Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Studiu: Un compus al canabisului reduce convulsiile rezistente la tratament din sindromul Dravet

Un studiu dublu orb randomizat publicat astăzi în New England Journal of Medicine demonstrează pentru prima dată eficacitatea marijuanei medicinale în crizele convulsive asociate unei forme rare de epilepsie, sindromul Dravet.

Compania care a sponsorizat studiul, GW Pharmaceuticals, a anunțat anterior unele rezultate, dar NEJM a validat cercetarea prin peer-review.

Acum avem dovezi științifice solide, riguroase că în acest sindrom specific cannabidiolul are efect în reducerea convulsiilor. Dar nu este un panaceu universal.

– Dr. Orrin Devinsky, neurolog

Lotul a cuprins 120 de copii între 2 și 18 ani cu Sindrom Dravet, o formă rară de epilepsie determinată genetic care este fatală pentru 20% dintre pacienți înainte de a ajunge la vârsta de 20 de ani.

În timpul studiului, toți pacienții au rămas pe regimul inițial de tratament, dar au fost împărțiți în două loturi: unul a primit cannabidiol iar altul placebo. După 14 săptămâni numărul mediu al convulsiilor din grupul ”canabis” a scăzut de la 12.4 la 5.9 pe lună, comparativ cu ”placebo” care a scăzut de la 14.9 la 14.1.

În lotul care a primit marijuana medicinală 43% dintre pacienți au avut numărul crizelor convulsive reduse la jumătate, comparativ cu doar 27% din celălalt grup. Cinci procente dintre pacienții primului grup au scăpat complet de convulsii, comparativ cu niciunul din lotul placebo.

Efectele adverse ale cannabidiolului raportate includeau vomă, oboseală, febră, amețeală și diaree. Opt pacienți s-au retras din studiu datorită severității efectelor adverse.

Cercetătorii îndeamnă la prudență în folosirea canabisului deocamdată deoarece nu se cunosc interacțiunile cu alte medicamente și efectele pe termen lung ale acestui tratament.

GW Pharmaceuticals a anunțat de asemenea un alt studiu în faza a 3-a în care a fost folosit cannabidiol pentru o altă formă de epilepsie numit Lennox-Gastaut și așteaptă aprobarea pentru folosirea produsului lor, Epidiolex, în ambele afecțiuni.

Deocamdată nu se cunoaște exact mecanismul prin care acționează acest compus al canabisului în crizele convulsive, dar acest studiu va deschide porțile către mai multă și mai atentă cercetare asupra acestui subiect.

Sursa: Trial of Cannabidiol for Drug-Resistant Seizures in the Dravet Syndrome
Prin intermediul Sci-hub (integral și gratuit)

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More