Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Respirația – inamicul anxietății

Ti s-a pus de curand diagnosticul de tulburare de anxietate? Sau este in viata ta cineva drag care sufera din cauza ei?Esti tu o fire care mai tot timpul se ingrjoreaza, iar in ultima vreme simti cum anxietatea pare sa te controleze si sa iti afecteze activitatile si planurile zilnice?Vrei sa afli cum poti face sa fii relaxat atunci cand lucrurile se deruleaza ca pe autostrada?Ei bine, reactiile de anxietate, ingrijorare, teama fara motiv, evitare permanenta a unor persoane, locuri, situatii, toate sunt parte stilului nostru inconstient de a aborda unele zone din viata noastra.

Azi  va propun un exercitiu simplu, dar cu efecte magice in cazul prevenirii si tratarii tulburarilor de anxietate: respiratia constienta.

Asadar, să-ncepem:

1. Poziția corpului

Gaseste un coltisor linistit. Alege-ti o pozitie comoda. Poti sta intins sau in sezut, dar ai grija ca mainile si picioarele sa fie intr-o pozitie cat mai relaxata. Indreapta-ti spatele, trage umerii in spate, tine capul drept. Inchide ochii.

2. Inspirul

Începe prin a-ti concentra atentia asupra ritmului respiratiei tale. Inspira, incet, simte aerul cum trece prin nari, cum ajunge la trahee, cum inunda plamanii extinzand cutia toracica. Incepe sa numeri. Relaxeaza-ti muschii abdomenului. Lasa-ti zona abodominala sa se umfle sub presiunea aerului. Inspira. Inspira incet cat de mult aer poti …1…2…3…4…5…

3. Tine-ți respiratia

Reincepe sa numeri in timp ce iti tii respiratia. Incearca sa simti presiunea aerului din torace, presiunea pe diafragma, pe abdomen …1…2…3…4…5…

4. Expirul

Acum incepi usor sa expiri, sa simti fiecare particula de aer cum iti paraseste corpul, cum abdomenul se dezumfla, cum plamanii se golesc incet, aproape complet …1…2…3…4…5…

5. Înaintea unui nou inspir

Dupa incheierea expirului, reia numaratoarea si asteapta fara sa tragi deloc aer in piept timp de 5 secunde pana la un nou inspir…1…2…3…4…5…Este momentul in care corpul se reechilibreaza pentru inceperea unui nou ciclu de respiratii.

Repeta acest exercitiu zilnic minim cate 5 minute si ori de cate ori ai ocazia. Te poti afla oriunde, acasa, in parc, in tramvai sau in pauza de la job.

Succes!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More