Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

De ce este Ashwagandha cea mai bună pentru stres? [Articol sponsorizat]

Ashwagandha este o plantă netoxică care captează atenția pentru capacitatea sa de a modula stresul și anxietatea. Această plantă este o parte importantă a Ayurveda, sistemul tradițional de medicină din India, vechi de secole, și este folosită pentru a trata o serie de afecțiuni, cum ar fi reumatismul și insomnia.

Oamenii au folosit ashwagandha de mii de ani pentru a ameliora stresul, a crește nivelul de energie și a îmbunătăți concentrarea.

Ashwagandha” înseamnă în sanscrită „mirosul calului„, ceea ce se referă atât la mirosul plantei, cât și la capacitatea sa potențială de a crește puterea.

Numele său botanic este Withania somnifera, iar aceasta este cunoscută și sub alte câteva denumiri, inclusiv „ginseng indian” și „cireș de iarnă”.

Planta ashwagandha este un arbust mic cu flori galbene, originar din India și Asia de Sud-Est. Extractele sau pulberea din rădăcina sau frunzele plantei sunt folosite pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv anxietatea și problemele de fertilitate

Cu toate acestea, multe studii clinice au testat substanța vegetală pe un număr relativ mic de participanți. Sunt necesare studii suplimentare și mai ample pentru a stabili beneficiile pretinse de ashwagandha, în special pe termen lung.

Ce este ashwagandha?

Ashwagandha face parte dintr-o clasă de plante numite adaptogene, cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate atunci când sunt ingerate sub formă de ceaiuri, pulberi, tincturi și suplimente, sau în formele lor brute.

Cunoscută și sub numele de ginseng indian, cireș de iarnă sau după denumirea sa științifică Withania somnifera, ashwagandha este un arbust de plante ale cărui rădăcini și fructe de pădure sunt folosite pentru proprietățile lor medicinale.

Cercetările asupra ashwagandha continuă să evolueze, oamenii de știință din întreaga lume studiind eficacitatea acesteia împotriva unei varietăți de afecțiuni.

Iată câteva dintre beneficiile susținute științific ale ashwagandha.

1. Ameliorează stresul și anxietatea

Ashwagandha este poate cel mai bine cunoscută pentru proprietățile sale de ameliorare a stresului. Mai multe studii evidențiază acest avantaj, observând capacitatea ashwagandha de a diminua semnificativ nivelul de stres și anxietate al participanților.

Un studiu special a indicat că ashwagandha poate aduce beneficii și în ceea ce privește calitatea somnului – cercetătorii au confirmat că participanții au dormit mult mai bine cu doze de plantă în comparație cu doze de placebo.

2. Scade glicemia și grăsimile

Câteva studii clinice mici au constatat că ashwagandha este utilă în reducerea nivelului de glucoză din sânge și a trigliceridelor (cel mai frecvent tip de grăsime din sânge). Un studiu a comparat efectele ashwagandha de scădere a glicemiei cu cele ale medicamentelor prescrise pentru diabetul de tip 2.

3. Dezvoltă musculatura și forța

Cercetătorii continuă să studieze eficacitatea ashwagandha în îmbunătățirea forței și a dimensiunii musculare. Un studiu a constatat că participanții au experimentat o creștere a vitezei și a forței. Un alt studiu a observat o creștere a puterii musculare, alături de un procent mai mic de grăsime corporală și o reducere a nivelului de colesterol atunci când s-a consumat ashwagandha. Unii participanți au experimentat, de asemenea, un somn mai bun, dar acest studiu nu a comparat consumul de ashwagandha cu un placebo.

Tratamentele cu ashwagandha au produs rezultate pozitive într-un alt studiu efectuat numai cu participanți de sex masculin. În comparație cu grupul placebo, bărbații care au primit ashwagandha au înregistrat creșteri semnificative ale forței musculare (măsurate cu ajutorul exercițiilor de presare la bancă și de extensie a picioarelor) și ale dimensiunii musculare la nivelul brațelor și al pieptului, precum și o reducere semnificativă a procentului de grăsime corporală și a leziunilor musculare după antrenament.

4. Îmbunătățește funcția sexuală la femei

Cel puțin un studiu clinic indică faptul că ashwagandha poate aduce beneficii femeilor care se confruntă cu disfuncții sexuale. Administrarea de ashwagandha a dus la îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește excitarea, lubrifierea, orgasmul și satisfacția, așa cum au fost raportate de către participante. De asemenea, a îmbunătățit în mod semnificativ numărul de întâlniri sexuale reușite și a îmbunătățit metricile de suferință în legătură cu viața lor sexuală și sexualitatea.

5. Stimulează fertilitatea și nivelul de testosteron la bărbați

Ashwagandha poate oferi, de asemenea, beneficii reproductive pentru bărbați. Administrarea de ashwagandha la bărbații infertili a demonstrat că îmbunătățește semnificativ calitatea spermei prin reechilibrarea nivelurilor hormonale de reproducere. În urma unui studiu, 14% dintre partenerele pacienților de sex masculin au rămas însărcinate.

Separat, într-un studiu cu ashwagandha legat de stres, cercetătorii au constatat că planta a crescut nivelul de testosteron la bărbații participanți, dar nu și la femei. Un alt studiu care a testat efectul ashwagandha asupra forței musculare la bărbați a măsurat, de asemenea, o creștere semnificativă a testosteronului.

6. Acutizează concentrarea și memoria

Ashwagandha poate ajuta la îmbunătățirea cogniției, a memoriei și a capacității de a efectua răspunsuri motorii după instrucțiuni. Studii mici au constatat că, în comparație cu un placebo, ashwagandha a îmbunătățit semnificativ timpii de reacție ai participanților în timpul testelor de cogniție și psihomotorii (care măsoară capacitatea de a răspunde la instrucțiuni și de a efectua o acțiune indicată).

Un studiu a constatat chiar că ashwagandha a îmbunătățit semnificativ durata de atenție a participanților, precum și memoria lor imediată și generală în cadrul unei varietăți de teste.

7. Susține sănătatea inimii

Cel puțin două studii au arătat că ashwagandha poate crește nivelul VO2 max, care este cantitatea maximă de oxigen pe care o absorbiți în timp ce faceți efort fizic. Aceste niveluri sunt utilizate în măsurarea rezistenței cardiorespiratorii – cât de bine inima și plămânii livrează oxigenul către mușchi în timpul activității fizice. Astfel, niveluri mai ridicate de VO2 max pot indica o inimă sănătoasă care se comportă bine în aceste condiții.

Acestea fiind spuse, este posibil ca rezultatele acestui studiu să nu se aplice în mod universal, deoarece a fost realizat exclusiv cu adulți sănătoși și atletici, spre deosebire de un grup mai divers de participanți.

Riscuri potențiale și efecte secundare ale Ashwagandha

Ashwagandha este o plantă sigură și netoxică, dar există câțiva factori care trebuie luați în considerare înainte de a o adăuga la dieta dumneavoastră.

Luați alte medicamente? Este o idee bună să vă anunțați medicul (medicii) dacă doriți să adăugați ceva nou la rutina dumneavoastră de sănătate, inclusiv ashwagandha. Dacă luați deja alte medicamente, ashwagandha poate spori sau slăbi efectele acestora.

Există și alte afecțiuni care trebuie luate în considerare? Ashwagandha poate fi nesigură dacă sunteți însărcinată, alăptați, sunteți imunocompromisă, urmează să fiți supusă în curând unei intervenții chirurgicale sau aveți o afecțiune tiroidiană. De asemenea, este demn de remarcat faptul că unele persoane alergice la solanacee sau care au anumite alergii la ierburi nu tolerează bine ashwagandha. Dacă oricare dintre aceste situații vi se aplică, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în sănătate integrativă pentru a stabili dacă este sigur pentru dumneavoastră să luați ashwagandha.

Ce doză ar trebui să iau? Experții spun că este posibil ca organismul să nu absoarbă toată doza de 300 de miligrame de ashwagandha, de exemplu. Dozele mai mari pot chiar să declanșeze efecte secundare nedorite, cum ar fi vărsături și diaree. În schimb, luați doze mai mici, mai frecvent, pentru a beneficia cât mai mult de efectele sale echilibrante.

De unde provine această ashwagandha? Verifică întotdeauna sursa plantelor tale, mai ales dacă cumperi capsule de suplimente. Începeți prin a cere recomandări membrilor personalului de la magazinele de alimente naturale sau de suplimente. Dacă aceștia spun că orice marcă va funcționa, faceți propriile cercetări cu privire la certificările, practicile de testare și standardele produselor fiecărei companii. Vreți să verificați în special prezența oricăror metale grele, inclusiv arsenic, cadmiu, plumb și mercur, în produsele lor. Expunerea la aceste metale poate duce la afectarea ficatului, a rinichilor, a sistemului nervos central, a sistemului imunitar și a sistemului reproducător.

Cum se administrează Ashwagandha

Rădăcinile și boabele de ashwagandha pot fi consumate pentru proprietățile lor medicale, dar, de obicei, găsiți ashwagandha în capsule de suplimente sau sub formă de capsule (Ashwagandha Forte), pulbere, tinctură și ceai.

Allnutrition.ro recomandă să începeți cu un ceai de ashwagandha ca o modalitate de a introduce ușor planta în dieta dumneavoastră și de a contribui și la hidratarea dumneavoastră – un factor crucial pentru sănătatea generală.

Dacă doriți să deveniți mai creativi, adăugați forma brută de ashwagandha sau o pulbere de ashwagandha direct în mâncare. De exemplu, puteți amesteca pulberea în unt de nuci, granola, smoothie-uri sau ovăz peste noapte. Doar nu o expuneți la temperaturi înalte, spune Clairmont, ceea ce ar anula beneficiile terapeutice ale plantei și ar putea chiar să o facă cancerigenă. În schimb, păstrați-o la foc mediu sau aruncați-o în mâncare spre sfârșitul preparării alimentelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More