Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Eficiența Aripiprazolului în Depresia din Tulburarea Bipolară

Rezumat al articolelor ”Clinical Updates for Bipolar Disorder. Aripiprazole for Bipolar Disorder.” pulbicat de Dr. David Osser în Psychiatric Times, 06 Ianuarie 2020 și Bipolar Disorder: Practice-Changing Trials from 2019

În meta-analiza lui Cipriani, cele mai eficiente antipsihotice pentru manie sunt (în această ordine):

  1. Haloperidol (nu de primă linie – diskinezie tardivă, risc de virare depresivă)
  2. Risperidonă
  3. Olanzapină
  4. Quetiapină

Cu toate că Aripiprazolul este cunoscut ca un bun adjuvant la SSRI în depresia unipolară, nu a fost aprobat pentru utilizarea lui în depresia bipolară.

Uzul antidepresivelor (cu sau fără augmentare) în depresia bipolară este controversat, cu excepția combinației Olanzapină-Fluoxetină – combinație evitată de regulă datorită efectelor adverse metabolice ale Olanzapinei.

În studiile prospective pentru perioada acută (8 săptămâni), Aripiprazolul s-a ridicat deasupra placebo în primele săptămâni, dar la finalul celor 8 săptămâni nu a existat nicio diferență în efectul antidepresiv (doze medii 16.5 mg/zi). Unii au speculat că datorită akatisiei, dozele ar trebui micșorate (doza de inițiere 2-5mg, cu titrare la 5-10 mg), dar această ipoteză are nevoie de studii ulterioare.

Totuși, în studiul care a dus la aprobarea aripiprazolului de FDA pentru faza de întreținere în tulburarea bipolară, s-a observat un beneficiu semnificativ în reducerea episoadelor maniacale la 6 luni, dar niciun efect asupra prevenției episoadelor depresive sau mixte.

Alte antipsihotice în monoterapie au fost dovedite ca eficiente în depresia bipolară, alături de unii agenți timostabilizatori:

  1. Quetiapina
  2. Lurasidona
  3. Cariprazina
  4. Lamotrigina
  5. Litiu

În același număr al publicației Psychiatric Times, Dr. Chis Aiken rezumă câteva studii cheie din 2019 care au modificat practica psihiatrică în ceea ce privește managementul Tulburării Bipolare:

Eficiența Aripiprazolului în Depresia din Tulburarea Bipolară

Cariprazina în Depresia din Tulburarea Bipolară I

Cariprazina a fost studiată încă din 2009 pentru depresia bipolară. Majoritatea rezultatelor au fost pozitive pentru doza zilnică de 1.5mg. Studiul din 2019 a avut rezultate similare cu cele anterioare.

Comparativ cu celelalte antipsihotice atipice, avantajul Cariprazinei stă în profilul de tolerabilitate ridicat și eficiența dovedită atât în manie, cât și în depresie. Singurul antipsihotic atipic care funcționează la ambii poli este Quetiapina.

Augmentarea antipsihotică după episodul maniacal: 6 luni este suficient

Utilizarea Risperidonei pentru mai mult de 6 luni nu aduce niciun beneficiu evoluției pacientului cu Tulburare Bipolară.

Totuși, discontinuarea după 6 luni trebuie făcută cu atenție, cu titrare lentă la fiecare 2 săptămâni + protecție timostabilizatoare.

Beneficiile pe termen lung ale litiului în cazul copiilor

  • Comparativ cu Risperidona, Litiul funcționează pentru prevenirea episoadelor chiar și după 6 luni.
  • Comparativ cu alte stabilizatoare ale dispoziției, litiul înjumătățește numărul tentativelor suicidare, îmbunătățește funcționarea și reduce simptomele depresive și agresivitatea în cadrul Tulburării Bipolare la Copii și Adolescenți.

Renașterea asocierii Carbamazepină-Litiu

  • Această combinație a fost populară în anii 1980.
  • Studiu comparativ (augmentare Litiu cu Valproat/Carbamazepină) din 2019: carbamazepina mai bine tolerată, cu rate scăzute de creștere în greutate, oboseală și disfuncție sexuală.
  • Cele două medicații își anulează efectele adverse reciproc (e.g. Litiul ameliorează neutropenia asociată cu utilizarea Carbamazepinei).

Augmentarea cu levotiroxină scade anxietatea din Tulburarea Bipolară

Intuiția ar putea funcționa pentru a înțelege oamenii, dar nu este un ghid bun pentru psihofarmacologie. O tiroidă hiperfuncțională nu pare o idee bună pentru pacienții anxioși, însă un studiu din 2019 arată că augmentarea tratamentului cu levotiroxină n-a agravat simptomele anxioase din depresia bipolară.

Surse:

Clinical Updates From Bipolar Telehealth – Psychiatric Times

Bipolar Disorder: Practice-Changing Trials from 2019

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More