Disfunctia erectila este definita de specialistii din domeniul sanatatii ca fiind incapacitatea de a realiza sau mentine o erectie suficient timp pentru a indeplini actul sexual. La nivelul global, disfunctia erectila afecteaza un procent semnificativ de barbati, dar calcularea exacta a prevalentei sale este dificila. Totusi, se considera ca disfunctia erectila afecteaza mai mult de jumatate din barbatii cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani.
In mod ingrijorator, se pare ca disfunctia erectila este din ce in ce mai frecventa. Conform unui studiu de specialitate efectuat in anul 1995, aceasta afectiune a survenit in cazul a 152 de milioane de barbati la nivel mondial. Autorii studiului prezic faptul ca pana in anul 2025 numarul barbatilor cu disfunctie erectila se va dubla sau chiar va depasi aceasta presupunere.
Disfunctia erectila are numeroase efecte psihologice, iar pe masura ce devine mai frecventa cercetatorii sunt dornici sa inteleaga si mai bine cum este afectata populatia. Astfel, un studiu recent se axeaza pe efectele sale asupra productivitatii de la locul de munca, deoarece se speculeaza ca disfunctia erectila afecteaza multe dintre activitatile de zi cu zi, dar si calitatea vietii. Studiul a preluat date din 8 tari importante, adica Brazilia, China, Franta, Germania, Italia, Spania, Regatul Unit si Statele Unite ale Americii.
In continuarea articolului sunt prezentate cele mai importante rezultate obtinute in cadrul acestui studiu, astfel incat sa se poata observa efectele disfunctiei erectile asupra randamentului de la locul de munca.
Disfunctia erectila si efectele sale in afara dormitorului
Studiile anterioare au aratat clar faptul ca disfunctia erectila poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii, dar putine dintre acestea au abordat efectele tulburarii asupra sarcinilor de zi cu zi, inclusiv cele de la locul de munca.
Desi oamenii de stiinta din diverse tari au incercat sa abordeze efectele disfunctiei erectile in afara dormitorului, studiile sunt dificil de comparat. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca cercetatorii folosesc metode diferite pentru a evalua disfunctia erectila si calitatea vietii. Astfel studiile mai recente si-au propus o abordare mai robusta si mai consistenta cu privire la efectele acestei afectiuni, mai ales in ceea ce priveste randamentul de la locul de munca.
Pentru a investiga aceste legaturi, autorii studiului au intervievat 52.697 de barbati cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani. Chestionarele au inclus intrebari despre simptomele disfunctiei erectile din ultimele 6 luni, dar si despre cum a fost afectata munca, alte activitati si intreaga calitate a vietii.
Sondajele de opinie au inregistrat, de asemenea, informatii despre o serie de factori, inclusiv varsta, venitul din gospodarie, ocuparea fortei de munca, starea civila, nivelul de educatie, starea generala de sanatate, indicele de masa corporala (IMC), consumul de tutun si cel de alcool. In ceea ce priveste productivitatea de la locul de munca, studiul a inclus un chestionar ce a cuprins, printre alte, absenteismul si prezenteismul. Prezenteismul este un termen care se refera la situatiile in care persoana afectata de disfunctia erectila inca doreste sa mearga la locul de munca, chiar daca efectele sunt prea severe.
La nivelul tuturor tarilor incluse in studiu, disfunctia erectila a afectat 49,7% dintre participanti. Totusi, prevalenta a variat de la un minim de 45,2% in cazul Regatului Unit, pana la un maxim de 54,7% in cazul barbatilor din Italia.
Disfunctia erectila si randamentul la locul de munca
In urma cercetarilor de specialitate s-a constatat ca barbatii cu disfunctie erectila au avut mai multe sanse de a fi obezi si de a nu realiza regulat exercitii fizice. De asemenea, acestia au avut obiceiuri nesanatoase asociate, precum consumul de alcool si fumatul, dar si un risc mai mare de a dezvolta diferite afectiuni de sanatate. Toate aceste variabile au potentialul de a reduce productivitatea la locul de munca, astfel incat cercetatorii au tinut cont de ele in analiza efectuata.
Asa cum era si de asteptat, chiar si dupa luarea in considerare a variabilelor de mai sus, disfunctia erectila a avut un impact semnificativ asupra productivitatii de la locul de munca. Cea mai mare rata de afectare a randamentului de la locul de munca a fost inregistrata in Regatul Unit. Aici s-a observat un nivel de 2,66 ori mai mare de afectare a productivitatii la persoanele cu disfunctie erectila, comparativ cu cele fara aceasta tulburare.
In toate regiunile analizate, barbatii cu disfunctie erectila au pierdut mai mult timp la munca in ultimele 7 zile decat barbatii fara aceasta afectiune (7,1% fata de 3,2%). In ceea ce priveste prezenteismul s-a constatat o diferenta asemanatoare, procentul persoanelor cu disfunctie erectila fiind aproape dublu fata de cel al persoanelor cu o functie sexuala sanatoasa.
Per total, s-a putut observa ca absenteismul, prezenteismul, pierderea generala a productivitatii la locul de munca si afectarea activitatilor obisnuite au fost de doua ori mai frecvente la barbatii cu disfunctie erectila comparativ cu cei fara. De asemenea, calitatea vietii a fost mai scazuta la pacientii cu disfunctie erectila, rezultatele fiind similare in toate regiunile analizate.
Una dintre concluziile studiului a fost ca disfunctia erectila ramane o preocupare la nivel mondial, avand un impact major asupra calitatii vietii, dar si asupra productivitatii de la locul de munca. De asemenea, acesta tulburare sexuala a dus la un nivel mai mare al absenteismului de la serviciu.
Alte aspecte
Trebuie cunoscut faptul ca studiul realizat cu privire la productivitatea de la locul de munca are limitari semnificative. In primul rand, datele chestionarului nu sunt intotdeauna exacte. De exemplu, oamenii pot raporta gresit cat timp au lipsit de la munca, fie din greseala, fie din cauza asteptarilor de la celelalte persoane.
De asemenea, cercetatorii au evaluat disfunctia erectila cu o scala de 5 puncte, desi mai corect ar fi fost o evaluare medicala. Chestionarele au implicat raspunderea la intrebari diverse despre simptomele afectiunii, iar raspunsurile erau reprezentate de scoruri ce variau de la 1 la 5 puncte. Astfel, persoanele care au notat valori intre 2 si 5 puncte au fost clasificate ca avand disfunctie erectila. Totusi, exista si posibilitatea ca persoanele ce au inregistrat doua puncte sa nu fie neaparat incadrate din punct de vedere medical ca suferind de disfunctie erectila.
In plus, chiar daca oamenii de stiinta au inclus in studiu anumite variabile, acestea nu sunt intotdeauna complete. Astfel, exista unele date care nu au fost introduse in studiu, dar ar putea influenta rezultatele.
Un alt aspect important consta in faptul cu studiul cu privire la afectarea randamentului de la locul de munca a fost sustinut si realizat de angajati si colaboratori ai unei firme ce produce medicamente contra disfunctiei erectile. Acest lucru trebuie luat in calcul, deoarece se poate considera ca rezultatele sunt in favoarea acestor medicamente.
Totusi, in ciuda tuturor limitarilor, acesta este un domeniu foarte important de studiu. Pe masura ce disfunctia erectila devine mult mai raspandita la nivel mondial, este vital sa se inteleaga impactul sau asupra tuturor aspectelor vietii, inclusiv asupra randamentului de la locul de munca.
Bibliografie:
Tim Newman, Does erectile dysfunction impact productivity at work?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326124.php
Cmentariile sunt închise