Astăzi există un mic dezechilibru în ceea ce privește terapia tulburării bipolare: raportul tratamentelor aprobate pentru depresie vs manie este de 4-1.
Cuprins
Stabilizatori care îmbunătățesc dispoziția
Tratamentul ideal pentru depresia bipolară ar îmbunătăți dispoziția pe termen scurt și ar preveni episoadele noi pe termen lung. Exemple de medicamente care fac acest lucru sunt: lamotrigina, litiul, unele antipsihotice atipice (combinația olanzapină-fluoxetină, quetiapine, lurasidonă, cariprazină) și valproatul.
Cum să îl alegi pe cel mai bun? Colaborează. Aderența la tratament zace undeva la 50% în tulburarea bipolară, deci e de datoria noastră să întrebăm pacienții despre speranțele sau temerile în ce privește tratamentul. Dacă se doresc rezultate rapide, antipsihoticele atipice sunt de primă elecție. Destul de des pacienții pun accentul pe tolerabilitate, caz în care lamotrigina și litiul ar fi indicate.
Non-antidepresive pentru tulburarea bipolară
Urmează psihotropele care tratează episodul depresiv din tulburarea bipolară fără a destabiliza dispoziția. Acestea trebuie asociate cu un timostabilizator, deoarece nu pot preveni episoade noi de unele singure. Ca să fim sinceri, orice opțiune din această listă ar putea avea un potențial destabilizator de dispoziție, deoarece e dificil de cercetat această problemă.
Lista ar conține: pramipexol, modafinil, armodafinil, terapie de substituție tiroidiană, acizi grași omega-3, N-acetilcisteina, L-metilfolat, pioglitazonă și celecoxib.
Pramipexolul merită menționat deoarece nu are efecte secundare asupra greutății, sexualității și cogniției. Stimulantele nu au efect foarte mare pe depresie, dar îmbunătățesc simptomele reziduale cognitive și fatigabilitatea. Pentru pacienți acestea ar putea oferi o diferență între a sta în pat și a se întoarce la lucru.
Terapie de substituție tiroidiană este folositoare pentru pacienții tratați cu litiu, la care TSH-ul trebuie ținut aproape de 2.6 mIU/L pentru a scădea riscul de recădere a depresiei.
Alte terapii care mai pot fi incluse în această listă sunt: terapia electroconvulsivantă, stimularea magnetică transcraniană sau terapia cu lumină
Psihoterapie și stil de viață
- Terapia interpersonală și de ritm social
- Terapia cognitiv comportamentală pentru insomnie în tulburarea bipolară (CBT-ib)
- Exercițiu aerobic moderat
Un studiu recent arată că exercițiul fizic depășesc antidepresivele în ceea ce privește menținerea remisiunii. Doza e relativ mică: 45 de minute de mers alert la fiecare 2 zile. Nu sunt studii făcute pe tulburarea bipolară, dar este dovedit că exercițiul aerobic moderat crește nivelul de BDNF.
Concluzii
Tulburarea bipolară poate fi cronică, dar episoadele nu ar trebui să fie.
Articolul integral + referințe le puteți consulta în link-ul de mai jos.
Cmentariile sunt închise