Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca anumite suplimente alimentare sunt eficiente in tratarea tulburarilor mintale. Cele mai eficiente suplimente sunt omega-3 si acidul eicosapentaeonic (care mai poarta denumirea si de EPA).
Funcționează suplimentele în tulburările mintale?
Toate cercetarile efectuate ajuta sa se demonstreze cat de utile sunt suplimentele nutritionale in tratamentul psihiatric. Joseph Firth, doctor cercetator la Sydney University, alaturi de colegii sai au examinat datele din mai multe studii care au investigat eficacitatea si siguranta oferita de suplimentele nutritionale in tratamentul diferitelor tulburari mintale și au publicat rezultatele în jurnalul World Psychiatry.
Revizuirea sistematică a inclus 33 de meta-analize de control a peste 10.000 de persoane alese aleatoriu care sufereau de ADHD, depresie, anxietate, tulburare bipolara, tulburari de personalitate si schizofrenie.
Rezultatul acestui studiu a aratat ca majoritatea suplimentelor alimentare examinate nu au reusit sa imbunatateasca semnificativ sanatatea mintala. Cu toate astea, anumite suplimente s-au dovedit a fi eficiente pentru anumite tulburari mintale doar atunci cand sunt utilizate alaturi de tratamentul conventional.
Omega-3: adjuvant in tratamentul depresiei?
In mod special, cea mai puternica dovada a aratat ca omega-3 a fost eficienta atunci cand a fost administrata ca adjuvant la antidepresive in cazul pacientilor cu depresie .
Studiul a mai demonstrat ca omega-3 poate oferi un mare beneficiu in cazul pacientilor cu markeri inflamatori crescuti. In plus tot in acelasi studiu s-a demonstrat ca suplimentarea cu omega-3 poate aduce beneficii in cazul pacientilor cu ADHD.
Joseph Firth a mentionat ca in prezent nu exista un studiu exact care sa evidentieze utilizarea nutrientilor ca tratament de baza sau monoterapie pentru orice tulburare psihiatrica. Mai mult de atat rezultatele au demonstrat ca anumite suplimente folosite ca adjuvante în tratamentul standard sunt ineficiente. De exemplu, suplimentele cu vitamina B utilizate in depresie ofera rezultate pozitive in timp ce formele de acid folic nu au absolut niciun efect in ceea ce priveste depresia sau tulburarile psihice.
Joseph Firth si colegii sai au mai descoperit ca tratamentul adjuvant pe baza de folat a redus simptomele majore ale depresiei si simptomele negative ale schizofreniei. Amioacidul N-acetilcisteina s-a dovedit a fi un bun tratament adjuvant in tulburarile de dispozitie si schizofrenie conform rezultatelor.
Studiul a mai demonstrat ca suplimentele alimentare ofera siguranta de care ai nevoie, fara sa existe dovezi evidente ca acestea au efecte adverse sau contraindicatii cu medicamente psihiatrice.
Concluzii
Marea majoritate a studiilor despre suplimentele alimentare au fost efectuate pe persoanele care aveau probleme mintale de foarte mult timp.
Joseph Firth a mai declarat ca ar trebui sa se efectueze mai multe cercetari dedicate examinarii eficacitatii tratamentelor cu adjuvante precum N-acetilcisteina si L-metilfolat la tinerii in stadiile incipiente ale bolii mintale.
Sursa: Healio
Cmentariile sunt închise