Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Cât durează sevrajul la benzodiazepine?

Benzodiazepinele sunt un grup de sedative ale sistemului nervos central utilizate pentru tratarea anxietății, a insomniei și a convulsiilor. Benzodiazepinele (sau benzos, cum sunt adesea numite) se numără printre cele mai frecvent prescrise medicamente. Există mai multe tipuri diferite de benzodiazepine vândute sub diverse nume de marcă populare.

Principala diferență între aceste medicamente este durata de timp în care rămân active în organism. Aceste medicamente sunt uneori utilizate abuziv, in mod special pentru efectele lor relaxante și euforice. Cu toate acestea, chiar și la doze terapeutice, benzodiazepinele pot provoca dependență fizică și sevraj.

Privire de ansamblu asupra sevrajului de benzodiazepine

Utilizarea benzodiazepinelor a devenit larg răspândită. Din 1996 până în 2013, numărul de persoane care au avut nevoie de rețete de benzodiazepine a crescut cu 67%. Abuzul și dependența de benzodiazepine au devenit semnificative în rândul tuturor categoriilor de vârstă, de la adolescenți la adulți în vârstă. Statisticile arată că aproximativ 80% din persoanele dependente de benzo fac abuz sau combină cu alt medicament, cea mai frecventă fiind asocierea dintre opiacee și benzodiazepine. Statisticele internaționale  indică faptul că aproximativ 50-80% dintre persoanele cu tulburări psihiatrice care iau doze mici de benzodiazepine pe perioade lungi, vor dezvolta toleranță fizică la medicament și vor avea riscul de a deveni dependenți.

Orice persoană care le ia zilnic benzodiazepine poate dezvolta o toleranță și dependență. Atunci când sunteți dependent fizic de un medicament, înseamnă că organismul dumneavoastră nu poate funcționa normal fără el. Dacă întrerupeți sau reduceți brusc doza, veți avea simptome de sevraj.

Renunțarea la benzodiazepine poate fi un proces dificil, chiar periculos. Vă puteți aștepta să vă simțiți anxios și cu senzația pe ”muchie de cuțit”,  timp de câteva săptămâni. S-ar putea să vă simțiți iritabil și hipersensibil la tot ce vă înconjoară. Insomnia este, de asemenea, frecventă. În prima săptămână, vă puteți aștepta și la simptome fizice, cum ar fi durerile de cap și tremorul mâinilor.

Sevrajul poate fi gestionat printr-o reducere treptată a dozei, ceea ce va provoca simptome mai ușoare care apar și dispar în valuri. Atenție, dacă ați folosit benzodiazepine pentru mai mult de 6 luni, oprirea bruscă a dozei poate provoca convulsii și chiar un sindrom confuzional – de aceea este de preferat să cereți ajutorul medicului de specialitate.

Semne și simptome ale sevrajului la benzodiazepine

Simptomele de sevraj pot apărea după doar o lună de utilizare, chiar și în cazul unor doze mici, terapeutice. În rândul persoanelor care iau benzodiazepine pentru mai mult de 6 luni, aproximativ 40% prezintă simptome de sevraj moderate până la severe atunci când renunță brusc. Celelalte 60% experimentează simptome ușoare.

Severitatea simptomelor de sevraj este asociată cu o varietate de factori cum ar fi: doza actuală, cât timp ați luat-o, dacă luați mai mult de o benzodiazepină, dacă luați și alte medicamente sedative, orice probleme legate de consumul de substanțe în general sau dacă renunțați la mai multe substanțe în același timp.

Debutul sevrajului depinde strict de medicamentul pe care îl luați. Medicamentele cu acțiune scurtă, cum ar fi alprazolamul și lorazepamul, ies din organism mai repede, ceea ce înseamnă că simptomele de sevraj pot apărea în doar 8 până la 12 ore.

Benzodiazepinele cu acțiune mai lungă, cum ar fi clonazepamul, poate rămâne în sistem mai mult timp, ceea ce înseamnă că pot trece 1-2 zile sau chiar mai mult până la apariția simptomelor de sevraj

Simptomele posibile includ: anxietate, insomnie, iritabilitate, neliniște, tremuratul mâinilor, spasme musculare, dureri de cap, transpirație, puls accelerat, hiperventilație, greață sau vărsături, dureri și chinuri, atacuri de panică, hipersensibilitate la lumină și atingere, senzații corporale anormale (piele de găină, frisoane), depresie, probleme de concentrare și de memorie, tulburări de vedere (flash-uri sau vedere încețoșată), halucinații auditive, tactile sau vizuale, senzația de irealitate, delir, convulsii.

Conform Asociației Americane de Psihiatrie, simptomele de sevraj de la benzodiazepine cu durată scurtă de acțiune ating un maxim în a 2-a zi și se ameliorează în ziua a 4-a sau a 5-a. Cu toate acestea, unele persoane consideră că acestea pot dura chiar și mai multe săptămâni. Estimările sugerează că între 10-25 % dintre consumatorii cronici de benzodiazepine, se confruntă cu ceea ce se numește sevraj prelungit. Sevrajul prelungit este un sindrom de sevraj pe termen lung care poate apărea și dispărea timp de mai multe luni. Simptomele vor fi mai blânde decât la sevrajul acut și pot dispărea săptămâni întregi. Sevrajul prelungit rareori durează mai mult de un an.

Cum să faceți față sevrajului la benzodiazepine

Cea mai bună modalitate de a renunța la benzodiazepine, este prin contactarea medicului dumneavoastră pentru a vă reduce doza și astfel, sevrajul va fi evitat. Reducerea treptată a dozei, înseamnă să luați doze progresiv mai mici pe parcursul a câteva săptămâni sau luni.

Puteți să vă reduceți doza pe cont propriu, dar cel mai bine este să cereți părerea avizată a medicului. În funcție de benzodiazepina pe care o luați în prezent, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă treacă la o altă benzodiazepină înainte de a începe reducerea treptată. Benzodiazepinele cu acțiune scurtă, complică procesul sevrajului având prea multe suișuri și coborâșuri. Diazepamul, o benzodiazepină cu acțiune îndelungată, este cea mai frecventă alegere pentru reducerea dozei.

Nu există un anumit program standard de reducere a dozei pe care să îl urmați. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să urmați un program individualizat de reducere treptată pe baza dozei dumneavoastră actuale și a circumstanțelor personale. Unele persoane reușesc să reducă doza rapid, terminând în 2-3 săptămâni. La alții, procesul e mai lent, și durează mai multe luni.

În timpul procesului de reducere a dozei, este posibil să resimțiți în continuare unele dintre simptomele de sevraj. Acest lucru se poate întâmpla după fiecare reducere a dozei.

Dacă simptomele dumneavoastră sunt intolerabile, medicul dumneavoastră poate întrerupe sau încetini reducerea treptată. Mulți medici aleg să nu anuleze reducerea treptată ci să crească doza, ca răspuns la simptomele de sevraj.

Pentru a face față simptomelor de evoluție și progres, este util să aveți un plan de rezervă pentru a face față anxietății. Strategiile utile includ: terapie cognitiv-comportamentală, meditație, exerciții de conștientizare și exerciții fizice.

Atenționări privind renunțarea la benzodiazepine

Sevrajul la benzodiazepine poate fi periculos dacă nu este tratat corespunzător. Există riscul ca persoanele care renunță la benzodiazepine fără o scădere treptată, să aibă crize convulsive care le pot pune viața în pericol. Dacă intrați în sevraj fără o reducere treptată, riscați, de asemenea, să vă confruntați cu delir și halucinații care vă pot face să pierdeți contactul cu realitatea – o experiență înspăimântătoare și periculoasă.

Deși la unele medicamente se poate renunța pe cont propriu, nu este și cazul benzodiazepinelor. Cu toate acestea, asta nu înseamnă neapărat că veți avea nevoie de spitalizare. De fapt, cei mai mulți oameni se descurcă bine cu reducerea benzodiazepinelor la domiciliu, cu ajutorul medicului lor de familie sau al psihiatrului. Ar trebui să păstrați legătura cu medicul dumneavoastră în mod regulat în timpul procesului de reducere treptată a dozei, fie prin telefon, fie în timpul vizitelor la cabinet.

În funcție de situația dumneavoastră, medicul dumneavoastră poate considera că este mai bine să vă prescrie cantități foarte mici de medicament pentru a vă împiedica să modificați procesul reducerii treptate, dar asta ar putea însemna vizite mai dese la farmacie.

Unele persoane, cum ar fi cele cu antecedente de sevraj complicat, convulsii sau boli psihice grave, ar putea fi puse in situația spitalizării. Acest lucru poate implica internarea într-un centru de dezintoxicare sau într-un spital timp de mai multe săptămâni, unde puteți beneficia de o monitorizare medicală constantă și de sprijin psihologic.

Renunțarea la benzodiazepine înseamnă că simptomele psihiatrice de bază, pot reveni mai rău ca niciodată. Acestea pot include: atacuri de panică, simptomele TOC, simptomele PTSD, anxietate severă, gânduri deranjante, depresie.

Tratamentul în regim de spitalizare, poate fi foarte costisitor, în funcție de spital sau clinică, dar poate fi decontat de CAS sau de alte companii de asigurări.

Dacă sunteți însărcinată sau vă gândiți să rămâneți însărcinată, discutați imediat cu ginecologul sau psihiatrul dumneavoastră despre planurile dumneavoastră. Utilizarea benzodiazepinelor în timpul sarcinii implică anumite riscuri, însă, trecerea prin orice fel de sevraj în timpul sarcinii implică propriile riscuri. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să evaluați potențialele riscuri și beneficii în legătură cu utilizarea benzodiazepinelor și sarcina dumneavoastră.

Tratamentul pe termen lung pentru sevrajul benzodiazepinic

Tratamentul pe termen lung după renunțarea la benzodiazepine, va depinde de motivele inițiale pentru care ați decis să le luați, și de motivele pentru care ați decis să renunțați la ele. Dacă aveți o afecțiune psihiatrică care a fost ținută sub control cu ajutorul benzodiazepinelor, veți avea nevoie de o metodă alternativă pentru a vă gestiona afecțiunea. De obicei, aceasta este o combinație de psihoterapie și medicamente.

Dacă motivele pentru care ați renunțat la benzodiazepine sunt abuzul sau lipsa controlului, atunci este posibil să aveți nevoie de un tratament suplimentar pentru consumul de substanțe. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți de renunțat și la alte substanțe, cum ar fi alcoolul sau opioidele.

Psihoterapia vă poate ajuta să înțelegeți cauza principală a abuzului de substanțe. De asemenea, vă poate ajuta să învățați să identificați factorii psihologici declanșatori care vă pot determina să recidivați, astfel încât să îi puteți evita în viitor.

Concluzii

Benzodiazepinele sunt medicamente puternice care pot fi foarte utile pe termen scurt, dar dacă le luați de ceva timp, există posibile riscuri și efecte secundare, cum ar fi sedarea și problemele cognitive. Pentru mulți oameni, renunțarea la benzodiazepine este percepută ca o trezire dintr-un vis îndelungat.

În mod cert, această trezire nu este întotdeauna ușoară. Pentru a obține o stare optimă de sănătate mintală, discutați cu medicul dumneavoastră despre cea mai bună modalitate de a renunța și despre cum puteți menține succesul pe termen lung.

Bachhuber MA, Hennessy S, Cunningham CO, Starrels JL. Creșterea numărului de prescripții de benzodiazepine și a mortalității prin supradozaj în Statele Unite, 1996-2013. Am J Public Health. 2016;106(4):686-8. doi:10.2105/AJPH.2016.303061

Administrația pentru Abuzul de Substanțe și Servicii de Sănătate Mintală. Principalii indicatori privind consumul de substanțe și sănătatea mintală în Statele Unite: Rezultate din Sondajul național privind consumul de droguri și sănătatea din 2016. (Publicația HHS nr. SMA 17-5044, seria H-52 a NSDUH). Rockville, MD: Centrul pentru statistici și calitate în domeniul sănătății comportamentale,

Hood SD, Norman A, Hince DA, Melichar JK, Hulse GK. Dependența de benzodiazepine și tratamentul acesteia cu doze mici de flumazenil. Br J Clin Pharmacol. 2014;77(2):285-94. doi:10.1111/bcp.12023

Brett J, Murnion B. Managementul abuzului și dependenței de benzodiazepine.

Sursa: How Long Does Withdrawal From Benzodiazepines Last?
1 Comentariu
  1. […] benzodiazepinelor, prescris pentru tratarea tulburărilor anxioase, epilepsie, anestezie, insomnie, sevraj și a altor afecțiuni legate de […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More