Good morning people! Citind prin feed-ul de dimineață, am dat peste un articol interesant al revistei Time despre 3 comportamente riscante care pot conduce la depresie în adolescență.
Este vorba despre un studiu publicat recent în jurnalul ”World Psychiatry”, care spune că există un grup de adolescenți care se încadrează într-un tipar al comportamentelor cu risc pentru depresie, altul decât cel care implică droguri, alcohol, fumat și ”chiulit”. Cele 3 comportamente care alcătuiesc acest tipar sunt: utilizarea excesivă a materialelor media, somnul insuficient și un stil de viață sedentar (oh…that’s me!).
Da, întradevăr seamănă cu descrierea unui adolescent tipic. Dar acest studiu avertizează că implicarea adolescenților în toate aceste 3 comportamente îi expun la un risc extrem pentru depresie.
”În timp ce majoritatea părinților, profesorilor și medicilor vor reacționa la un adolescent care utilizează droguri sau alcohol, ei tind să treacă cu vederea adolescenții care se angajează în comportamente precum privitul excesiv la televizor, neimplicarea in activități sportive sau dormind prea puțin”, spune Vladimir Carli, cercetător la institutul Karolinska din Suedia.
Autorul studiului a observat 12,395 de elevi între 14 și 16 ani din 11 țări europene și a analizat 9 comportamente cu risc: consumul excesiv de alcohol, consumul de droguri ilegale, fumat excesiv, somn redus, supraponderabilitatea, subponderabilitatea, sedentarismul, utilizarea excesivă a materialelor media și ”chiulul”.
Aproximativ 58% dintre ei nu au prezentat niciunul sau foarte puține din aceste riscuri. 13% au avut scoruri înalte la toate cele 9 comportamente, iar 29%, așa-numitul grupul cu ”risc invizibil”, au avut scoruri crescute doar la aceste 3 comportamente: au petrecut mai mult de 5 ore pe zi folosind televizorul, jocurile video sau internetul (fără legătură cu școala); au dormit mai puțin de 6 ore pe noapte; și au neglijat ”alte activități sănătoase, precum sportul”.
Grupul care a prezentat toate cele 9 comportamente de risc a fost cel mai probabil să prezinte semne de depresie; 15% au raportat ca fiind depresivi, comparat cu doar 4% din grupul cu risc scăzut. Dar grupul cu ”risc invizibil” nu a fost prea departe, 13% din ei prezentând depresie. Același pattern s-a dovedit adevărat și pentru anxietate.
Pe de altă parte, 10% din grupul cu risc înalt au raportat tentative de suicid, comparat cu 2% din grupul cu risc scăzut. Procentul grupului cu ”risc invizibil”, în acest caz, a fost de 6%, de 3 ori mai mare decât al grupului cu risc scăzut.
”Am fost foarte surprinși”, spune Carli. ”Grupurile cu risc înalt și risc scăzut sunt evidente. Dar acest al treilea grup nu numai că a fost neașteptat, dar a fost atât de distinct și de extins – aproape o treime din întregul eșantion – încât a devenit o descoperire cheie în studiul nostru.”
Cmentariile sunt închise