Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Tulburarea de Stres Posttraumatic

Dr. Emilian Voiculescu

Ce este tulburarea de stres post-traumatic?

In urma unei experiente traumatizante este normal sa te simti speriat, trist, anxios si chiar absent. De obicei, cu timpul aceste simptome se reduc si incepi sa te bucuri din nou de viata.

Insa uneori trauma este atat de coplesitoare incat simti ca nu poti merge mai departe. Te simti blocat intr-o permanenta in stare de pericol si amintirile dureroase continua sa fie vii in memorie.

Daca ai trecut printr-o experienta traumatizanta si nu reusesti sa iti reiei activitatile obisnuite din viata de zi cu zi si sa te simti din nou in siguranta, ar putea fi vorba despre TSP.

Când apare PTSD?

Tulburarea de Stres Posttraumatic (PTSD – acronim din limba engleză) apare atunci cand persoana care a trecut, sau a fost martora la o situatie care a implicat pericolul de moarte sau mutilare (situatie care a fost traita cu frica sau oroare) si retraieste persistent acest eveniment.

Cum se manifestă stresul post-traumatic?

Aceasta se manifesta prin amintiri foarte vii, vise care par reale, reactivitate emotionala foarte crescuta la lucrurile care aduc aminte de situatia traumatica etc.

Apare tendinta de evitare a stimulilor asociati cu trauma si o stare aproape permanenta de hiperexcitabilitate (insomnie, iritabilitate, furie, dificultati de concentrare, tresariri etc.).

Durata tulburarilor trebuie sa fie mai mare de o luna si acestea trebuie sa afecteze in mod semnificativ viata sociala si profesionala, ca sa poata fi considerata Tulburare de Stres Posttraumatic.

Tulburarea a fost descrisa inca din perioada Razboiului Civil American. Denumirea de stres posttraumatic a fost introdusa in contextul razboiului din Vietnam.

Care ar fi cauzele TSP?

Cauza aparitiei tulburarii este in primul rand stresul extrem de intens in fata situatiei amenintatoare. Totusi datele recente sugereaza ca nu doar intensitatea stresului este cea care determina aparitia tulburarii – un rol foarte important il are si modul subiectiv in care persoana percepe ceea ce s-a intamplat si capacitatea persoanei de a integra si a accepta trauma.

Tulburarea de Stres Posttraumatic se manifesta in general la un anumit timp dupa trauma, perioada fiind cuprinsa intre cateva saptamani si 30 de ani. In absenta tratamentului simptomele sunt cronice si fluctueaza in timp.

Nu toate persoanele care trec prin experiente traumatice sunt la fel de afectate, iar asta duce la concluzia ca exista anumite aspecte ale personalitatii care protejaza fata de trauma, iar acestea pot fi intarite.

Opțiuni de tratament

Pentru cei afectati de TSC este important sa apeleze la ajutorul unui specialist. Tratamentul are la baza psihoterapia, scopul acesteia fiind de a ajuta persoana afectata sa reintegreze, sa dea sens experientei traumatice si sa o transforme in istorie. Deasemenea psihoterapia ajuta prin intarirea structurii personalitatii.In fazele initiale este posibila introducerea unui tratament medicamentos, insa acesta are doar un rol de sustinere.

Articol apărut inițial pe Psymotion

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More