Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Care sunt efectele Bulimiei

Bulimia Nervoasa, sau pe scurt bulimia, este o tulburare a instinctului alimentar caracterizata prin aport alimentar excesiv urmat, de obicei, de vomarea auto-provocata, uneori numita purgatie sau curatare, si de alte simptome. Reactiile fizice adverse ale bulimiei pot trece neobservate la inceput, dar pot dauna organismului cu timpul.

De asemenea, Bulimia poate afecta starea mentala si emotionala a unei persoane. Efectele secundare ale acestei boli pot pune capat vietii, mai ales daca persoana nu primeste tratament medical.

Efectele Bulimiei

Bulimia poate afecta mai multe parti ale corpului:

Cap și gât

  • Degradarea dintiilor: Acizii puternici din stomac pot dauna gingiilor si smaltului dentar cu timpul, ceea ce poate duce la sensitivitatea dintiilor si aparitia cariilor.
  • Obraji umflati: Acestia apar ca urmare a umflarii glandelor salivare
  • Ochi rosii: Varsaturile auto-provocate si fortate pot duce la spargerea vaselor de sange din ochi.
  • Ragusire: Acidul gastric din stomac poate afecta corzile vocale.
  •  Tuse: Iritatiile gatului pot provoca tuse.

Tractul Digestiv

Varsaturile autoprovocate pot dauna intregului sistem digestiv. Multe persoane care sufera de Bulimie intampina probleme digestive cum ar fi dureri stomacale sau reflux gastroesofagian (acidul din stomac ajunge in esofag).

Sfincterul ce controleaza trecerea prin esofag poate ceda, permitand acidului gastric sa patrunda in esofag, provocand simptome gastrointestinale. Alte probleme digestive pot fi: diareea, balonarea sau constipatia.

Eructatiile si purgatiile repetate pot duce la o ruptura a esofagului, urmata de hematemeza (varsaturi cu sange), cauzand o hemoragie ce poate pune viata persoanei in pericol.

De asemenea, vomarea auto-provocata poate rani vasele de sange din apropierea anusului, provocand hemoroizi.

Diureticele sau laxativele folosite pentru a induce starea de voma pot provoca alte probleme digestive. Abuzul acestor substante poate duce la dependenta fapt ce face aproape imposibila circulatia intestinului fara folosirea lor.

Folosirea in exces a diureticelor ce coboara nivelul de potasiu si deshidrateaza corpul pot dauna rinichilor sau pot duce chiar la boala cronica de rinichi sau insuficienta renala.

Sanatatea mentala si emotionala

Bulimia este o tulburare din sfera sanatatii mintale. Vina, rusinea, lipsa de control si deformari ale imaginii corporale intampinate de persoanele ce sufera de Bulimie amplifica ciclul de hranire in exces si purgatie.

Persoanele tiind sa tina in secret aceasta afectiune astfel provocand stres si anxietate.

De asemenea, persoanele afectate de aceasta boala pot avea si:

– schimbari majore in starea psihica

– ganduri depresive

– anxietate

– tulburari obsesiv-compulsive

– nevoia de izolare

– autovatamare corporala

– impulsivitate

– stima de sine scazuta

Sanatatea cardiovasculara si endocrina

Persoanele cu bulimie nu consuma destui nutrienti si destule calorii pentru a avea energie. Astfel, corpul isi incetineste procesele pentru a pastra energie. Varsaturile auto-provocate si diareea pot dezechilibra corpul conducand la:

– ritm cardiac scazut

– presiune vasculara scazuta

– ritm cardiac anormal

– dificultati in reglarea temperaturii corpului

Bulimia poate afecta si pancreasul. Acesta functioneaza ca o glanda endocrina dar si ca o glanda exocrina secretand insulina, hormoni si enzime digestive. Bulimia poate duce la inflamarea pancreasului, afectiune numita pancreatita.

Pancreatita poate pune viata in pericol si necesita ingrijire medicala urgenta. Simptomele acestei boli sunt: durere abdominala, dureri de spate, stare generala de rau, voma, febra si deshidratare.

Cu timpul, persoanele ce sufera de Bulimie risca sa intampine complicatii cardiovasculare complexe ce pot duce la insuficienta cardiaca.

Deshidratarea si tulburari ale echilibrului electrolitic

Pierderea lichidelor, fie prin varasturi, diuretice sau suprasolicitare fizica, poate provoca deshidratare severa. Aceasta mai departe poate duce la oboseala si tulburari periculoase ale echilibrului electrolitic. Daca echilibrul electrolitilor nu este restabilit, persoana este expusa unor probleme grave de sanatate cum ar fi convulsiile.

De asemenea, deshidratarea si hranirea necorespunzatoare pot afecta parul, pielea si unghiile. Pielea poate deveni foarte uscata, parul se poate increti sau chiar cadea, iar unghiile pot deveni fragile, astfel rupandu-se usor.

Sanatatea reproductiva

Lipsa caloriilor si nutrientilor pot provoca dezechilibre hormonale care pot duce la schimbari ale sistemului reproductiv.

Nivelele foarte scazute de estrogen si progesteron pot opri ciclul menstrual. Ovarele unor femei risca sa se inchida si sa nu mai produca ovule, astfel sarcina devenind imposibila. O persoana ce sufera de Bulimie poate intampina si apetit sexual scazut.

De asemenea, femeile insarcinate ce sufera de aceasta afectiune se expun pe ele si pe copilul nenascut la anumite complicatii cum ar fi:

– greutate mica la nastere

– pierderea sarcinii

– anomalii anatomice

– nastere prematura

– depresie postpartum

Nivele scazute ale hormonilor reproductivi pot reduce densitatea osoasa si pot creste riscul de osteoporoza si de rupere a oaselor.

Intelegerea ciclului de hranire in exces si purgatie

Persoanele ce urmeaza acest ciclu il ascund de obicei de alte persoane, astfel, de cele mai multe ori, familia, prietenii apropiati sau partenerii nu stiu ca acea persoana sufera de Bulimie. Semnele hranirii in exces sunt urmatoarele:

– ascunderea unor cantitati mari de mancare in anumite locuri din casa

– nevoia constanta de a manca

– pierderea controlului in timpul hranirii

– hranirea pana la dureri fizice

– crearea de minciuni sau scuze despre mancare pentru a ascunde acest obicei

Cele mai multe persoane atribuie hranirea in exces sentimentului de rusine, astfel, cand acest proces se termina, ele sunt dezgustate de obiceiul lor si din cauza fricii de a se ingrasa, acestea simt nevoia de a vomita.

Curatarea sau vomarea auto-provocata este incercarea unei persoane de a elminina caloriile consumate in plus in procesul anterior. Aceasta se poate produce in doua feluri: stimuland reflexul faringian sau abuzand de diuretice si laxative. Unele persoane aleg sa nu manance pentru perioade indelungate de timp pentru a compensa pentru hranirea in exces.

Concluzie

Bulimia este o tulburare a instinctului alimentar serioasa a carei simptome pot provoca complicatii ce pun viata in pericol. Este vital ca orice persoana ce pare sa sufere de Bulimie sa consulte un doctor.

Tratarea Bulimiei este foarte importanta pentru a vindeca corpul. Este esential ca persoana ce sufera de aceasta afectiune sa inteleaga ca nu trebuie sa ii fie rusine de acest comportament si ca boala se poate trata.

Sursa: Medicalnewstoday

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More