Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Strategii pentru prevenirea suicidului. Meta-analiză BJPsych

Suicidul este o problemă majoră de sănătate publică, 800.000 de persoane fiind afectate în fiecare an la nivel mondial (conform OMS).

Jurnalul Britanic de Psihiatrie (The Brtitish Journal of Psychiatry – BJPsych) a publicat o meta-analiză a 72 de studii randomizate care încearcă să identifice cele mai bune strategii de prevenție a suicidului disponibile astăzi.

Rezultatele au găsit un singur câștigător: programul de intervenție și contact (Brief Intervention and Contact) pentru persoanele care avut o tentativă de suicid – program dezvoltat de Organizația Mondiale a Sănătății Rezultate satisfăcătoare au avut și Terapia Cognitiv Comportamentală sau litiul, dar nu au fost semnificative statistic.

Acesta presupune o scurtă sesiune de informare pentru persoanele care s-au prezentat la camera de gardă cu tentativă autolitică, combinată cu un contact sistematic pe termen lung cu aceste persoane.

Sesiunea de informare include informații despre comportamentele suicidare și recomandarea unor strategii de coping constructive și posibilități de tratament.

Mecanismul BIC este asemănător consilierii psihosociale. Funcționează ca un suport social artificial temporar pentru persoanele care nu beneficiază de un suport social eficient.

Mulți pacienți suicidari nu au o relație și o comunicare bună cu familiile lor sau cu alți oameni. BIC crește gradul de conștientizare al acestor persoane referitor la problemele care au condus la tentativa de suicid și îi ajută să găsească modalități de ieșire din această criză. Ajută la un simțământ de conexiune socială. De asemenea, contactul sistematic ulterior dă pacientului senzația că este ascultat și înțeles.

Unul dintre avantajele acestui program este că nu necesită formare academică extensivă, comparativ cu alte intervenții psihoterapeutice sau de specialitate. Are un cost scăzut și poate fi implementat de fiecare spital de urgență cu resurse scăzute, în orice țară din lume.

 

Sursa: Effectiveness of brief intervention and contact for suicide attempters: a randomized controlled trial in five countries Strategies to prevent death by suicide: meta-analysis of randomised controlled trials

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More