Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Tratarea insomniei ar putea preveni depresia la persoanele vârstnice

Depresia este foarte frecventă la persoanele de vârstă înaintată. Potrivit unor estimări, peste 10 la sută dintre adulții de peste 60 de ani s-au luptat cu tulburarea depresivă majoră  în ultimul an. O dispoziție deprimată, pierderea interesului pentru activități anterior plăcute, dificultăți de concentrare, gânduri de inutilitate sau de vinovăție, gânduri de moarte sau sinucidere, oboseală, tulburări de somn, pierdere sau creștere în greutate neplanificată sau o schimbare a apetitului și mișcări lente sau agitate sunt câteva dintre simptomele tulburării depresive majore.

Care este legătura dintre somn și depresie?

Insomnia (dificultăți în a adormi, a rămâne adormit și/sau a se trezi prea devreme) și hipersomnia (dormit excesiv) sunt simptome comune observate la persoanele care suferă de tulburare depresivă majoră. Este important de menționat că lipsa somnului dublează riscul de tulburare depresivă majoră. Acest lucru este deosebit de important pentru adulții în vârstă, deoarece un studiu a constatat că peste 70% dintre adulții de peste 65 de ani au raportat cel puțin un simptom de insomnie. Această informație este deosebit de importantă pentru adulții în vârstă.

De ce ar investiga cercetătorii tratamentul pentru insomnie ca un posibil mijloc de prevenire a depresiei?

Există tot mai multe dovezi că tratarea insomniei la pacienții care suferă atât de insomnie, cât și de depresie, are potențialul de a îmbunătăți atât somnul pacienților, cât și starea lor de spirit. De exemplu, în cadrul unui proiect de cercetare desfășurat în Australia, pacienții diagnosticați atât cu insomnie, cât și cu tulburare depresivă majoră au primit tratament sub forma unei terapii cognitiv-comportamentale pentru insomnie (CBT-I).

CBT-I este un set specializat de instrumente dezvoltate pentru a-i ajuta pe pacienți în tratarea doar a insomniei lor. Ea se diferențiază de alte domenii clinice, cum ar fi depresia, în care strategiile cognitive și comportamentale sunt frecvent utilizate în tratament. Acest lucru indică faptul că tehnicile pe care cineva le-ar putea învăța în timp ce primește CBT pentru depresie nu ar fi de ajutor pentru pacienții care suferă de insomnie ca urmare a afecțiunii lor. În ciuda faptului că au beneficiat doar de terapie orientată spre insomnie, 61% dintre participanții la studiu care au primit CBT-I de la un expert în medicina comportamentală a somnului s-au simțit mai bine, iar multe simptome ale depresiei lor s-au ameliorat; de fapt, tulburarea depresivă majoră a acestora a fost considerată a fi în remisie după acest tratament.

Tratamentul insomniei ca măsură preventivă pentru tulburarea depresivă majoră la adulții în vârstă

O cercetare recentă care tocmai a fost publicată în revista JAMA Psychiatry a investigat dacă CBT-I ar putea sau nu să protejeze adulții cu vârsta de peste 60 de ani de dezvoltarea MDD. Un total de 291 de persoane care îndeplineau criteriile de diagnostic pentru tulburare de insomnie, dar nu îndeplineau criteriile de diagnostic pentru tulburare depresivă majoră pe parcursul anului precedent, s-au oferit voluntar să ia parte la studiul de cercetare.

Participanților la studiu li s-a oferit opțiunea de a beneficia fie de terapie cognitiv-comportamentală pentru insomnie (CBT-I) de la un psiholog clinician specializat în acest domeniu, fie de un program de educație privind somnul de la un educator în domeniul sănătății publice, cea din urmă opțiune servind drept condiție de control pentru studiu. Participanții la studiu au fost evaluați de către echipa de cercetare o dată la șase luni, timp de o perioadă completă de trei ani, pentru a stabili dacă au dezvoltat sau nu MDD.

Care au fost rezultatele studiului?

  • 12 la sută dintre participanții care au primit CBT-I au dezvoltat MDD pe parcursul perioadei de urmărire de trei ani
  • 26 la sută dintre participanții care au primit doar un program de educație privind somnul au dezvoltat MDD pe parcursul aceleiași perioade de timp.

Ulterior, cercetătorii au folosit o metodă statistică pentru a evalua impactul gravității oricăror simptome ușoare de depresie la începutul studiului, pe lângă utilizarea de medicamente antidepresive și hipnotice. Cercetătorii au ajuns la concluzia că a existat „o reducere de aproape 60 la sută a probabilității de depresie”.

Este interesant de remarcat că, în rândul participanților la studiu care au primit CBT-I, somnul lor părea să joace și el un rol: doar 5% dintre beneficiarii CBT-I au dezvoltat MDD dacă insomnia lor a fost vindecată, comparativ cu 15% dintre beneficiarii CBT-I a căror insomnie nu a fost vindecată. Această diferență este semnificativă.

Ce anume implică acest lucru pentru situația mea?

A existat o creștere recentă a interesului pentru medicina preventivă, care pune accentul pe modificarea stilului de viață al unei persoane pentru a preveni apariția unei boli, mai degrabă decât pe simpla furnizare de tratament pentru afecțiunile existente.

În mijlocul unei calamități sau a unei pandemii, când multe persoane, inclusiv adulți mai în vârstă, s-ar putea să se lupte cu starea lor de spirit, se pare că cei care suferă de tulburări de insomnie ar putea lua în considerare CBT-I ca prevenție împotriva MDD, pe lângă numeroasele alte beneficii ale tratării insomniei. Acest lucru se adaugă la multe alte beneficii ale tratării insomniei.

Atunci când căutați un furnizor, este esențial să vă asigurați că acesta este specializat în CBT-I și că nu confundați „sfaturi de somn” sau „igiena somnului” cu un program de tratament CBT-I cuprinzător.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More