Personajele umane, nu animalele, îi ajută pe copii în învățarea lecțiilor morale
Un studiu al Universității din Toronto condus de Patricia Ganea arată că poveștile în care sunt prezentate personaje umane și nu antropomorfizate, cum ar fi animale drăgălașe sau monștri, sunt mai eficiente în predarea unor lecții morale copiilor.
Multe persoane cred că un copil este mai interesat și mai captivat de poveștile cu animale antropomorfizate, dar noi am descoperit că nu este așa. Copiii sunt mai predispuși să pună în aplicare morala poveștii atunci când personajele sunt umane.
Acest lucru se întâmplă datorită faptului că un copil nu consideră personajele de natură animală ca fiind asemănătoare cu el și nu va ‘traduce’ aceste învățături morale și sociale în viața reală.
Rezultatele studiului sunt importante pentru că majoritatea cărților, filmelor, desenelor animate sau jocurilor se folosesc de personaje animale cărora le insuflă un caracter uman.
– Patricia A. Ganea, asistent universitar la catedra de ”Psihologie Aplicată și Dezvoltare Umană”, Universitatea din Toronto
Rezumatul studiului:
- Copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani au citit cărți despre altruism și dăruire care au avut fie personaje umane, fie personaje animale antropomorfizate, iar ca și control s-a folosit o carte despre semințe.
- Cartea cu personaje umane a îmbunătățit considerabil capacitatea de dăruire altruistă, comparativ cu cealaltă carte, care a diminuat-o.
- Copiii din ”lotul antropomorfic” care au considerat personajele animale că au caracter mai mult uman decât animal au fost mai predispuși la dăruire în post-test.
- Cărțile de povești care au personaje umane pot promova mai bine comportamentele prosociale.
Cmentariile sunt închise