Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Psihoterapia si tratamentul medicamentos sunt ingredientele necesare pentru depasirea depresiei cu succes

Cel mai eficient tratament pentru adulții cu depresie moderată este probabil să fie o combinație de medicamente antidepresive și intervenții psihologice. Un nou studiu de sinteză oferă cele mai solide dovezi de până acum că această combinație de tratamente funcționează mai bine decât oricare dintre ele în mod individual.

Cel mai recent sfat al Institutului Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) vine într-un rezumat al cunoștințelor clinice (martie 2020). Acesta sugerează intervenții psihosociale de intensitate scăzută, cum ar fi self-help (autoajutorare), terapie cognitiv-comportamentală computerizată (CBT) sau programe de exerciții de grup pentru depresia ușoară până la moderată. Utilizarea de rutină a antidepresivelor nu este sugerată pentru acest grup. Combinația de medicamente și terapie psihologică de intensitate ridicată este rezervată celor cu depresie severă.

Utilizarea de rutină a tratamentului combinat va necesita un acces sporit la terapiile psihologice, inclusiv CBT asistată de computer/de grup, precum și la tratamentul individual.

Care este problema?

Există dovezi clare că terapiile pe bază de tratament medicamentos și psihologic sunt tratamente eficiente pentru depresie. Modul în care aceste terapii se compară între ele, singure sau în combinație, este mai puțin clar. Studiile anterioare au sugerat că combinația ar putea fi mai eficientă decât oricare dintre ele în mod individual, dar nu au fost concludente.

Este probabil ca tratamentul combinat să fie mai costisitor decât un singur tratament. Terapiile psihologice sunt mai costisitoare decât tratamentele medicamentoase. Guvernanții au nevoie de dovezi bune dacă vor să finanțeze terapiile psihologice și tratamentul combinat. Acest studiu a fost conceput pentru a oferi estimări mai precise ale eficienței fiecărui tratament, pentru a permite clasificarea tratamentelor.

Ce este nou?

Această meta-analiză a inclus 101 studii, cu 11.910 participanți. Psihoterapia cea mai frecvent utilizată a fost TCC, iar grupul de medicamente cel mai frecvent utilizat a fost cel al inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS).

Cercetătorii au considerat că pacienții au răspuns la terapie dacă simptomele depresiei s-au redus la jumătate. Aceștia au constatat că pacienții care au primit o combinație de psihoterapie și psihofarmacologie au avut cele mai mari șanse de a răspunde. Aceștia au fost:

  • cu 27% mai susceptibili de a răspunde decât cei care au primit doar psihoterapie
  • 25% mai multe șanse de a răspunde decât cei care au primit doar tratament medicamentos

Nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește ratele de răspuns între psihoterapia singură și tratamentul medicamentos.

Acceptabilitatea tratamentului s-a bazat pe numărul de pacienți care au renunțat la studii. Studiul a constatat că:

  1. tratamentul combinat a fost cu 23% mai ușor de acceptat decât tratamentul medicamentos singur
  2. terapia psihologică singură a fost cu 17% mai bine acceptată decât tratamentul medicamentos singur
  3. tratamentul combinat și terapia psihologică singură au fost la fel de bine acceptate

Tratamentul combinat a fost superior în general atât pentru depresia moderată, cât și pentru cea severă. Au existat prea puține studii pentru a calcula eficacitatea acestor tratamente în cazul depresiei ușoare.

De ce este acest lucru important?

Această cercetare sugerează că, pentru persoanele cu depresie moderată, tratamentul combinat ar trebui să fie oferit înaintea antidepresivelor singure. În cazul în care se alege un singur tratament, rezultatele sugerează că tratamentul psihologic este mai acceptabil pentru pacienți decât tratamentul medicamentos.

Beneficiul suplimentar al tratamentului combinat este mai mare pentru cei care au cele mai mari șanse de a răspunde la oricare dintre cele două terapii singure. Atunci când se iau în considerare opțiunile de tratament, trebuie să se țină cont și de preferințele pacienților, de circumstanțele individuale și de istoricul tratamentului.

Ce urmează?

Sunt planificate noi orientări NICE privind depresia la adulți. Orientările NICE existente, publicate în 2009, recomandă un model de tratament etapizat pentru persoanele cu depresie ușoară până la moderată. Fie terapia psihologică, fie medicamentele antidepresive au fost oferite numai după ce au fost epuizate etapele anterioare.

Recentul rezumat al cunoștințelor clinice NICE (martie 2020) recomandă terapii psihosociale de intensitate scăzută în cazul depresiei ușoare-moderate nou diagnosticate. Utilizarea de rutină a antidepresivelor nu este recomandată pentru depresia ușoară până la moderată, cu excepția cazului în care persoanele au un istoric al acestei afecțiuni, simptome persistente sau o altă problemă de sănătate fizică în curs de desfășurare. Terapia combinată cu un antidepresiv și o intervenție psihologică de mare intensitate este rezervată persoanelor cu depresie severă.

Cercetările ulterioare trebuie să se concentreze asupra rezultatelor pe termen lung. Majoritatea studiilor incluse în această meta-analiză au durat între opt și 16 săptămâni, ceea ce nu este suficient de mult timp pentru a lua în considerare ratele de recidivă. Analizele ulterioare ar putea identifica grupurile specifice care ar putea beneficia de o abordare terapeutică sau alta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More