Pica se refera la momentul in care o persoana pofteste sau doreste sa manance anumite produse nealimentare, cum ar fi nisipul sau straturile vechi de vopsea ce se desprind de pe pereti. Majoritatea ghidurilor medicale clasifica aceasta afectiune ca fiind o tulburare de comportament alimentar. Persoanele cu pica vor ravni un anumit timp la un anumit produs, cel mai frecvent gheata, noroi, lut, par, chibrituri arse, creta, sapun sau monede. Totusi, aceste produse variaza in practica medicala, putand ajunge si la cele mai neobisnuite obiecte.
Cauza exacta ce produce pica nu este cunoscuta si nu exista teste speciale care sa o descopere. Totusi, profesionistii din domeniul sanatatii realizeaza anumite evaluari pentru a putea exclude anumite afectiuni, inclusiv de sanatate mintala, si pentru a incerca sa determine cauza probabila. Pica se dezvolta adesea la persoanele cu tulburari mintale, dar acest lucru nu este obligatoriu, nu toate persoanele cu pica avand o tulburare psihica.
Pica poate surveni la orice persoana, dar exista multe cazuri in care s-a instalat la femeile insarcinate sau la copii. Cu toate acestea, este dificila estimarea numarului de persoane cu pica, deoarece multe dintre acestea nu le raporteaza. De asemenea, copiii cu aceasta tulburare pot ascunde comportamentul ciudat de parinti, invatatori sau ingrijitori. Expertii considera ca unele grupuri de persoane au un risc si mai mare de a dezvolta pica, printre acestea regasindu-se persoanele cu tulburare de spectru autist, cele cu alte tulburari de dezvoltare, dar si oamenii din diferite populatii unde consumul de noroi sau pamant este frecvent.
Acest articol are scopul de a prezenta mai multe detalii despre aceasta tulburare stranie, inclusiv simptomele, cauzele si optiunile de tratament disponibile. In plus, complicatiile produse de pica sunt enumerate, tocmai pentru a se intelege riscul ce se asociaza.
Cuprins
Simptomatologie
Principala manifestare produsa de pica este reprezentata de consumul unor produse anormale, nealimentare. Pica este diferita de comportamentele normale ale bebelusilor si copiilor mici. Acestia vor introduce diferite obiecte in gura din curiozitate si din dorinta de a descoperi lumea inconjuratoare. Persoanele cu pica vor incerca in mod persistent sa manance produsele nealimentare dorite, consumul acestora depasind testarea sau explorarea comportamentelor.
Persoanele cu pica pot dezvolta, de asemenea, o gama larga de alte simptome. Printre acestea se pot observa dureri de stomac, scaune cu sange sau chiar deteriorari si rupturi dentare. Saturnismul (intoxicatia cu plumb) reprezinta o alta situatie regasita la persoanele cu pica.
Unele persoane cu aceasta tulburare alimentara pot avea deficiente nutritionale. De exemplu, medicii pot observa niveluri scazute ale fierului, hematocritului sau hemoglobinei. Anumiti cercetatori considera ca persoanele cu pica incearca sa inlocuiasca nutrientii ce lipsesc prin ingerarea unor produse necorespunzatoare.
Care sunt cauzele pentru pica?
Cauzele ce provoaca pica nu sunt pe deplin cunoscute. Totusi, cercetatorii considera ca sarcina reprezinta una dintre cauzele cele mai frecvente. De asemenea, autismul, dizabilitatile intelectuale, schizofrenia si alte afectiuni de sanatate mintala pot fi factori incriminati.
Normele culturale care considera anumite substante nealimentare ca fiind sacre sau ca avand proprietati vindecatoare trebuie aduse in discutie. Exista anumite persoane care mananca produse nealimentare pentru a realiza anumite ritualuri. De asemenea, malnutritia poate duce la un consum de produse nealimentare, mai ales atunci cand este insotita de anemie cu deficit de fier.
Optiuni de tratament
Consumul de produse nealimentare poate provoca diferite probleme de sanatate, inclusiv dureri de stomac si alterari dentare. Tratamentul pentru pica incepe, de obicei, cu abordarea problemelor provocate de aceasta afectiuni. De exemplu, unele persoane dezvolta intoxicatii cu plumb, infectii sau alte simptome severe. Tratamentul in aceste cazuri poate include antibiotice sau chiar interventii chirurgicale.
Pentru a trata pica in sine, medicul trebuie sa identifice mai intai de ce persoana afectata isi doreste sa consume produsele nealimentare. Acest lucru implica de obicei evaluarea istoricului medical si aflarea tuturor simptomelor si factorilor de risc. De asemenea, pot fi utilizate analize de sange pentru a verifica deficientele nutritionale.
Medicii ar putea incerca sa descopere si anumite comportamente prin care se stimuleaza simturile, precum mestecarea produselor nealimentare. Convingerile culturale care inconjoara produsele nealimentare sunt importante de detectat, alaturi de nivelul de intelegere al pacientului cu privire la alimentatia incorecta. Abordarea acestor probleme poate ajuta la reducerea poftelor anormale ale pacientilor cu pica.
Cand se doreste oferirea unui tratament pentru pica, medicii pot oferi suport senzorial, precum furnizarea unui articol mai sigur de mestecat. Medicamentele pentru tratarea afectiunilor de sanatate mintala sunt de ajutor daca acestea exista. De asemenea, echilibrarea nivelurilor nutritionale prin modificari dietetice sau suplimente reprezinta o metoda eficienta. Ergoterapia si psihoterapia sunt alte tipuri de tratament ce pot fi incercate. Totusi, pica poate sa dispara si singura, de exemplu cum este in cazul femeilor insarcinate. Acestea pot observa disparitia poftelor ciudate dupa ce au nascut.
Specialistii recomanda inceperea unui tratament chiar si atunci cand produsul nealimentar este relativ inofensiv, de exemplu atunci cand o persoana isi doreste sa manance gheata. Comportamentele pot degenera, iar prognosticul este cu atat mai nefavorabil cu cat se amana tratamentul.
Complicatii posibile
Unele forme de pica, cum ar fi consumul de gheata, prezinta putine riscuri pentru sanatate atunci cand dieta generala este relativ normala. Cu toate acestea, alte tipuri de pica pot pune viata in pericol. De exemplu, consumul straturilor de vopsea ce se desprind de la nivelul peretilor ar putea pune viata in pericol, mai ales cand vopseaua contine plumb.
Complicatiile posibile produse de pica sunt numeroase, dar exemplele includ si otravirea, asfixierea, deteriorarea cerebrala prin consumul unor substante nocive, distrugerea dintilor, dezvoltarea ulcerelor si a altor daune la nivelul sistemului digestiv, scaune sangvinolente, constipatie, diaree etc.
Pica si sarcina
Pica este o afectiune asociata adesea cu sarcina. Pica poate surveni in timpul sarcinii, mai ales la femeile cu deficit de nutrienti. Femeile cu pofte neobisnuite in timpul sarcinii trebuie sa solicite un consult medical si o analiza a nivelului de fier din organism. In multe dintre cazuri, administrarea unor suplimente de fier ar putea ajuta la reducerea poftelor anormale provocate de pica.
Este esential ca femeile insarcinate ce dezvolta pica sa reziste tentatiilor cu privire la produsele nealimentare. Consumul acestora ar putea dauna organismului matern, dar si fatului. Distragerea de la consumul produselor periculoase este foarte importanta si ar putea fi facuta prin mestecarea altor produse, precum guma de mestecat. Gasirea alimentelor cu o textura similara poate ajuta, alaturi de practicarea unor activitati relaxante pentru a înlătura anxietatea din timpul sarcinii. De multe ori pica dispare dupa sarcina, femeile trebuind sa fie distrase doar pe aceasta perioada.
Vizita la medic
Copiii pot introduce in gura anumite obiecte pentru a le inspecta si pentru a intelege mai bine mediul inconjurator. Totusi, parintii trebuie sa discute cu medicul atunci cand copiii consuma produse nealimentare in mod repetat si pe termen lung, uneori chiar acelasi produs. De asemenea, observarea unor comportamente ciudate este importanta, precum analizarea camerei pentru a descoperi obiectele dorite.
Dezvoltarea problemelor la nivelul gurii ar trebui sa ridice semne de intrebare. Deteriorarea dintilor si a mucoaselor cavitatii bucale sunt elemente ce trebuie luate in calcul. Scaunele sangvinolente si probleme gastrice sunt alte manifestari importante.
Pica poate indica si anumite dezechilibre in alimentatie, astfel incat este important ca medicul sa fie anuntat atunci cand o pofta neobisnuita dureaza mai mult de cateva zile. Vizita la medic este absolut necesara cand cineva mananca produse ce contin plumb sau alte substante toxice, dar si atunci cand nu mai exista scaune. Alte situatii de urgenta sunt reprezentate de pierderea starii de constienta sau de reactionarea anormala dupa ingestia unui produs nealimentar.
Bibliografie:
Advani, S., et al. (2014). Eating everything except food (PICA): A rare case report and review. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4015153/
Epler, K. E., et al. (2017). Pica in pregnancy: An unusual presentation [Abstract]. journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2017/12000/Pica_in_Pregnancy__An_Unusual_Presentation.26.aspx
Khan, Y., & Tisman, G. (2010). Pica in iron deficiency: A case series. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2850349/
Nasser, Y. A., & Alsaad, A. J. (2019). Pica. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532242/
Pica. (n.d.). nationaleatingdisorders.org/learn/by-eating-disorder/other/pica
Cmentariile sunt închise