chiar să evite complet mesele zilnice, lucru care poate afecta nutriția. Adițional, această problemă poate să apară și în urma incapacității de a mesteca sau de a înghiți;
  • pneumonie – dificultatea înghițirii bolului alimentar poate crește riscul de aspirație a alimentației în plămâni, problemă care poate bloca respirația și care poate cauza un anumit tip de pneumonie;
  • incapacitatea de a realiza acțiuni de autoîngrijire – odată cu progresul demenței, persoana afectată poate prezenta dificultate la îmbrăcare, îmbăiere, în timpul spălatului pe dinți sau în timpul folosirii toaletei;
  • risc ridicat de accidentare – persoanele cu demență prezintă un risc mai mare de accidentare fie prin cădere, fie prin alte activități zilnice cum ar fi gătitul sau folosirea anumitor obiecte;
  • deces – stadiile avansate ale demenței pot provoca decesul persoanei afectate, cel mai adesea din cauza infecțiilor dobândite.

Chiar dacă nu există tratament curativ pentru această deteriorare cognitivă, anumite opțiuni pot ajuta însă la gestionarea simptomelor. Discută cu un doctor specialist dacă ai un membru de familie cu semne specifice de demență, pentru a primi atenția medicală necesară și tratamentul corespunzător!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More