Terapia electroconvulsivantă este o terapie destul de controversată folosită mai des la mijlocul secolului trecut. Dar astăzi este folosită în Statele Unite și alte țări pentru a ameliora comportamentul autoagresiv sever al copiilor cu autism.
Se estimează că unul din zece copii cu autism au comportament autoagresiv violent, deseori cauzând răni grave de la nasuri sparte la dezlipire de retină. Nimeni nu știe de ce. Unele teorii leagă acest comportament de anxietatea cauzată de suprastimularea senzorială, altele de frustrarea cauzată de dificultățile de comunicare.
”Ultimele date imagistice arată că TEC (terapia electroconvulsivantă) ar face reversibile unele anomalii cerebrale din tulburările majore psihiatrice. Nu știm exact de ce funcționează la copiii cu autism, dar credem că probabil este din cauza reglării circuitelor afectate de autism.” – Charles Kellner – Director TEC la Spitalul Mount Sinai din New York.
Tratamentul electroconvulsivant modern este făcut sub anestezie, cu miorelaxante administrate în prealabil pentru a preveni convulsiile violente.
Foarte puține state din lume sunt de acord cu folosirea acestei metode de terapie la persoanele sub 18 ani, în prezent fiind aprobată doar pentru tratamentul depresiei severe care nu răspunde la tratament medicamentos.
Efectul advers cel mai des întâlnit este pierderea temporară de memorie, caracterul temporar fiind susținut de ultimele studii. Unii psihiatri nu sunt de acord cu această metodă, chiar susțin interzicerea ei definitivă din practica psihiatrică: ”Curentul electric nu trece doar prin lobii frontali – sediul inteligenței, gândirii și creativității – el trece de asemenea și prin lobii temporali – sediul memoriei. Distrugi astfel însăși expresia personalității, caracterului, individualității sau a sufletului” – Dr. Peter Breggin.
BBC a publicat recent un articol descriind două cazuri – Sofija și Jonas – care au beneficiat de tratament electroconvulsivant pentru comportamentul lor autoagresiv sever, cu rezultate uimitoare.
Colegiul Regal al Psihiatrilor (compus din 18.000 psihiatri din Marea Britanie și întreaga lume) oferă următoarele argumente pro și contra referitoare la TEC:
PENTRU
- eficacitate în cazul depresiei severe rezistentă la alte tratamente, reducând astfel cazurile de suicid
CONTRA
- metodă învechită
- efecte adverse severe
In Romania copiii cu autism sunt ”tratati ” de ”mamici” cu diete fara lactate, fara gluten ,fara zahar, ”siropele naturiste pentru linistire”, totul de la Plafar , lapte de camila , remedii florale Bach, uleiuri esentiale, chelare, protocolul Nemechek , biorezonanta ,vampiri energetici si multe altele.Daca o sa cititi pe facebook grupurile ”mamicilor ” care incearca orice, numai medicamente nu pentru ca” ii transforma pe copilasi in legume pasive si le distrug ficatul ”, veti vedea o lume paralela. Este o campanie impotriva medicamentelor date de la psihiatrie similara cu campania antivaccin. Si toate se lauda ca au vazut progrese la copii cu aceste ”metode”.