Fumătorii sunt aşa de mulţi, încât, vazându-i la tot pasul, ajungi să ţi se pară fumatul ca fiind ceva obişnuit, oarecum dăunător, dar nicidecum aşa de periculos cum este în realitate. Senzatiile pe care o persoana care fumeaza le percepe ca beneficii, sunt datorate provocării plăcerii de către nicotina care ajunsă în creier, stimulează receptorii din centrul fericirii şi provoacă descărcări mari de plăcere.
Puţini sunt dispuşi să accepte adevarul despre costurile reale ale fumatului fie ele financiare, de dependenţă, de sănătate fizică şi mentală. Şi cum fac ei ca să fumeze în continuare? Găsesc tot felul de motive, justificări care să explice continuarea fumatului în ciuda a ceea ce mii de specialişti spun despre costurile si efectele nocive ale fumatului. Una dintre justificările aduse de cei de pe băncile şcolii care sunt fumători, este aceea că fumatul îi ajută să înveţe mai bine, să se concentreze mai bine.
Ce face nicotina, de fapt?
Ca orice drog, nicotina ne ajută să scădem disconfortul trăit sau să creştem în intensitate o stare de confort, lucru datorat stimulării centrului fericirii. Cei care învaţă fie o fac cu drag, fie percep perioadele în care este necesar să înveţe intensiv ca pe un lucru neplăcut, stresant, o obligaţie, o constrângere. Evident, nicotina îi ajută să facă faţă mai bine acestui stres dar…
Creierul uman are nevoi crescute de oxigen şi glucoză în perioadele de efort intelectual intens şi fără acestea, randamentul creierului scade dramatic. Nicotina are printre altele efect asupra glicemiei, în sensul că împiedică glucoza să ajungă în celule motiv pentru care acestea mor mai repede.
Monoxidul de carbon din fumul de ţigară ajuns în sânge se cuplează cu globulele roşii, le blochează, acestea nemaiputând să care oxigen către celule şi nici dioxid de carbon de la celule către plămâni, deci celulele sunt axfisiate lent. Dacă fumând, creierul este privat de glucoză şi de oxigen, cum se poate ca el să fie mai eficient decât atunci când nu fumezi? Este simplu: nicotina vinde iluzii descărcând plăcere şi mascând efectele toxice pe care le are.
Psymotion