Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Tratamentul farmacologic pentru depresia din Tulburarea Bipolara tip II

Rezumat al articolului Psychopharmacologic Treatment of Bipolar II Depression - David Oser, 15 martie, Psychiatric Times

Articolul discută provocările cu care se confruntă clinicienii atunci când selectează tratamentele bazate pe dovezi pentru depresia bipolară II acută. În ciuda disponibilității mai multor ghiduri de tratament bazate pe dovezi pentru gestionarea tulburării bipolare, doar câteva dintre acestea oferă recomandări specifice pentru tulburarea bipolară II. Food and Drug Administration (FDA) din SUA a aprobat doar două medicamente pentru depresia bipolară II acută: quetiapina și lumateperona, în timp ce alte câteva medicamente sunt aprobate pentru depresia bipolară I acută.

Articolul notează că recenziile sistematice recente au concluzionat că quetiapina funcționează mai bine pentru depresia bipolară I decât pentru cea bipolară II, iar eficacitatea lumateperonei pentru depresia bipolară II nu a fost bine demonstrată. O recenzie meta-analitică recentă nu a constatat nicio diferență în ceea ce privește ratele de răspuns la antidepresive (sertralină și venlafaxină) în comparație cu litiul pentru tulburarea bipolară II. Cu toate acestea, eficacitatea antidepresivelor a fost neclară, deoarece studiile nu au avut controale placebo.

Autorul recomandă ca depresia bipolară II să fie tratată în mod similar cu depresia bipolară I, deoarece această abordare a fost utilizată cu succes în cadrul consultațiilor prin intermediul Programului național de telemedicină pentru tulburare bipolară al Departamentului pentru veterani al SUA. Autorul este de acord, în general, cu 8 din cele 11 ghiduri existente, având în vedere că recentele revizuiri citate nu au oferit un motiv pentru a schimba această poziție.

Autorul sugerează că terapia electroconvulsivă ar trebui luată în considerare pentru pacienții cu depresie severă care au nevoie de tratament urgent. Opțiunile medicamentoase de primă linie sunt antipsihoticele quetiapina, lurasidona, cariprazina, lumateperona (toate aprobate de FDA) și combinația de litiu și lamotrigină. Olanzapina/fluoxetina nu este, în general, recomandată din cauza riscurilor inacceptabile de efecte adverse pe termen lung ale olanzapinei.

Dacă opțiunile de primă linie eșuează, pot fi încercate antidepresivele dacă pacientul nu are ciclare rapidă, nu are depresie cu caracteristici mixte sau nu are antecedente de manie sau disforie cu utilizarea anterioară de antidepresive. Dacă oricare dintre acești predictori de rezultate adverse cu antidepresive sunt prezenți, se pot încerca mai multe combinații dintre primele cinci opțiuni în continuare.

În general, articolul subliniază lipsa unor ghiduri de tratament bazate pe dovezi pentru depresia bipolară II și sugerează o abordare personalizată bazată pe considerente individuale ale pacientului

Sursa: Psychopharmacologic Treatment of Bipolar II Depression
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More