Din cele mai vechi timpuri, cântatul a jucat un rol important în viața oamenilor. De la practicarea ritualurilor religioase, la evenimente importante, la relaxare și comuniune spirituală, vocea umană ne-a însoțit zi de zi, precum și în căutarea noastră pentru o legătură mai profundă cu noi înșine, cu lumea și cu divinitatea.
Cântăm adesea când suntem fericiți sau ca o expresie a emoțiilor, a stărilor mentale și psihice, sau pur și simplu, să dăruim din talentul sau preaplinul sufletesc. Indiferent dacă noi cântăm sau ascultăm în mod activ pe cineva care cântă, viața noastră emoțională si mentală este afectată iar legăturile cu noi înșine și cu mediul inconjurător sunt adâncite și aprofundate.
Se fac multe cercetări privind efectele fizice, emoționale și psihologice ale cântului. Dovezile științifice arată că prin cânt, sunt influențate multe activități care sunt vitale pentru bunăstarea noastră, cum ar fi funcțiile creierului, bătăile inimii și respirația.
Cuprins
Ce este terapia prin cântat?
Aceasta funcționează în baza următoarelor elemente organice:
Sunetul
Vibrațiile tonurilor muzicale creează modele în apă. Corpurile noastre sunt formate din 70% apă. Când cântăm, fluidele din interiorul nostru vibrează. Acest proces eliberează energie blocată, influențează întregul organism și stimulează forțele proprii pentru auto-vindecare.
Sunetele care alcătuiesc melodiile includ diverse combinații de vocale și consoane. Alegerea acestor combinații reprezintă o parte importantă a terapiei.
Circulaţia
Multe exerciții sunt însoțite de o mișcare blândă, de relaxare, care direcționează calitățile de vindecare ale sunetului către anumite părți ale corpului. Una dintre sarcinile terapeutice ar putea fi încurajarea mușchilor să-și recapete o activitate sănătoasă între tensiune și eliberare. Acest lucru afectează nu numai mușchii înșiși, ci permite eliberarea emoțională și ajută pacientul să obțină o conștientizare și o conexiune mai profundă cu corpul său.
Respiraţia
Respirația noastră este influențată de stările noastre emoționale, de circumstanțele zilnice cu care ne confruntăm acasă și în societate, de toate sentimentele noastre. Când suntem fericiți, deschiși și relaxați, respirația este mai lentă și mai profundă. Când suntem nerăbdători, agitați, supărați, enervați, pieptul se contractă, se crispează, iar respirația noastră este rapidă și superficială.
Lucrând la respirație cu exerciții specifice, terapia cântului ajută la armonizarea respirației și, în consecință, a întregii ființe umane.
Ascultarea
În societatea noastră modernă, suntem bombardați constant de prea multe informații, de prea mult zgomot, și în permanență suntem stimulați de o multitudine de sunete. Aproape că am uitat cum să ascultăm cu adevărat, parcă nu mai avem timpul și răbdarea necesare.
În cadrul ședinței de terapie prin muzică, pacientul este rugat să asculte în mod activ fluxul de sunete precum și calitățile vocalelor și consoanelor. Această ascultare atentă si activă îl ghidează spre un sentiment mai profund și mai puternic de sine.
Întărirea eu-lui/sinelui
Cei mai mulți dintre noi au momente în care nu suntem total prezenți, și momente de lipsă de claritate în gândire. Nu suntem complet concentrați și conectați la trupurile și mințile noastre. Atunci poate fi dificil să ne găsim adevăratul loc în lume și să realizăm întregul nostru potențial.
Lucrând cu elementele menționate mai sus, pacientul invață să se reconecteze la propriul corp. El își regăsește astfel forța interioară, și dezvoltă un sentiment sănătos și obiectiv al propriilor limitări. Acest proces îi permite să restabilească o relație armonioasă între el și mediul său inconjurător.
Cine poate beneficia de această terapie?
Poate fi benefică pentru persoanele cu oricare dintre următoarele probleme: probleme vocale, tulburări ale procesului de respirație, de ex. astm bronșic, boli metabolice, afecțiuni ale urechilor, cum ar fi tinitus, boli degenerative și cronice inflamatorii, tulburări musculo-scheletice, anxietate, depresie și boli psihice. Acesta poate fi, de asemenea, o terapie adjuvantă pentru pacienții cu cancer.
Terapia prin cânt poate ajuta, de asemenea, copii cu probleme de dezvoltare și dificultăți de învățare, copii și adulți cu probleme emoționale și neurologice. Exercițiile vor fi date în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Experiența anterioară în cânt/muzică vocală nu este necesară.
Exercițiile se pot face pe un singur sunet, iar terapeutul va cânta adesea impreună cu pacientul. Procesul terapeutic poate fi susținut de improvizație, de cântece și de utilizarea instrumentelor atunci când este cazul.
De asemenea, este posibil că un pacient să beneficieze de terapie chiar dacă nu poate cânta singur. Introducerea sunetului în viața sa prin ascultare activă poate contribui la procesul de vindecare.
Cmentariile sunt închise