Cum să abordezi un pacient psihotic agitat?
Sursa text: Manual of Inpatient Psychiatry, Michael I. Casher și Joshua D. Bess
Cu toate că este extrem de important să stabiliți o alianță terapeutică cu pacientul încă de la internare, psihoza este deseori însoțită de lipsa insight-ului, iar deficitele neurocognitive pot împiedica acest proces.
Clinicienii trebuie de asemenea să țină cont de siguranța lor în momentul când consultă un pacient cu istoric de violență sau foarte agitat la momentul interviului. Cel mai potrivit este să conducă interviul însoțit de un membru al echipei terapeutice sau de securitate.
Totuși, uneori o doză de 2mg de lorazepam poate fi un adjuvant important pentru chiar și cea mai profesională și liniștitoare manieră de interviu pe care un medic o poate avea.
Eforturile timpurii sunt direcționate către calmarea pacientului, suficient pentru a putea desfășura interviul în condiții optime. Atunci când pacientul este pregătit să participe, atitudinea psihiatrului trebuie să fie liniștitoare, calmă și fără prejudecăți. Pacienții se agită suplimentar dacă psihiatrul este confruntațional sau neîncrezător atunci când pacientul își expune simptomatologia delirantă.
Sfaturi pentru abordarea unui pacient temător sau agitat (din experiența autorilor)
- Ai grijă de siguranța ta. Întotdeauna! Fii atent la semne care prezic o escaladare a situației din partea pacientului: rostirea de injurii, profanități, pumni strânși, atitudini sau comportamente amenințătoare
- Asigură-te că pacientul nu se simte captiv sau ”încolțit” în spațiul unde se desfășoară anamneza
- Include în echipa terapeutică un membru care cunoaște sau a avut un contact anterior cu pacientul
- Oferă pacientului ceva tangibil, cum ar fi mâncare sau o pătură
- Începe cu, sau folosește exclusiv, întrebări simple, concrete
- Afirmațiile sau întrebările cu care debutează interviul să fie ajutătoare. Ex: ”Mulți pacienți recunosc faptul că se simt incomod să discute despre experiențele prin care au trecut”.
- Menține expirmarea afectivă proprie la un nivel minim
- Nu încerca să te comporți prea familiar, intim sau prietenos, chiar dacă pacientul este cunoscut
- Dacă este necesar, încheie interviul inițial cât mai repede și revino pentru o evaluare amănunțită mai târziu, după ce pacientul se liniștește
- Nu te baza doar pe medicație; ea este deseori o sursă de contenție, teamă sau neîncredere.
Cmentariile sunt închise