Un studiu în faza a doua arată că alopregnanolonul, un metabolit al progesteronului, este o importantă opțiune în tratamentul depresiei postpartum.
Îmbunătățirile au apărut chiar după 24 de ore de la administrarea intravenoasă a medicamentului, cunoscut ca Brexanolon, și au fost susținute chiar și după o lună de tratament.
În perioada post-natală, nivelul de alopregnanolon scade dramatic, speculându-se că ar avea un rol în dezvoltarea depresiei post-partum.
Această teorie a fost testată într-un studiu randomizat controlat pe un lot de 21 de femei cu depresie post-partum severă (HAM-D>26), aflate în primele 6 luni de după naștere. Au fost împărțite în două grupuri, unul care a primit brexanolon intravenos titrat timp de 60 de ore, iar celălalt a fost testat cu placebo.
În grupul care a primit brexanolon s-a observat o reducere a scorului HAM-D cu mai mult de 20 de puncte (p=.008). Aceleași îmbunătățiri s-au produs și în scorurile scalei Montgomery-Asberg.
Nu au existat efecte adverse importante, decese sau discontinuări.
Pot să spun că din punct de vedere clinic [intervenția] a fost bizară. După primele 24 de ore, pacienta a trecut de la o stare depresivă profundă, retrasă, în care nu interacționa cu nimeni, la o stare complet schimbată. Părea înviorată, zâmbea și vorbea cu ceilalți pacienți.
Aș fi fost sceptică dacă nu aș fi văzut cu ochii mei rezultatele.
Dr. Meltzer-Brody, asistent universitar la departamentul Psihiatrie al Universității Nord Carolina, SUA.
Rezultatele au fost prezentate la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Farmacologie Clinică din 2017.
Studiul a fost sponsorizat de Institutul Național al Sănătății și Sage Therapeutics.
Cmentariile sunt închise