Persoanele cu afecțiuni mintale grave, cum ar fi tulburarea bipolară, schizofrenia sau tulburarea schizoafectivă, mor în medie cu 10 până la 20 de ani mai devreme decât persoanele fără aceste afecțiuni. Principala cauză a decesului este reprezentată de bolile cardiovasculare.
Un nou studiu evaluează riscul de boli cardiovasculare la 30 de ani, pe durata vieții lor de adult, plus riscul lor de 10 ani.
Cercetarea constată că și persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 36 de ani care au aceste afecțiuni de sănătate mintală prezintă un risc semnificativ mai mare de boli cardiovasculare.
Autorul principal al studiului este Dr. Rebecca C. Rossom, cercetător principal în domeniul sănătății comportamentale la Institutul HealthPartners din Minneapolis, MN. Ea explică:
„Chiar și la vârste mai tinere, persoanele cu boli mintale grave au prezentat un risc mai mare de boli de inimă decât colegii lor, ceea ce subliniază importanța abordării factorilor de risc cardiovascular pentru aceste persoane cât mai devreme posibil. Intervențiile de abordare a riscului de boli cardiace pentru aceste persoane sunt maxim de benefice atunci când sunt inițiate la vârste mai tinere.”
„Studiul nostru”, spune Dr. Rossom, „s-a axat pe contribuția factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul, glicemia, indicele de masă corporală [IMC] și statutul de fumător, pentru a compara riscul general de boli de inimă pentru persoanele cu și fără boli mintale grave.”
Studiul apare în Journal of the American Heart Association.
Importanța riscului de 30 de ani
„În momentul de față”, spune Dr. Rossom, „estimările privind riscul de boală cardiacă la 10 ani sunt folosite cel mai frecvent, iar acestea nu pot fi aplicate până când oamenii nu au cel puțin 40 de ani, ceea ce este prea târziu pentru a începe să abordăm riscul de boală cardiacă la persoanele cu boli mintale grave.”
„Încurajăm sistemele de sănătate și medicii să folosească estimările privind riscul cardiovascular pe 30 de ani pentru adulții tineri cu boli mintale grave, deoarece acestea pot fi folosite începând cu vârsta de 18 ani.”
Riscul cardiovascular pe 30 de ani pentru persoanele cu afecțiuni mentale grave a fost de 25%, mai mult decât dublu față de riscul de 11% pentru persoanele fără aceste afecțiuni.
După ajustarea în funcție de sex, vârstă, rasă, etnie și asigurator, cercetătorii au constatat că, în comparație cu persoanele fără afecțiuni mentale grave:
- Persoanele cu tulburare schizoafectivă au avut cel mai mare risc cardiovascular la 30 de ani.
- Cei cu tulburare bipolară au avut cel mai mare risc cardiovascular pe 10 ani.
- Dintre persoanele cu afecțiuni grave de sănătate mintală, 15% aveau hipertensiune arterială, comparativ cu 13% dintre persoanele fără una dintre aceste afecțiuni.
De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu afecțiuni grave de sănătate mintală aveau de trei ori mai multe șanse de a fi fumători decât persoanele fără aceste afecțiuni. De asemenea, s-a constatat că jumătate dintre acestea erau predispuse să fie obeze, comparativ cu 36% dintre persoanele fără afecțiuni psihice grave.
Populația studiată
Studiul a urmărit 591.257 de persoane. Din totalul grupului, 2%, adică 11.333 de persoane, aveau tulburare bipolară, schizofrenie sau tulburare schizoafectivă.
Șaptezeci la sută dintre cei cu afecțiuni mentale grave aveau un diagnostic de tulburare bipolară, 18% aveau tulburare schizoafectivă și 12% aveau schizofrenie.
Persoanele cu probleme grave de sănătate mintală aveau mai multe șanse de a fi de sex feminin și mai tinere și de a se identifica ca fiind de culoare, nativi americani, din Alaska sau multirasiali. De asemenea, era mai probabil ca aceștia să aibă asigurare de la Medicare sau Medicaid.
Sursă text: Schizophrenia, bipolar increase cardiovascular risk (medicalnewstoday.com)