Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Pierderea, Durerea și Procesul de Doliu

Te-ai trezit vreodată în bucătărie cu ochii în lacrimi în timp ce tăiai ceapă? Dacă da, ai experimentat răspunsul corpului tău la iritanți. Lacrimile ajută la eliminarea moleculelor nocive eliberate de ceapa tăiată. Totuși, după ce ai lăcrimat din cauza cepei, probabil nu simți nicio schimbare în starea ta emoțională. De fapt, s-ar putea să te simți chiar puțin deranjat de durerea pe care o resimți în ochii iritați.

Așa cum probabil știi deja, corpul tău produce lacrimi și ca răspuns la un alt stimul – emoțiile puternice. Cele două tipuri de lacrimi au compoziții chimice diferite. Având în vedere raportările aproape universale de ușurare după plânsul emoțional, oamenii de știință speculează că plânsul curăță cumva corpul de toxinele emoționale și îl readuce într-o stare mai relaxată.

Durerea și plânsul sunt reacții normale la pierdere. Cu toate acestea, uneori durerea persistă și perturbă viața în moduri majore. Doliul poate declanșa depresia. Pierderea poate provoca sentimente de depresie fără ca tu să-ți dai seama. Uneori, evenimentele din trecut continuă să te chinuie mult mai mult decât realizezi. Chiar dacă nu ai experimentat o pierdere majoră de decenii, analizarea durerii nerezolvate ca posibilă cauză a depresiei tale actuale poate oferi perspective fructuoase.

Înțelegerea Diferitelor Tipuri de Pierderi

Toți oamenii experimentează pierderi de un fel sau altul în timpul vieții lor. Oamenii jelesc diferite tipuri de pierderi. Totuși, răspunsul la fiecare pierdere particulară variază de la persoană la persoană. Nu există o modalitate ușoară de a spune cum va reacționa cineva când se întâmplă ceva rău. Și nu există o modalitate corectă sau greșită de a gestiona pierderea. Unii oameni par să-și revină rapid, în timp ce alții rămân într-o stare prelungită de durere intensă.

Dacă durerea ta se întinde pe parcursul multor luni fără încetare, dacă ești copleșit de gânduri de dor și pierdere, dacă ai gânduri despre futilitatea viitorului sau dacă te simți lipsit de valoare și excesiv de vinovat, s-ar putea să ai o durere complicată și/sau o tulburare depresivă majoră. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, caută asistență profesională. Ambele afecțiuni necesită tratament prompt.

Nu putem să-ți oferim o listă completă a tipurilor de pierderi care duc la durere, dar cele trei categorii majore sunt:

  • Moartea
  • Tranzițiile de viață
  • Pierderea relațiilor

Pierderea Cuiva Drag

Moartea nu este niciodată ușoară de gestionat. Chiar și persoanele cu convingeri religioase puternice simt o mare tristețe la pierderea unei persoane dragi. Moartea neașteptată este în general mai dificil de acceptat decât moartea după o boală prelungită. Dar perioada de anticipare înainte de pierdere nu este singurul factor care afectează răspunsul la moarte.

De exemplu, vârsta persoanei, dificultatea procesului de moarte, dacă a existat o oportunitate de a-și lua rămas bun și resursele și conexiunile rămase disponibile pentru cel îndoliat contribuie toate la reacție în moduri complicate.

Relația ta cu individul joacă, de asemenea, un rol important în modul în care pierderea te afectează:

  • Moartea unui partener de viață: Acest tip de pierdere este adesea considerat a fi unul dintre cele mai dificile de depășit. Necesită ajustări majore.
  • Moartea unui copil: Majoritatea experților cred că această pierdere implică probabil cea mai dureroasă și îndelungată recuperare. Cumva se simte ca și cum ar fi împotriva legilor naturii ca un copil să precedeze un părinte în moarte.
  • Moartea unui părinte: Dificultatea acestei pierderi depinde de mulți factori, cum ar fi vârsta părintelui și a copilului în momentul morții, natura relației și problemele nerezolvate. Uneori durerea este de fapt intensificată dacă relația a fost furtunoasă și conflictuală.
  • Moartea prietenilor și rudelor: Din nou, dificultatea de a face față prietenilor și rudelor decedate variază considerabil.
  • Moartea cuiva care îți pasă prin sinucidere: Pierderea cuiva prin sinucidere poate implica emoții mai dificile, cum ar fi vinovăția și regretul.
  • Moartea unui animal de companie: Atașamentele pe care oamenii le formează cu animalele lor pot fi foarte puternice. Animalele de companie devin membri speciali ai familiei. Uneori, alte persoane nu apreciază sau nu înțeleg pe deplin intensitatea doliului pe care o poate evoca pierderea unui animal de companie. O astfel de lipsă de înțelegere din partea altora poate agrava sentimentul de izolare.
  • Moartea altora: Uneori, un eveniment traumatic la care asistă părți neinvoluntare poate provoca reacții de durere. De exemplu, când un șofer beat ucide un copil, poate re-traumatiza o familie care a pierdut un copil cu ani în urmă. Sau asistarea la o crimă violentă sau la o moarte în luptă poate, de asemenea, să determine observatorul să jelească.

Tranzițiile prin Viață

Nimic nu rămâne vreodată complet la fel. Oamenii au o varietate de roluri de jucat în viață. De exemplu, oamenii sunt părinți, angajați, angajatori, studenți, soți, soții sau parteneri. O mare parte din modul în care oamenii se definesc provine din astfel de roluri.

Oamenii se definesc, de asemenea, în funcție de viziunile lor despre sine, cum ar fi să te vezi ca o persoană care este în mod constant sănătoasă, sigură, prestigioasă, atractivă și așa mai departe. Totuși, rolurile și viziunile despre sine se schimbă frecvent din cauza circumstanțelor inevitabile.

Când aceste schimbări au loc, tranziția poate fi lină sau dificilă. Oamenii nu reușesc în mod obișnuit să aprecieze impactul pe care trecerea de la un rol sau o viziune despre sine la alta îl poate avea asupra simțului de sine și a bunăstării. Când tranziția implică o pierdere (și multe tranziții o fac), pot rezulta durere sau depresie. Uneori tranziția este evidentă, cum ar fi atunci când îți pierzi locul de muncă; alteori tranziția este mai subtilă, cum ar fi pierderea unui sentiment de siguranță din cauza unei creșteri a ratei criminalității acolo unde locuiești.

Nimeni nu răspunde exact în același mod la aceste tranziții de viață. Ca și în cazul morții, nu există un răspuns corect sau greșit. Tipurile de tranziții care cauzează frecvent probleme includ:

  • Plecarea de acasă: Adolescenții și adulții tineri așteaptă adesea cu nerăbdare ziua în care pot pleca de acasă. Cu toate acestea, când o fac de fapt, experimentează și pierdere și sunt în general destul de surprinși. Nu se mai pot întoarce la părinții lor pentru sfaturi și sprijin instantaneu. Pot simți o pierdere a conexiunii și pot simți o pierdere a aspectelor libere, iresponsabile ale copilăriei.
  • Căsătoria: Te-ai putea întreba de ce includem căsătoria ca o tranziție problematică. Pentru majoritatea oamenilor, căsătoria este un moment fericit, dar stresant în viață. Totuși, căsătoria include pierderi, care ocazional duc la sentimente neașteptate de depresie. Când te căsătorești, renunți la identitatea ta ca persoană singură. S-ar putea să pierzi contactul cu prietenii singuri. La fel ca plecarea de acasă, căsătoria necesită renunțarea la iresponsabilitatea copilăriei.
  • Schimbarea locurilor de muncă: Fie că începi primul tău loc de muncă, primești o promovare sau retrogradare, sau treci printr-o disponibilizare sau concediere, schimbarea a ceea ce faci în fiecare zi implică stres și pierdere. Un prim loc de muncă duce la o pierdere a timpului liber. O promovare poate duce la responsabilități copleșitoare. Retrogradările, disponibilizările și concedierile provoacă o pierdere atât de bani, cât și de statut.

Procesul de Doliu

Pierderea oamenilor, rolurilor și viziunilor despre sine duce de obicei la sentimente de durere. Asta este de așteptat. Cu toate acestea, o astfel de durere uneori se înrădăcinează și continuă să perturbe fericirea și bunăstarea mult dincolo de cele 6 până la 12 luni tipice. Când durerea durează mult mai mult, oamenii adesea nu realizează sursa nefericirii lor.

Deci, dacă ești în prezent deprimat, îți sugerăm să te gândești dacă orice pierderi din viața ta, fie recente sau vechi, ar putea contribui la melancolia ta.

Doliul de lungă durată sau complicat necesită frecvent asistență profesională. Caută ajutor profesional dacă eforturile tale de auto-ajutor nu aduc o ușurare substanțială sau dacă ai simptome depresive severe.

Dacă determini că durerea nerezolvată face parte din viața ta, trebuie să te gândești cum îți poți ușura povara. Explică situația ta prietenilor și familiei de încredere. Lasă-i să știe că vei avea nevoie de ceva considerație suplimentară în această perioadă de timp, cerând sprijinul și ajutorul lor. Ia în considerare delegarea sau chiar renunțarea la câteva responsabilități pentru o vreme. Chiar dacă nu ești bolnav fizic, ar trebui să-ți oferi aceleași considerații pe care le-ai oferi cuiva care este.

Când ești gata să te apropii de prieteni și familie pentru asistența și înțelegerea lor, te-ai putea întreba cum îți vor oferi o pauză dacă durerea ta implică o pierdere de mult timp. S-ar putea să vrei să explici că munca ta de doliu este un proiect temporar și că, dacă nu te îmbunătățești, intenționezi să cauți ajutor profesional. Spune-le că realizezi că a trecut foarte mult timp și că și tu ai fost surprins de descoperirea că durerea încă îți cauza probleme.

Doliul te lipsește de energie. A te face mai bine necesită efort și timp – nu poți forța procesul. În timp ce faci asta, nu uita să ai grijă de corpul tău:

  • Mănâncă alimente sănătoase.
  • Fă exerciții fizice în mod regulat.
  • Asigură-te că te odihnești suficient.

Înainte de a aborda sarcina de a descurca durerea ta, ar trebui să înțelegi că scopul acestei munci nu este să te facă să uiți de pierderile tale dureroase. Nici nu este conceput pentru a te face să renunți la a-ți păsa de persoana absentă sau de alte pierderi. Mai degrabă, scopul este să te ajute să te întorci la afacerea de a trăi o viață productivă, fericită.

Oamenii spun uneori că s-ar simți copleșiți de vinovăție dacă ar depăși durerea lor. Din nou, lucrul prin durere nu este despre „a trece peste” per se. Vei simți întotdeauna pierderea, dar îți poți reorienta și reînnoi spiritul. Meriți să iubești și să râzi din nou.

Lucrul prin durere poate duce de fapt la o creștere a sentimentelor negative pentru o perioadă scurtă de timp. Aceste sentimente sunt naturale. Dacă experimentezi o depresie semnificativ crescută cu sentimente de disperare sau gânduri de sinucidere, ai nevoie de o evaluare imediată de la un profesionist.

Referințe

  1. Kubler-Ross, E. (2019). Despre moarte și a muri. Editura Trei.
  2. Worden, J. W. (2018). Consilierea și terapia doliului: Un manual pentru practicianul în sănătate mintală. Springer Publishing Company.
  3. Neimeyer, R. A. (2012). Tehnici de terapie a doliului: Practici creative pentru consilierea celor îndoliați. Routledge.
  4. Shear, M. K. (2015). Doliul complicat. New England Journal of Medicine, 372(2), 153-160.
  5. Stroebe, M., & Schut, H. (1999). Modelul procesului dual de a face față doliului: Rațiune și descriere. Death Studies, 23(3), 197-224.
Sursa: Depression for Dummies, 2nd edition
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More