Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Poate Cipralex să provoace schimbări în greutatea corporală?

În acest articol urmărim modul în care Cipralex acționează asupra apetitului, dar și a greutății. De asemenea, oferim câteva sfaturi despre cum se poate face față oricăror modificări ale greutății care pot apărea ca urmare a administrării acestui antidepresiv.

Cipralex este denumirea comercială pentru un medicament numit escitalopram, folosit în tratarea afecțiunilor produse de anxietate și depresie. Urmarea unui tratament cu Cipralex poate cauza luarea în greutate. Mai puțin frecvent, poate provoca pierderea unor kilograme.

Totuși, o dietă bazată pe alimentație sănătoasă și pe exerciții fizice moderate pot ajuta la prevenirea modificărilor nedorite în greutate.

Tratamentul cu Cipralex

Medicii pot prescrie Cipralex pentru tratarea tulburărilor de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea. Cipralex se încadrează în grupurile de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei – cunoscuți și ca ISRS (SSRI).

Medicamentele ISRS ajută la creșterea cantității de serotonină din creier. Serotonina este o substanță chimică, un neurotransmițător, care ajută la reglarea stărilor de dispoziție a unei persoane.

Cipralex se găsește atât sub formă lichidă, cât și comprimate. Doza recomandată este, de obicei, 10 miligrame (mg), care trebuie administrată o dată pe zi, dimineața sau seara.

De obicei, efectul medicamentului apare după 4-6 săptămâni de la prima administrare. Există cauzuri când unele persoane sunt nevoite să ia luni sau ani acest tratament. Pe termen lung nu există riscuri majore provocate de tratamentul cu Cipralex.

Mulți experți sunt de părere că acest medicament determină o creștere mai mică în greutate decât alte antidepresive apărute inițial. Formele mai vechi de medicamente antidepresive includ inhibitori de monoaminooxidază și antidepresive triciclice.

Cum afectează Cipralex apetitul și greutatea?

În urma unui tratament cu Cipralex, pacientul poate lua în greutate, iar acest lucru se poate întâmpla din diverse motive.

În primul rând, Cipralex stimulează serotonina, care joacă un rol important în controlul greutății. Medicamentul poate crește apetitul în mod direct, sau o persoana care urmează acest tip de tratament poate începe să mănânce mai mult pe măsură ce depresia sau anxietatea se diminuează.

Pe de altă parte, pierderea în greutate este un efect secundar întâlnit mai rar. Cu toate acestea, există cazuri în care organismul se adapteză la tratamentul medicamentos. În urma acestui tratament, unii oameni au dovedit că au căpătat mai multă energie, chiar și mai multă dorință de a face sport, iar aceasta se poate justifica prin faptul că medicamentele ameliorează depresia.

Această ameliorare a simptomelor ar putea, de asemenea, să tragă un semnal de alarmă asupra comportamentelor nesănătoase, cum ar fi consumul de alcool, ceea ce ar putea duce la o pierdere în greutate.

Biblioteca Medicală Națională din SUA include apetitul crescut ca unul dintre efectele secundare recunoscute ale tratamentului cu Cipralex. Având un apetit mai mare, de obicei, persoana aflată în cauză mănâncă mai mult, ceea ce poate duce, în mod automat, la creșterea în greutate. Cu toate acestea, există oameni care utilizează Cipralex și nu resimt deloc sau într-un procent nesemnificativ efectele secundare legate de acest medicament.

Depresia și anxietatea pot afecta obiceiurile alimentare

Acestea pot determina scăderea apetitului, apariția lipsei de plăcere în ceea ce privește mâncarea sau chiar o stare de neliniște legată de mâncare. Pe măsură ce oamenii primesc tratament pentru depresia sau anxietatea lor, aceste simptome trebuie să se diminueze sau să dispară. Acest lucru poate readuce plăcerea de a te bucura de mâncare sau poate reduce starea de anxietate legată de consumul de alimente.

Un studiu din 2014 a urmărit modificările de greutate care au apărut în decursul a 12 luni în rândul persoanelor care au luat o serie de antidepresive, inclusiv Cipralex. Cercetatorii au folosit ca medicament de referință pentru comparație citalopram.
Toate medicamentele ISRS din studiu au determinat o creștere graduală a greutății. Singurul ISRS care a provocat o scădere a greutății a fost fluoxetina.

Media de creștere în greutate pentru Cipralex a fost mai mică de 0,5%. Cea mai semnificativă creștere a greutății a apărut în rândul bărbaților tineri, dar și la cei care au avut un indice de masă corporală scăzută (IMC) înainte de a începe tratamentul.

O cercetare din 2017 a urmărit rolul pe care medicamentele ISRS îl joacă în creșterea în greutate. În urma analizării datelor s-a constatat că anumiți factori de risc au crescut și mai mult probabilitatea ca o persoană să ia în greutate atunci când urmează un tratament cu antidepresive. Dintre acești factori enumerăm:

  •  Stilul de viață sedentar;
  • Fumatul;
  • Dietă bazată pe carne prelucrată, lactate și carbohidrați rafinați.

Un alt studiu, de această dată din 2011, a comparat direct Cipralex cu nortriptilina, care este un antidepresiv triciclic mai vechi. Cercetătorii au descoperit că dintre cele două medicamente, Cipralex are o probabilitate mai mică de a cauza creșterea în greutate.

Momentan nu este complet clar de ce administrarea medicamentelor ISRS, cum ar fi Cipralex, poate duce la creșterea în greutate. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a oferi un răspuns concret.

Cum să facem față modificării greutății din timpul tratamentului cu Cipralex

Poate Cipralex să provoace schimbări în greutatea corporală?Efectele care apar în urma administrării unui tratament sunt diferite de la persoană la persoană. Există indivizi care suferă o scădere drastică de greutate, iar alții se pot confrunta cu o creștere gravă. În cele din urmă, majoritatea solicită sfatul medicului, iar acesta prescrie un antidepresiv alternativ.

O parte esențial a tratementului, alături de medicamente, o pot constitui și exercițiile fizice. Pe lângă faptul că ajută o persoană să evite creșterea în greutate, acestea pot îmbunătăți somnul și reduce stresul și anxietatea.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, SUA (CDC) recomandă ca adulții să facă cel puțin 2,5 ore de exerciții fizice pe săptămână. Oamenilor le este sugerat să împartă acest timp și să îl încadreze în rutina lor zilnică.

De asemenea, alimentația sănătoasă reprezintă cheia pentru prevenirea modificărilor în greutatea corporală. Dieta optimă include cereale integrale, fructe, legume, unele lactate și, dar și proteine. Mâncatul la ore fixe, dar și gustările sănătoase sunt doar câteva obiceiuri care pot ajuta o persoană să își mențină un nivel ridicat de energie pe parcursul zilei.

Reacții adverese în utilizarea tratamentului cu Cipralex:

  • gură uscată (xerostomie);
  • dureri abdominale;
  • diaree sau constipație;
  • arsuri;
  • stări de amețeală;
  • greaţă;
  • stare de oboseală sau de somnolență mai mare decât de obicei;
  • modificări ale apetitului sexual;
  • transpirații abundente;
  • simptome similare cu cele de gripă, cum ar fi nas iritat, înfundat sau febra.

Dacă aceste reacții adverse nu dispar sau sunt foarte severe, persoana trebuie să solicite sfatul medicului. Unele reacții adverse pot fi grave și necesită asistență medicală urgentă. De exemplu:

  • halucinații, persoana vede sau aude ceva care nu este acolo;
  • stare neobișnuită de euforie;
  • batai ale inimii rapide sau neregulate;
  • rigiditate musculară;
  • confuzie;
  • febre.

Toate medicamentele ISRS au efecte secundare ușor diferite. Dacă aceste efecte secundare ale unui antidepresiv afectează calitatea vieții unui individ, acesta ar trebui să beneficieze de încercarea unui alt medicament alternativ pentru a vedea dacă efectele secundare se diminuează.

Concluzii

Schimbările de greutate reprezintă unul dintre efectele secundare cauzate de tratamentul cu Cipralex. Persoanele a căror greutate rămâne într-un interval sănătos se pot simți dispuși să accepte această schimbare, decât să trăiască cu sentimentele provocate de anxietate sau depresie pe care le-ar putea întâmpina fără medicamente.

Cu toate acestea, creșterea în greutate sau pierderea poate cauza uneori diverse probleme de sănătate și poate afecta, totodată, stima de sine sau buna dispoziție a persoanei. În asemenea situații, individul ar trebui să solicite sfatul unui psihiatru și să încerce un medicament alternativ.

Un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă echilibrată și exerciții fizice, reprezintă o parte vitală a recuperării din tulburarile de dispozitie. Acestea pot, de asemenea, ajuta la prevenirea modificărilor de greutate pe măsură ce corpul se adaptează la medicamente.

Sursa articol:

”Can Lexapro cause weight changes?” Claire Sissons, MedicalNewsToday.com

1 Comentariu
  1. Alina spune

    Eu una iau de 4 ani si m am ingrasat 15 kg., daca incerc sa opresc sau sa iau mai putin, fac crize de nervi fara el!:(((

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More