Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Litiul în tratamentul pe termen lung al depresiei unipolare

Litiul este al 3-lea element al tabelului periodic al elementelor, și chiar dacă este prezent în natură sau folosit în fabricarea bateriilor, este mai cunoscut pentru efectele sale terapeutice.

În variatele sale forme, litiul a fost folosit pentru a trata tulburările neuropsihiatrice înainte de a cădea în dizgrație datorită efectelor toxice renale.

Dar o nouă meta-analiză finlandeză publicată în Lancet Psychiatry la 1 iunie 2017 a asociat litiul cu un risc semnificativ scăzut pentru reinternare după un episod depresiv major, iar antidepresivele și antipsihoticele nu au beneficiat de o asemenea asociere.

De menționat  ar fi faptul că acest risc scăzut a fost semnalat în monoterapia cu litiu, și nu în augumentarea tratamentului antidepresiv.

Singurele medicamente care s-au apropiat de eficacitatea litiului sunt clozapina și amitriptilina.

Această meta-analiză ar trebui replicată folosind și datele altor țări, datorită disponibilității unor astfel de baze de date.

Sursa: Lithium for long-term treatment of unipolar depression
Prin intermediul Sci-hub (integral și gratuit)

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More