Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Vreau să merg la psihiatru, cum procedez?

M-am gandit si am decis sa scriu acest post intrucat am observat ca exista foarte multi oameni care duc pe picioare nenumarate suferinte sau tulburari psihice si care atunci cand i-am intrebat de ce nu se adreseaza unui psihiatru mi-au raspuns ca nu stiu cum trebuie sa procedeze.

Exista cateva variante:

VARIANTA I

Mergem la medicul nostru de familie, spunem in mare care este problema (depresie, anxietate, insomnie, etc.) si cerem, sau in cel mai fericit si normal caz, ar trebui sa ni se ofere direct un bilet de trimitere catre un medic psihiatru. Daca noi cunoastem dinainte un psihiatru, sau vrem sa mergem la cineva anume, avem dreptul sa cerem acest lucru medicului de familie! Adica, “As vrea sa merg la Dr.X”. Avantajul biletului de trimitere este ca nu platim consultatia, iar medicul psihiatru care ne vede o sa poate sa ne scrie o reteta compensata (cu conditia sa fim asigurat pentru sanatate).

Aici ar mai fi un detaliu, psihiatrul la care vrem sa mergem sa aiba contract cu Casa de Asigurari pentru a putea consulta pe bilet de trimitere. Majoritatatea psihiatrilor au, insa e bine sa cunoastem si acest aspect!

Odata obtinut biletul de trimitere putem sa mergem direct la cabinetul medicului psihiatru pentru care avem biletul, sau, ar fi mai indicat, sa telefonam la cabinet si sa ne programam! In general, cam toate telefoanele medicilor si cabinetelor le gasim acum online, pe google!

Ne prezentam la cabinet, cu buletinul, biletul de trimitere si o dovada ca suntem asigurat (cupon de pensie, adeverinta de salariat, etc.). Medicul psihiatru ne consulta, face recomandarile necesare si probabil ca va scrie o scrisoare medicala cu care mergem inapoi la medicul de familie! Revenim la consultatie in functie de ce se stabileste cu medicul psihiatru!

VARIANTA II

Daca nu avem medic de familie, nu suntem asigurat pentru sanatate sau daca vrem sa mergem direct la o consultatie psihiatrica fara a merge inainte pentru bilet de trimitere (motivele pentru acest lucru sunt diverse), putem sa procedam si asa! Este simplu!

Ne alegem medicul la care dorim sa mergem, dam un telefon la cabinet pentru programare si ne prezentam la data si ora stabilita! In acest caz, trebuie sa stim ca va trebui sa platim consultatia si totodata, nu vom putea primi reteta compensata. Adica, putem primi reteta, dar va trebui sa o platim integral la farmacie.

Totusi, trebuie sa stim ca medicatia psihiatrica este destul de costisitoare si de obcei este necesara o perioada destul de lunga de tratament pentru a scapa de simptome si pentu a preveni reaparitia lor. Daca nu suntem asigurati pentru sanatate, putem alege sa ne platim direct contributia la Casa de Asigurari.

VARIANTA III

Daca este o URGENTA! In cazul in care situatia este grava si nu se mai poate astepta pana la o consultatie stabilita (ganduri de suicid sau orice alta intentie de a ne face rau noua sau celor din jur, atacuri de panica pe care nu le putem tine sub control, sevraj de la orice substanta inclusiv alcool, auzim voci, ne simtim supravegheati sau urmariti, etc.) putem suna serviciul 112 de ambulanta, dam datele noastre, iar ei vor veni, ne vor consulta si daca este necesar ne vor aduce la cel mai apropiat serviciu de urgente psihiatrice.

Aceasta varianta o putem folosi si atunci cand, nu noi ci un membru al familiei sau unul dintre apropiati are semne de boala psihica si consideram ca reprezinta un pericol pentru sine sau pentru cei din jur, si aceasta se incadreaza tot la capitolul urgente psihiatrice. (Despre aceasta situatie promit sa detaliez intr-o postare viitoare!)

Important de stiut ar mai fi ca nu absolut orice tulburare psihica se trateaza medicamentos. In general, tratamentul este unul care imbina medicatia cu psihoterapia, insa pot exista si cazuri unde numai psihoterapia poate fi eficienta si nu este nevoie de medicatie; si la fel de bine se poate merge numai cu medicatie si sa avem o rata maxima de recuperare. Aceasta decizie o luati impreuna cu medicul psihiatru!

VARIANTA IV

Înainte de a initia oricare din demersurile de mai sus, cu exceptia cazurilor de urgenta psihiatrica, putem stabili o sedinta de consiliere online cu un psiholog, psihoterapeut sau chiar cu un medic psihiatru.

Utilitatea acesteia este ca nu trebuie sa ne deplasam niciunde si in urma acestui proces vom stii ce este de facut mai departe: fie ca este necesar un tratament medicamentos si in acest caz ne prezentam la cabinetul de psihiatrie, fie ca este necesara psihoterapia si atunci o sa analizam toate variantele pe care le avem la dispozitie (ce tip de psihoterapie ne dorim, ce tip de psihoterapie este indicat pentru noi, psihoterapie online sau offline, in cabinet etc.).

Text publicat inițial pe psihiatrie.info.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More