Yohimbina (sau Iohimbina) este un afrodisiac folosit pentru anumite ritualuri de fertilitate in zone precum Africa Centrală. Provine dintr-un arbore cu nume similar și este folosită în produse naturiste ca antidot la disfuncția erectilă sau ca stimulant. De asemenea, mai este folosit ca antidot la tranchilizantele animale.
În numărul din Februarie al revistei ”Psychiatric Times”, Dr. Packer relatează un caz prezentat la camera de gardă cu un tablou tipic de tulburare bipolară, cu tratament antimaniacal prescris recent de un psihiatru de ambulator, însă nimic din istoric nu părea să sugereze un factor genetic sau stresant care să fi declanșat episodul maniacal.
”Domnul Smith” era un bărbat de vârstă mijlocie, căsătorit, vice-președintele unei firme mari de publicitate, ”un posibil vestigiu al generației Mad Men, cu toate că încă serialul încă nu se difuzase”. Însă postura și comportamentul lui sugerau altceva.
”Sărea și țopăia ca un copil, în cadența unei tobe imaginare. Părul grizonat vântura sălbatic. Însă și mai ciudat, sacoul era legat la coapse, acoperindu-i doar partea dorsală… și nimic altceva. Unde și-a lăsat pantalonii, pantofii, șosetele și cămașa nu mai știa nimeni.”
Era dezorientat temporo-spațial, distras, cu un comportament halucinator. Analizele de laborator, cele toxicologice, examenul neurologic, toate erau fără modificări.
La verificarea medicației, însă, pe lângă cele câteva antihipertensive, a apărut un nume necunoscut: Yocon. Acest supliment a fost prescris de un urolog cu câteva săptămâni înainte (posibil pentru disfuncție erectilă), iar antihipertensivele imediat după administrarea yohimbinei. Ceea ce avea perfectă logică, datorită efectului hipertensiv al yohimbinei și interacțiunilor cu substanțele antihipertensive.
Studiile arătau și atunci că uzul de stimulante (precum yohimbina) declanșează episoade maniacale, psihotice sau anxioase la persoanele cu vulnerabilitate crescută. Sportivii, în special culturiștii, folosesc această plantă pentru creșterea rezistenței la efort. Însă jurnalele științelor judiciare au raportat numeroase decese în rândul acestor sportivi, dovedind că yohimbina poate cauza delirium (confuzie), halucinații, crize epileptice și uneori deces.
Autorul articolului încheie spunând că:
[…] psihiatrii sunt în primul rând medici și trebuie să avem în vedere imaginea de ansamblu înainte de a prescrie psihotrope.
La o scurtă căutare pe google am găsit numeroase produse pe bază de Yohimbină care se pot achiziționa extrem de ușor online. Așadar, grijă mare atunci când vă gândiți să consumați astfel de suplimente. Mai ales dacă luați un tratament psihiatric sau aveți în familie persoane care au suferit tulburări din sfera sănătății mintale.
Cmentariile sunt închise