Primul ghid oficial pentru Depresia Mixtă a fost elaborat de un grup de experți condus de Stephen M. Stahl
Mai mult de o treime din adulții diagnosticați cu tulburare depresivă majoră prezintă elemente mixte și probabil s-ar plia mai bine pe un tratament antipsihotic decât pe unul antidepresiv, concluzionează un grup de experți, condus de Stephen M. Stahl.
”Este o schimbare de paradigmă care se întâmplă deseori în practică. Ce credeam odată că e bun s-ar putea să fie în parte rău.”
DSM-5 a introdus un specificator pentru tulburarea depresivă majoră numit ”cu elemente mixte” (”mixed features”), unde pacienții trebuie să îndeplinească pragul de criterii pentru Episodul Depresiv Major și să aibă simptome de manie sau hipomanie, sau să prezinte sindrom maniacal cu simptome depresive subsindromale. Mai multe detalii puteți găsi în același număr al revistei CNS Spectrums, în articolul ”Mixed-up about how to diagnose and treat mixed features in major depressive episodes”
Răspunsul tratamentului cu antidepreseive este cel care face diferența între depresia fără elemente mixte de cea cu elemente mixte. Există câteva dovezi care să susțină folosirea antipsihoticelor în această tulburare, foarte puține în ce privește folosirea timostabilizatoarelor și dovezi clare că monoterapia antidepresivă nu funcționează și uneori chiar poate face mai mult rău, inducând manie sau suicidalitate.
În concluzie, există date insuficiente (studii randomizate la scală largă) pentru managementul Episoadelor Depresive Majore cu Elemente Mixte, dar un grup de 20 de experți din 7 țări s-au întrunit și au elaborat un ghid în acest sens, un ghid care conține 17 pagini și a fost publicat în ediția de aprilie a jurnalului CNS Spectrums, o ediție dedicată în totalitate elementelor mixte din tulburările mentale.
Ghidul integral îl puteți consulta în link-urile de mai jos.
Cmentariile sunt închise