Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

S-a identificat un nou tip de demență (LATE)

Jurnalul ”Brain” a publicat ieri, 30 aprilie 2019, un raport al unui grup de lucru care a descoperit o nouă formă de demență – LATE (limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy). Chiar dacă împărtășește aceleași simptome cu Demența din Boala Alzheimer sau alte tipuri de demență, are o etiologie diferită.

Ce este LATE – Encefalopatia cu proteinopatie TDP-43 predominantă în sistemul limbic și legată de vârstă?

Așa cum îi spune și numele, LATE este  o modificare neuropatologică caracterizată printr-o acumulare excesivă a proteinei TDP-43 (proteinopatie) care poate (sau nu) determina o scleroză la nivelul sistemului limbic. De asemenea, ea apare preponderent la persoanele peste 80 de ani.

Se consideră că aproape o treime din pacienții diagnosticați cu Boala Alzheimer și una din cinci persoane cu vârste peste 80 de ani ar suferi de fapt de demența LATE. De asemenea, aceste două tipuri de demență pot co-exista.

Prezentarea clinică a acestui nou tip de demență este similară demenței din Boala Alzheimer, ceea ce face dificilă diferențierea în practică. Diagnosticul de certitudine atât pentru Boala Alzheimer, cât și pentru LATE, este efectuat printr-un examen histopatologic post-mortem.

Câteva elemente subtile care ar putea diferenția cele două tipuri de invalidare cognitivă sunt:

  • declin mnezic mai gradual pentru LATE
  • deficit mai proeminent în memoria episodică in cazul LATE

Raportul complet poate fi accesat gratuit pe OUP.com:

Limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy (LATE): consensus working group report

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More