Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

6 provocări ale vieții cu o boală psihică

Există multe tipuri de boli psihice; câteva dintre cele mai frecvente sunt anxietatea, depresia, deficitul de atenție (ADHD), autismul și tulburările din spectrul autist, Stresul post-traumatic, schizofrenia, iar lista poate continua. Viața unei persoane cu un asemenea diagnostic poate fi extrem de dificilă, mai ales că societatea nu înțelege care sunt provocările pe care le are de înfruntat, zi de zi. Scopul acestui articol este de informare și educare cu privire la ce înseamnă să trăiești cu o boală psihică.

 

1.   Interacțiunea socială este o corvoadă

Este foarte greu pentru o persoană cu sindrom Asperger sau altă tulburare de spectru autist sau care suferă de depresie sau anxietate să interacționeze cu cei din jur în moduri acceptabile din punct de vedere social.

 

Depășirea crizelor de anxietate în momentul interacțiunii cu persoane necunoscute este un lucru dificil, mai ales pentru cei care au tendința de a intra imediat într-o stare defensivă. Interacțiunea cu oamenii cu care nu există puncte comune este o corvoadă pe care o persoană care luptă cu o boală psihică nu o poate aprecia ca utilă.

 

2.   Prioritizarea propriei persoane

Pentru o persoană care suferă de o tulburare psihică, aprecierea propriei persoane și punerea acesteia pe primul plan este extrem de dificilă, aproape utopică. Întotdeauna familia, serviciul, prietenii ajung pe primul loc, iar asta vine cu un cost mare la nivel de sănătate mintală.

 

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face pentru a continua să ai grijă de tine chiar și în momentele dificile este să dormi suficient și să găsești timp pentru ieșiri în natură sau activități sportive. O plimbare de jumătate de oră în pas vioi îți poate schimba semnificativ focusul și dispoziția.

 

3.   Solicitarea ajutorului din partea celorlalți

Persoanele conștiente de propriile probleme de sănătate mintală fac eforturi susținute, zi de zi, pentru a continua să fie adulți funcționali în medii sociale provocatoare. Adeseori, ele sunt atât de conștiente de propriile limite, încât preferă să își ascundă complet slăbiciunile și refuză să ceară ajutorul, chiar și atunci când sunt în situații limită.

 

Lipsa de acțiune la momentul potrivit se traduce într-o doză și mai mare de stres, ceea ce nu face decât să agraveze problemele deja existente.

 

4.   Identificarea sentimentelor și a cauzelor lor

Multe persoane care se confruntă cu probleme de sănătate mintală se întreabă constant dacă felul în care se simt este o parte reală a propriei vieți, sau doar o altă consecință a bolii. Procrastinarea e semn de oboseală, sau se datorează bolii? Dificultățile de concentrare sunt un semn al ADHD-ului, sau pur și simplu am deja prea multe pe cap? Toate aceste îndoieli referitoare la propria persoană nu fac decât să agraveze lucrurile și să scadă încrederea și respectul individului vizavi de sine însuși.

 

5.   Păstrarea unor bune obiceiuri

Cei care se luptă cu probleme de sănătate mintală au nevoie de tot felul de rutine personale pentru a se menține la un nivel funcțional. Dar uneori, chiar dacă știi că mersul pe jos zilnic te ajută să ții anxietatea sub control, pur și simplu ești prea obosit ca să o mai faci și pe asta. Din păcate, o persoană cu o boală psihică nu își permite luxul de a renunța la obiceiurile sale, fără a plăti prețul unei schimbări a stării generale.

 

6.   Teama că boala va reveni

Una dintre cele mai mari spaime ale unei persoane cu o tulburare de sănătate mintală este că simptomele vor reveni. Numai cineva care a trecut prin chinul anxietății sau al depresiei poate realiza cât de înspăimântător este să te gândești că stările respective pot reveni și îți pot transforma iar viața în iad, afectându-te în fiecare aspect al interacțiunilor sociale.

 

Problemele de sănătate mintală poartă, încă un puternic stigmat social, ceea ce le face un subiect tabu de discuție. Din păcate, este ultimul lucru de care au nevoie aceste persoane și doar educarea societății le poate ușura viețile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More