Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Ce schimbari se produc in creierul unei persoane cu tulburare bipolara?

Tulburarea bipolara este o patologie psihiatrica caracterizata prin comportament depresiv si maniacal. Daca dumneavoastra sau o persoana din jurul dumneavoastra a fost diagnosticata cu aceasta afectiune, este posibil sa va intrebati in ce mod va afecteaza creierul.

Aceasta afectiune psihiatrica se manifesta prin episoade de durata si severitate diferite. Nu exista un model dupa care apar episoadele. Tipurile de manifestari pot fi clasificate in 4 tipuri: episoadele maniacale, hipomaniacale, depresive majore si episoade mixte.

Episoadele maniacale si hipomaniacale sunt definite prin iritabilitate, agitatie psiho-motorie, euforie si dispozitie expansiva. In timp ce episoadele maniacale pot duce la spitalizare de urgenta, cele hipomaniacale sunt usor mai scazute in intensitate si mai constante in timp (dureaza cateva zile).

In cadrul episoadelor depresive majore, pacientii au o lipsa importanta de energie, sentimente puternice de disperare, tristete, vina, senzatia de coplesire si de lipsa de apartenenta. In timpul acestor episoade apar frecvent gandurile suicidare si tentativele de suicid.

Episoadele mixte sunt caracterizate de manie si depresie aparute simultan.

Tulburarea afectiva bipolara reprezinta o patologie psihiatrica serioasa, iar simptomele acesteia nu trebuie ignorate. Medicul specialist psihiatru este cel care poate pune diagnosticul si instaura un tratament.

Structurile afectate

Tulburarea bipolara afecteaza tesutul cerebral, in special in urmatoarele regiuni ale creierului:

Cortexul prefrontal: Cortexul prefrontal este regiunea responsabila de functii cognitive precum atentia, rezolvarea problemelor si intelegerea. Studiile au demonstrat ca pacientii cu tulburare bipolara au substanta cenusie diminuata in aceasta regiune si astfel volum cortical scazut.

Structuri subcorticale: Formatiunile subcorticale ale creierului sunt locul unde creierul proceseaza functiile primitive, precum productia de hormoni, emotiile si memoria. Pacientii cu tulburare bipolara pot avea disfunctii ale structurilor subcorticale, ceea ce duce la modificari ale starii de spirit zilnice.

Structurile medio-temporale: Structurile medio-temporale sunt susceptibile la diminuarea substantei gri sau albe, la pacientii cu tulburare bipolara. Consecinta este instalarea pierderilor de memorie.

In plus, anumite teste imagistice functionale au permis cercetatorilor sa observe modul in care creierul functioneaza in timpul episoadelor depresive sau maniacale. Astfel s-a observat scaderea activitatii in cortexul prefrontal si cresterea activitatii in sistemul limbic (responsabil de emotii).

Consecintele asupra creierului

Desi inca este nevoie de studii pe aceasta tema, exista multiple rezultate ale testelor imagistice ce ofera informatii cu privire la leziunile cerebrale ce survin la acesti pacienti. Intregul tesut cerebral poate fi impartit in doua mari categorii: substanta alba si substanta cenusie. Studiile spun ca in special substanta cenusie este afectata, la pacientii cu tulburare bipolara.

Substanta cenusie este stratul extern al tesutului cerebral. Este format din corpi neuronali si formeaza astfel cortexul cerebral. La pacientii cu tulburare bipolara, odata cu trecerea timpului si aparitia episoadelor maniacale din ce in ce mai numeroase, substanta cenusie incepe sa diminue in densitate si cantitate. Scaderea cantitatii de substanta cenusie implica automat pierderea unei parti din reteaua neuronala. Impactul asupra pacientului este unul profund. Cele mai frecvent abolite functii, prin diminuarea substantei cenusii, includ starea de spirit, memoria, invatarea si controlul impulsurilor.

Substanta cenusie nu este afectata doar in cazul pacientilor cu tulburare bipolara. De exemplu, pacientii cu schizofrenie sau tulburare depresiva majora sunt predispusi la aceeasi afectiune.

In timp ce pierderea substantei cenusie este ingrijoratoare, cercetatorii au descoperit modificari induse si de tratamentul patologiei bipolare, una dintre acestea fiind cresterea sau pastrarea substantei cenusii. Astfel putem spune ca diminuarea substanei cenusii este potential reversibila.

Tulburarea bipolara poate duce la leziuni cerebrale permanente, fapt dovedit prin studii imagistice functionale. Totusi, in prezenta tratamentului potrivit, se preconizeaza posibilitatea preventiei acestei pierderi corticale, minimizand leziunile cerebrale.

Diagramă detaliată a creierului uman evidențiind regiunile afectate de tulburarea bipolara, inclusiv cortexul prefrontal și structurile subcorticale.
Regiunile creierului afectate în tulburarea bipolara: o privire detaliată asupra impactului tulburării asupra structurilor cerebrale

Importanta tratamentului in tulburarea bipolara

Daca dumneavoastra sau o persoana apropiata ati fost diagnosticat cu tulburare afectiva bipolara, este important sa pastrati o colaborare stransa cu medicul dumneavoastra psihiatru si/sau cu echipa medicala. Acestia vor gasi optiunea optima de tratament pentru cazul dumneavoastra si vor asigura monitorizarea periodic ulterioara.

In general, prima linie de tratament include tratamentul farmacologic, deseori asociata terapiei psihologice.

Tratament medicamentos

Medicatia specifica este considerata tratamentul ,,standard de aur’’ in cazul pacientilor cu tulburare bipolara. Aceasta poate da rezultate deosebite, in special atunci cand se asociaza si psiho-terapie. Cele mai frecvent prescrise medicamente includ anticonvulsivantele, psihotropele, antipsihoticele de generatia a doua si antidepresivele.

Psihotropele sunt medicamente ce ajuta la reducerea simptomelor extreme ce acompaniaza episoadele depresive sau maniacale, atenuand tulburarile afective. Tratamentul pe termen lung cu astfel de medicamente va reduce riscul recaderilor si va reduce numarul episoadelor manifeste. Din aceasta clasa, preparatele de Litiu sunt cel mai frecvent prescrise. Litiu are proprietate trofica asupra tesutului cerebral, fiind unul dintre medicamentele ce s-a dovedit util in preventia pierderii substantei cenusii.

Anticonvulsivantele sunt in mod clasic utilizate pentru a trata crizele convulsive. Acestea insa si-au dovedit utilitatea in tulburarea bipolara, fiind utilizate ca psihotrope. In special pentru episoadele maniacale, acestea pot fi la fel de eficiente ca si litiul.

Antipsihoticele de generatia a doua sunt de regula asociate cu alte psihotrope, pentru un tratament optim.

Antidepresivele pot fi prescrise acestor pacienti, in special celor cu epsioade preponderent depresive, insa administrarea lor are nevoie de precautii din cauza riscului de a declansa episoade maniacale. Ghidurile internationale recomanda analizarea atenta a raportului dintre riscuri si beneficii inainte de instaurarea unui tratament cu antidepresive.

Efectele litiului asupra substantei cenusii

Unele medicamente utilizate in tratamentul afectiunii bipolare au efect de stimulare a cresterii grosimii substantei cenusii. Litiul este substanta farmacologica nu efect maxim de restaurare a substantei cenusii, in zonele afectate anterior. Litiul este astfel eficient atat pentru ameliorarea simptomatologiei specifice, cat si pentru vindecarea cauzei simptomelor. Este cu siguranta un efect promitator, insa nu toate medicamentele psihotrope au acest efect.

Pe acelasi loc cu tratamentul farmacologic se afla terapia psihologica si comportamentala. Inca din momentul diagnosticului, pacientii sunt incurajati sa inceapa vizitele regulate la un specialist in sanatate mintala si de asemenea, sa mentina relatiile stranse cu familia si cei apropiati. Astfel se creeaza o retea de suport moral foarte importanta pentru prognosticul pacientului.

Concluzie

Cercetarile au aratat ca tulburarea bipolara poate cauza modificari structurale la nivelul tesutului cerebral, mai exact diminuarea stratului extern, format din substanta cenusie. Astfel sunt alterate functii cognitive importante legate de controlul motor si emotional.

In prezenta tratamentului instaurat cat mai precoce, in special prin administrarea de litiu, efectele pot fi reversibile si se poate pastra integritatea substantei cenusii. Astfel este esentiala colaborarea stransa intre pacient, apartinatori si medicul psihiatru.

Imagine reprezentând un cerc de suport format din profesioniști din domeniul sănătății și persoane dragi, înconjorând simbolic o persoană cu tulburare bipolara, subliniind importanța tratamentului timpuriu și a colaborării continue.
Rețeaua de suport în managementul tulburării bipolare: colaborarea strânsă între pacient, familie și echipa medicală.

Institutul Național de Sănătate Mintală (NIMH). Tulburare bipolară.

Beyer JL, Kuchibhatla M, Payne ME, MacFall J, Cassidy F, Krishnan KRR. Volumele materiei cenușii și albe din creier la adulții în vârstă cu tulburare bipolară. Int J Geriatr Psychiatry. 2009;24(12):1445-1452. doi: 10.1002/gps.2285

Strakowski SM, DelBello MP, Adler CM. Neuroanatomia funcțională a tulburării bipolare: o recenzie a descoperirilor neuroimagistice. Mol Psychiatry. 2005;10(1):105-116. doi: 10.1038/sj.mp.4001585

Mercadante AA, Tadi P. Neuroanatomie, materie cenușie. Treasure Island, FL. StatPearls Publishing; 2022.

Hibar DP, Westlye LT, Doan NT, et al. Anomalii corticale în tulburarea bipolară: o analiză MRI a 6503 indivizi din Grupul de Lucru ENIGMA pentru Tulburarea Bipolară. Mol Psychiatry. 2018;23(4):932-942. doi: 10.1038/mp.2017.73

Sursa: VeryWellMind
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More