Despre> psihiatrie, psihiatru, psiholog, psihoterapeut și tulburări psihice
Fragment din articolul ”Despre Psihiatrie” - Dr. Cezar Danilevici
Psihiatria este ramura medicinei care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul si reabilitarea tulburarilor psihice.
Psihiatrul este deseori membru intr-o echipa multidisciplinara din care mai fac parte alti medici (medicul de familie, medicul de medicina interna, neurologul, endocrinologul, radiologul, geriatrul), psihologul, asistentul social, precum si asistentii medicali.
Printre tulburarile psihice care necesita consult psihiatric se numara:
- tulburarile specifice varstei inaintate (boala Alzheimer, diverse forme de dementa),
- bolile organice care determina tulburari psihice,
- abuzul sau dependenta de alcool si droguri,
- schizofrenia si bolile inrudite,
- tulburarile afective bipolare, depresia,
- tulburarile anxioase (fobii, atacuri de panica, tulburari legate de stres), tulburarea obsesiv-compulsiva,
- diversele forme de nevroza in care simptomele corporale sunt pe primul plan (tulburari somatoforme, tulburarea de conversie, neurastenia),
- tulburarile alimentare (anorexie, bulimie),
- tulburarile de somn,
- management-ul retardului mental si al tulburarilor de personalitate.
Medicul psihiatru este unul dintre specialistii care lucreaza in stransa legatura cu medicul de medicina muncii, pentru evaluarea starii de sanatate psihica la angajare in multe profesii. Tot psihatrul este solicitat pentru evaluarile periodice pentru permisul de conducere, permisul de port-arma, siguranta circulatiei sau inscriere la diverse examene.
Probabil principala confuzie legata de psihiatrie se face in legatura cu diferitele roluri ale membrilor echipei ce manageriaza tulburarile psihice.
– Psihiatrul este medicul care evalueaza prezenta sau nu a unei boli psihice, si poate recomanda, de cele mai multe ori, tratament cu medicamente.
– Psihologul este specialistul format in a purta discutii cu pacientii sau familiile acestora, rolul sau fiind de a sfatui, a educa, a oferi tehnici pentru ca pacientul sa faca fata mai bine problemelor sale si a aplica, la nevoie, chestionare pentru o mai buna intelegere a situatiei. Psihologul nu este medic si nu poate prescrie medicamente.
– Psihoterapeutul este specialistul in comunicare, in dezvoltarea personala si in gasirea acelor elemente din trecutul pacientului care il impiedica sa aiba o viata multumitoare in prezent. Psihoterapia este o profesie separata, ce poate fi practicata atat de medici cat si de psihologi.
Pe parcursul unui consult psihiatric, medicul psihiatru va pune o serie de intrebari. Unele intrebari sunt similare cu cele puse de orice alt medic (boli prezente la ceilalti membri ai familiei pacientului, celelalte boli ale pacientului, detalii legate de studiile pacientului, grijile, stresurile, obiceiurile legate de consumul de alcool sau alte droguri). Alte intrebari vizeaza evaluarea functiilor psihice: orientarea in timp si in spatiu, perceptia, intelegerea, atentia, memoria, emotii si sentimente, vointa si impulsivitatea, judecata, instinctele. In final, psihiatrul comunica fie lipsa tulburarilor psihice, fie diagnosticul de tulburare psihica. In acest din urma caz, psihiatrul face recomandari de tratament, care pot varia de la schimbarea unor obiceiuri daunatoare, consiliere psihologica, analize suplimentare (de laborator, de radiologie, alte consulturi) si pana la un tratament medicamentos. Consultul psihiatric se termina prin eliberarea unei scrisori medicale, unei adeverinte medicale, unui referat si, acolo unde este cazul, a unei retete medicale.
In continuare, cu scop educativ, puteti gasi o descriere sumara a celor mai frecvente tulburari psihice intalnite in practica. Mare parte din aceste tulburari sunt tratabile, iar recunoasterea lor deschide calea unei terapii sau a unei cresteri a calitatii vietii.
Continuare pe CezarSpace.WordPress.com
Cmentariile sunt închise