Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

[Recenzie] În abis. Însemnările unui neuropsihiatru despre tulburările minții – Anthony David

Mintea umană este o structură extrem de complexă, iar înțelegerea ei completă este foarte dificilă, cu toate că există numeroase încercări în acest sens. Totuși, specialiștii din domeniul psihiatriei realizează constant cercetări și analize și ne permit să observăm măcar o mică parte din felul în care aceasta funcționează.

Anthony David este unul dintre specialiștii ce doresc să împărtășească din informațiile avute cu publicul larg, așa că îi oferă acestuia lucrarea intitulată „În abis. Însemnările unui neuropsihiatru despre tulburările minții”.

Autorul are o experiență de peste două decenii ca psihiatru, dar și peste 600 de lucrări științifice care vizează afecțiunile și tulburările psihice, așa că relatările sale sunt perfecte pentru a ne oferi o perspectivă asupra minții umane. 

Lucrarea prezentată ne plimbă prin capcanele minții și ne surprinde cu câteva dintre cele mai interesante cazuri întâlnite de distinsul neuropsihiatru britanic. Astfel, sunt prezentați pacienți ale căror manifestări sunt extrem de enigmatice și chiar bizare, sfidând complet explicațiile clinice obișnuite. Numeroși specialiști sunt nedumeriți în fața acestor pacienți și ajung chiar la adevărate dezacorduri.

Răspunsurile la întrebările formulate sunt căutate atât pe plan fizic, cât și psihic, iar în final nu fac decât să ne arate cât de complexă, unică și fascinantă este mintea umană. Încercările de a răspunde la anumite întrebări sunt însoțite inclusiv de suspans și frici, dar și de numeroase momente în care apar detalii intrigante despre interacțiunea dintre corp și minte. 

Ca neuropsihiatru, Anthony David ia contact cu o diversitate de pacienți, care mai de care mai interesanți. Printre aceștia sunt regăsiți și pacienți ale căror manifestări traversează granițele dintre planul fizic și cel mental, dar care sunt și foarte dificil de înțeles.

Experiența bogată a autorului cu diferite astfel de cazuri face ca acesta să ajungă la concluzia că cele două structuri atât de distincte – mintea și corpul – lucrează una cu cealaltă, sau poate una împotriva celeilalte, și aduc pacienții în diferite situații dificile și chiar calamitare.

Ultimele capitole ale acestei cărți sunt despre felul cum mintea și corpul interacționează și, într-un fel, rivalizează pentru câștigarea controlului.” 

„În abis. Însemnările unui neuropsihiatru despre tulburările minții” este, așadar, o privire provocatoare și chiar tulburătoare în mintea unor pacienți a căror complexitate este inimaginabilă. Cazurile prezentate nu sunt corelate cu pacienți simpli și ale căror probleme se pot rezolva cu câteva ședințe de psihoterapie sau cu o utilizare rațională de medicamente, precum antidepresive sau antipsihotice.

Tratamentele aferente acestor cazuri dificile implică adesea un amestec de agenți farmacologici, psihoterapie, stimulare electrică transcraniană, dar și rezolvarea unor probleme de bază, precum gestionarea situațiilor dificile de viață. Aceste probleme sunt complexe, iar descoperirea și aplicarea soluțiilor ideale durează adesea perioade lungi de timp.

De asemenea, pot să apară situații neprevăzute și care întârzie succesul. Spre exemplu, un pacient cu schizofrenie poate dezvolta simptome ale bolii Parkinson ca urmare a tratamentului sau medicamentos, iar această complicație va declanșa ulterior mai multe probleme psihiatrice ce vor trebui tratate. 

Cele șapte capitole ale cărții lui David prezintă cazuri speciale și care pictează imagini fascinante ale legăturilor dintre minte și corp, dar și a modurilor complicate în care aceste elemente interacționează.

Legătura minte-corp din centrul fiecăruia dintre aceste cazuri este contrară ipotezelor medicale tradiționale despre independența acestor elemente unul față de celălalt. Pacienții suferă o serie de modificări ce necesită intervenții din partea unor întregi echipe de specialiști, atât pentru trup, cât și pentru minte. De asemenea, cazurile regăsite în lucrarea lui Anthony David indică asupra faptului că unele convingeri personale, dar și colective, pot fi ruinătoare, dar, în același timp, de foarte mare ajutor în vindecarea propriei persoane sau în schimbarea acesteia în bine. 

În final, cartea lui Anthony David este o lucrare excepțională prin care putem realiza mult mai ușor că mintea umană este plină de capcane și că normalul unei persoane nu este neapărat normalul tuturor celorlalte persoane.

Noțiunea de abis sugerează primejdiile și misterele minții, dar, așa cum spune și autorul, trimite și către avertismente, declarații de neputință și adevărate provocări. Parcurgerea acestei cărți va îmbogăți cititorul cu numeroase informații, îl vor face să privească cu alți ochi psihiatria, mintea umană și suferințele acesteia și poate îl vor face chiar să se înțeleagă puțin mai bine.  

[Recenzie] În abis. Însemnările unui neuropsihiatru despre tulburările minții – Anthony David

Sursa: New York Journal of Books Washington Post

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More