Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

În cuplu: când unul dintre parteneri suferă de depresie…

Atunci cand apare depresia la unul dintre parteneri, cuplul insusi sufera schimbari majore si devine treptat afectat de aceasta boala. Asadar, depresia, desi este o boala a unuia dintre parteneri, trebuie privita si ca o boala care poate afecta intreaga structura a cuplului.

Este foarte greu sa vedem cum persoana iubita se lupta cu depresia.Trebuie sa stim ca in vreme ce tristetea este o parte fireasca vietii, totusi in cazul in care partenerul nostru trece printr-o perioada de tristete si nefericire intensa, care dureaza mai multe saptamani, acesta poate fi un semn de depresie.

Aparitia depresiei erodeaza frecvent intimitatea emotionala si sexuala a cuplului, inundand relatia cu pesimism, furie, izolare si resentimente. Cand partenerul tau sufera de depresie, relatia voastra se transforma complet, astfel ca pana si cel mai optimist si vesel partener poate fi inecat rapid in depresia celuilalt: te poti trezi ca esti coplesit de toate treburile suplimentare pe care le ai de facut intrucat partenerul tau este prea letargic pentru a mai face ceva, apare frustrarea caci vezi cum partenerul pur si simplu nu iese din starea in care este sau poti tu insuti sa ai sentimente de vinovatie vis a vis de aparitia depresiei.

Ce poți face?

Marie Curie spunea asa: “Nimic in viata nu trebuie temut, ci doar inteles”.

Pornind de la aceasta afirmatie, iata care sunt pasii pe care sa-i urmezi:

1. Învață care sunt simptomele depresiei:

Dispozitie trista, depresiva zilnica sau aproape zilnica, cu o durata de peste 2 saptamani, oboseala excesiva chiar si la cele mai mici eforturi, pierderea intereselor si a placerilor (hobby-uri, prieteni, scaderea libidoului), schimbari ale obiceiurilor alimentare (pierderea poftei de mancare sau apetit exagerat), sentimente de inutilitate, neajutorare, pierderea sperantei, ganduri de sinucidere, gandul ca viata nu are rost, iritabilitate, dificultati de concentrare, modificari ale somnului (de obicei, in depresie este caracteristica insomnia de adormire, adica persoana reuseste sa adoarma dar se trezeste in a doua jumatate a noptii si nu mai poate adormi, totodata dimineata simptomele de depresie sunt cele mai accentuate).

2. Încurajează-ți și ajută-ți partenerul/a să caute ajutor

Deseori din cauza simptomelor de depresie partenerul nostru nu va reusi sa se mobilizeze singur pentru a merge sa caute ajutor. Totodata, el/ea poate incerca sentimente de rusine, de stanjeneala in fata a ceea ce traieste. Rolul tau, atunci cand banuiesti ca celalalt are simptome de depresie este sa-l incurajezi cu blandete si cu rabdare sa mearga la un psihiatru. Acesta ii va face o evaluare globala si totodata va cauta daca exista modificari ale organismului care sa duca la depresie (modificari hormonale, vasculare, etc.) sau daca aceasta este doar o depresie de cauza psihica. Depresia este o boala invalidanta, dar este totodata o boala pentru care exista tratament.

Daca partenerul tau vorbeste sau ameninta ca-si va pune capat vietii, daca observi schimbari in comportament si in afirmatiile sale in acest sens; trebuie sa stii ca se poate chiar sa recurga la acest gest datorita sentimentelor de neputinta, inutilitate sau vinovatie pe care le simte impreuna cu depresia. Contacteaza imediat un medic specialist, serviciul de ambulanta sau chiar politia daca situatia scapa de sub control; aceasta este o urgenta medicala!

3. Învață ce este cu adevărat depresia

Cel mai bine iti poti ajuta partenerul atunci cand inveti despre boala prin care trece! Astfel, poti sa intelegi care sunt simptomele pe care le are si cum sa treceti impreuna mai usor prin aceasta perioada.Incearca, pe cat posbil, sa te pui in pielea partenerului tau, sa vezi cum este de fapt sa fii deprimat. Citeste ultimele carti despre depresie, pune intrebari, cauta raspunsuri, fii informat!

4. Fii un bun ascultător!

Deseori a-i permite celuilalt sa isi spuna liber adevaratele sentimente reprezinta un medicament minune pentru cel depresiv. Invata sa asculti sentimentele celuilalt fara sa reactionezi emotional, fara sa cauti sa te aperi, fara sa te gandesti la replica si fara sa preiei controlul in asa fel incat sa termini tu propozitiile pentru el. Acest exercitiu va creste increderea celuilalt si va intari relatia de cuplu atat atunci cand ne luptam cu depresia, cat si in viata de zi cu zi.

5. Oferă iubirea!

Asigura-te ca partenerul tau stie cat de mult insemni pentru el/ea si ca iubirea ta nu s-a schimbat odata cu aparitia bolii. Fii pregatit pentru momente dificile cand probabil ca va trebui sa devii tu capul familiei, sa iei deciziile importante, sa te ocupi de treburile casei, sa tii evidenta facturilor, sa pregatesti copiii pentru scoala etc. Cu toate astea nu dezimplica in totalitate partenerul, intrucat acest lucru ii va confirma sentimentele de neputinta, ci incearca sa il implici alaturi de tine in activitati pe care considera ca le poate face. Tine minte totusi ca toate aceste sarcini de zi cu zi, pe care noi le consideram normale, pot deveni coplesitoare, chiar imposibil de dus la bun sfarsit atunci cand suferim de depresie.

6. Incurajează-ți partenerul!

Incurajeaza-ti partenerul sa faca lucrurile care ii faceau placere inainte. Invita-l la film sau la plimbare, discuta cu el despre ce simte, invata-l sa-si faca din nou planuri de viitor. Totusi, tine cont de faptul ca iesirea din depresie este ca si cum ai invata din nou sa mergi: cate un pas un fiecare zi, intai mersul de-a busilea, apoi mersul sprijinit si abia intr-un final reusesti sa mergi fara ajutor. Aminteste-ti asadar sa nu fortezi foarte tare, sa ai rabdare, dedicare si incredere si lucrurile bune se vor intampla!

7. Ai grijă tine!

Chiar daca boala partenerului tau este deosebit de serioasa si te canalizezi cel mai mult spre a-i oferi ajutorul necesar si spre a tine lucrurile sub control, nu uita de tine! Gandeste-te ca daca tu nu vei mai functiona asa cum trebuie, nici nu vei mai fi in stare sa-i acorzi tot sprijinul persoanei iubite. Dormi atat cat ai nevoie, asigura-te ca mananci asa cum trebuie, gaseste-ti momente de relaxare, tine legatura cu prietenii si cu familia – adeseori ei iti ofera tot suportul emotional de care ai nevoie. Urmareste-ti sentimentele si gandurile, nu te invinovati pentru ceea ce se intampla, ci incearca mai degraba sa gasesti cele mai bune cai pentru a ajuta cuplul vostru sa treaca cu bine peste acest moment de cotitura.

 Nu uita: exista viata dupa depresie, exista prietenie, exista iubire! Ajuta-l pe cel de langa tine sa treaca peste acest episod din viata voastra!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More