Depresia reprezinta o afectiune psihologica care are ca simptom principal o stare de deprimare, de lipsa de interes si de speranta. Sentimentul profund de tristete persista pentru o perioada mai mare de 2 saptamani si, deseori, nu este precedat de un eveniment negativ semnificativ, ci apare, mai degraba, spontan si, uneori, inexplicabil.
Cuprins
Care sunt simptomele depresiei?
Pe langa sentimentele si emotiile negative amintite anterior, unde tristetea este starea preponderenta si cea mai mare dificultate cu care se confrunta persoana in cauza, apare si lipsa de interes intr-o forma severa. Persoana care sufera de depresie prezinta lipsa interesului chiar si fata de activitătile sau lucrurile preferate, acuzand adeseori ca ”nu are chef”. Aceasta lipsa de interes este generalizata in mai multe arii ale vietii, marcandu-se un nivel scazut al libidoului, dar si al poftei de mancare, de cele mai multe ori.
Pe langa acestea, apar modificari ale ritmului de somn. Unele persoane manifesta insomnii, fiindu-le dificil sa adoarma in timpul noptii, iar altele acuzand hipersomnii, programul de odihna fiind unul mult mai lung decat de obicei. De altfel, un alt simptom al acestei afectiuni este oboseala constanta, cronicizata, alaturi de slabiciunea musculara. Individul simte ca orice trebuie sa faca este un efort enorm, fiindu-i dificil sa realizeze chiar si rutinele zilnice precum cele de igiena personala.
Apar, de asemenea, si alte sentimente si afecte negative, precum sentimentul de inutilitate, de vina excesiva sau de goliciune, de vid interior, la care se adauga ganduri negative orientate spre propria persoana. In cazul severe, pot aparea gandurile catre moarte.
Dificultatile in a se concentra, lentoarea sau agitatia, precum si modificari ale greutatii corporale (datorate mancatului excesiv sau infometarii) sunt alte cateva semne care marcheaza prezenta acestei tulburari afective.
Ce este psihologia pozitiva?
Psihologia pozitiva este o ramura a psihologiei care pune accent pe starea de bine a individului, pe cresterea satisfactiei sale cu viata si pe asigurarea unui nivel optim al calitatii vietii. Aceasta abordare se focuseaza pe diminuarea afectelor si gandurilor negative si pe introducerea asa-numitei ”stari de flow”. (sau ”stare de flux” in traducere).
Starea de flow se refera la a fi prezent si activ, la a te concentra in totalitate intr-o activitate care iti aduce placere si care te ajuta sa te simti motivat. Aceasta ”meditatie” asupra unei activitati placute contribuie la cresterea nivelului de fericire al individului.
Psihologia pozitiva cauta sa fructifice sentimente placute, pozitive, care sa plaseze persoana intr-un mediu de siguranta psihologica, unde sa se simta satisfacut cu sinele si cu lumea din jurul sau. Aceasta ramura incearca sa cultive afecte precum fericirea, recunostinta, implinirea sufleteasca, bunatatea, multumirea, iertarea, impacarea cu sinele si cu semenii si altele asemenea.
Cum functioneaza tehnicile psihologiei pozitive asupra mecanismului depresiei?
Asa cum am amintit anterior, exercitiile si tehnicile utilizate de aceasta abordare cauta sa cultive si sa creasca nivelul afectelor pozitive, diminuand, totodata, nivelul si frecventa celor negative. Cum mecanismul depresiei se axeaza strict pe generarea emotiilor si sentimentelor profund negative, psihologia pozitiva poate reprezenta o interventie ideala.
In timpul unui episod depresiv, au loc modificari in ceea ce priveste functionarea optima a creierului. Neurotransmitatori si hormoni precum serotonina, norepinefrina, oxitocina si dopamina (responsabili, in mare parte, de asigurarea placerii, a energiei și de reglarea emotionala) au niveluri mult mai scazute, in timp de cortizolul (responsabil cu eliberarea de stres in corp) este la un nivel ridicat. Toate aceste modificari declanseaza simptomele depresiei.
Tehnicile utilizate in psihologia pozitiva au rolul de a aduce acesti neurotransmitatori la nivelurile normale prin exercitii care contribuie la starea de bine.
Psihologia pozitiva este o resursa importanta, cu atat mai mult cu cat ofera o varietate de tehnici. Asa cum am amintit anterior, acestea urmaresc sa creasca nivelurile de serotonina, norepinefrina si dopamina si sa reduca cortizolul.
Aceste exercitii nu necesita ”recuzita” speciala si sunt destul de usor de realizat, fiind la indemana oricui.
Manifestarea recunostintei
Cea mai la indemana si cea mai usor tehnica de realizat este manifestarea recunostinte. Recunostinta reprezinta starea de multumire vizavi de lucrurile bune care se intampla in viata persoanei.
Cel mai adesea, recunostinta este practicata prin redactarea de liste zilnice in care se noteaza lucrurile pentru care persoana este recunoscatoare ca s-au intamplat pe parcursul zilei. Acestea pot fi, inclusiv, lucruri care par banale sau de la sine inteles sa se intample (de exemplu manifestarea recunostintei pentru sanatate, pentru o zi insorita etc).
Uneori, acest exercitiu se realizeaza si prin redactarea unei scrisori de multumire catre o anume persoana, catre sine sau chiar catre un eveniment care s-a intamplat si care a marcat viata individului.
Meditatia
Mindfulness-ul sau meditatia este un alt exercitiu eficace care ajuta, mai ales, la capacitatea de concentrare si la eliberarea creierului de gandurile intruzive. Contrar scenelor din filme care intruchipeaza sesiuni de meditatie, aceasta nu se realizeaza doar stand cu picioarele incrucisate si ascultand muzica similara cu cea din templele hinduse.
Mindfulness-ul se poate realiza oriunde si in orice moment al zilei prin concentrarea pe detaliile din jur si prin incercarea de a nu fi distrat de niciun gand in acest timp. Este o tehnica ce necesita mai mult exercitiu pana sa dea rezultate.
Motto
Motto-ul reprezinta o afirmatie pozitiva pe care este recomandat sa fie notata intr-un jurnal sau pe o foaie pusa la vedere. Aceasta afirmatie pozitiva poate fi schimbata zilnic sau odata la cateva zile si poate reflecta asteptarile si dorintele pentru ziua ce va urma sau cuvinte de lauda sau incurajare. Este un exercitiu rapid si simplu, dar care, in timp, are impact asupra starii de spirit.
Concluzii
Desi psihologia pozitiva este considerata o resursa importanta in tratarea depresiei si ia tot mai mult amploare in ultimii ani, aceasta afectiune trebuie abordata din mai multe perspective, in functie de severitatea cu care a fost evaluata.
Uneori, nivelurile depresiei sunt la cote extreme, moment in care aceste tehnici nu sunt suficiente si este necesara interventia unui specialist sau tratamentul medicamentos.
Daca considerati ca starea dumneavoastra este una sensibila, va incurajam sa apelati la un specialist in domeniu pentru a va indruma catre un tratament personalizat pe nevoile pe care le aveti.
Referinte
American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596
Bolier, L., Haverman, M., Westerhof, G., Riper, H., Smit, F., & Bohlmeijer, E. (2013). Positive psychology interventions: A meta-analysis of randomized controlled studies. BMC Public Health, 13, 119. https://doi.org/10.1186/1471-2458-13-119
Santos, V., Paes, F., Pereira, V., Arias-Carrión, O., Silva, A. C., Carta, M. G., Nardi, A. E., & Machado. S. (2013). The Role of Positive Emotion and Contributions of Positive Psychology in Depression Treatment: Systematic Review. Clinical Practice & Epidemiology in Mental Health, 9(1), 221–237. doi:10.2174/1745017901309010221