Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Cititul cu voce tare poate crește reziliența unui copil la școală, arată un studiu

Pe măsură ce copiii intră din nou într-un nou an școlar, familiile sunt încurajate să le citească copiilor acasă, întrucât un nou studiu realizat de Universitatea din Australia de Sud arată că cititul cu voce tare poate tripla rezistența unui copil la școală, în special în cazul copiilor aflați în situații de risc.

Concentrându-se pe copiii de vârstă primară care au suferit abuzuri sau neglijență, studiul a explorat factorii care ar putea modifica efectele negative ale circumstanțelor de viață nefavorabile, descoperind că unul dintre cei mai mari predictori ai rezilienței, atât la băieții, cât și la fetele din familiile aflate în dificultate, a fost faptul că li s-a citit acasă.

În timp ce cititul copiilor acasă a fost asociat de mult timp cu pregătirea pentru școală și cu rezultatele școlare, acesta este primul studiu care a demonstrat beneficiile cititului pentru a atenua unele dintre traiectorii dăunătoare ale maltratării copiilor.

În Australia, în 2021, aproape 300.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani au avut una sau mai multe notificări de protecție a copilului, 105.000 făcând obiectul unei anchete și aproape 50.000 făcând obiectul unui abuz sau al unei neglijențe dovedite.

Studiul a constatat că victimele relelor tratamente aplicate copiilor sunt, în general, mai vulnerabile din punct de vedere al dezvoltării decât colegii lor la începutul școlii.

Cercetătorul principal, profesorul Leonie Segal, spune că există o nevoie acută de a sprijini acești copii și familiile lor, înainte ca aceștia să înceapă școala, cititul fiind un factor cheie pentru succes.

Un început bun la școală este predictiv pentru rezultatele ulterioare, așa că este vital nu numai să identificăm din timp pe cei aflați la risc, ci și să găsim modalități de a sprijini dezvoltarea emoțională, socială și fizică a copiilor înainte de a începe școala.

Cititul cu voce tare poate crea multe rezultate pozitive pentru copii. Fiind o experiență împărtășită între părinte și copil, aceasta încurajează conexiunea, contribuind în același timp în mod direct la dezvoltarea copilului prin expunerea la cuvinte și povești.

Copiii din familiile care se străduiesc să creeze un mediu hrănitor vor beneficia în mod special de cititul cu un părinte sau cu o persoană care se ocupă de ei, îmbunătățindu-le rezistența și menținându-i mai mult pe calea dezvoltării, în ciuda expunerii la adversități.”

Studiul a analizat date care acoperă 65.083 de copii care au completat Recensământul australian de dezvoltare timpurie (AEDC) la vârsta de 5-6 ani, când au început școala primară, identificând 3414 copii cu risc ridicat care au fost supuși la rele tratamente.

S-a constatat că băieții erau în urma fetelor din punct de vedere al dezvoltării, în special cei care fuseseră expuși la abuz sau neglijare.

Prof. Segal spune că sectorul educației trebuie să analizeze strategii pentru a sprijini mai bine băieții în mediile de învățare timpurie.

„Studiul nostru a constatat că băieții au avut un risc mult mai mare de a fi în urmă din punct de vedere al dezvoltării decât fetele, la fel ca și copiii care locuiesc în zone îndepărtate sau rurale și cei cu un handicap fizic, senzorial sau de învățare. Toate aceste grupuri au nevoie de un sprijin mult mai mare”, spune profesorul Segal.

„Acordarea unei atenții deosebite băieților, în special celor care sunt victime ale relelor tratamente aplicate copiilor, este esențială. Încurajarea părinților să le citească băieților lor, deși este valoroasă, nu este suficientă, ci revine sectorului educațional sarcina de a identifica alte mecanisme de sprijinire a băieților.

„Acest lucru ar putea include recrutarea mai multor educatori de sex masculin în mediile de educație timpurie și asigurarea faptului că abordările de învățare sunt sensibile la nevoile specifice ale băieților.

„Bărbații reprezintă în prezent mai puțin de cinci procente din forța de muncă din domeniul educației timpurii, iar prezența lor în școlile primare este, de asemenea, în scădere. Sporirea echilibrului de gen în rândul educatorilor ar putea fi un pas important pentru a-i ajuta pe băieți.

„Înțelegerea atributelor care îi pot ajuta pe copiii mici să fie mai rezilienți – sau, dimpotrivă, a factorilor care îi pot expune la un risc mai mare – poate sta la baza intervențiilor pentru copiii victime ale relelor tratamente în vederea îmbunătățirii traiectoriilor de viață.

„Fiecare copil merită șansa unui viitor luminos. Nu trebuie să îi neglijăm pe cei mai expuși la risc.”

Sursă: Reading aloud can increase a child’s resilience at school, study shows (news-medical.net)

Referință la jurnal:
Armfield, J.M., et al. (2021) Puncte forte educaționale și reziliență funcțională la începutul școlii primare după maltratarea copilului. Child Abuse & Neglect. doi.org/10.1016/j.chiabu.2021.105301.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More