Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Pandemia COVID-19 in cazul copiilor cu autism

Pandemia COVID-19 are efecte puternice din toate punctele de vedere. Spre exemplu, pandemia produsa de noul tip de coronavirus tine adultii si copiii in case si vine la pachet cu reguli de izolare sociala pentru a ajuta la stoparea raspandirii virusului. Adaptarea la o rutina noua este stresanta pentru toata lumea, iar situatia actuala impune modificari majore in viata de zi cu zi a oricarei persoane. Aceste modificari in rutina zilnica afecteaza in special copiii cu autism si le creeaza numeroase dificultati, deoarece ei intampina adevarate provocari in ceea ce priveste schimbarea.

Se considera ca autismul afecteaza modul in care o persoana socializeaza, comunica si se comporta, iar pandemia actuala poate duce la amplificarea acestor dificultati. Acest articol prezinta modul in care criza produsa de COVID-19 poate afecta persoanele cu autism si familiilor lor. De asemenea, sunt oferite cateva sfaturi cu privire la gestionarea efectelor autismului in timpul pandemiei COVID-19.

Cum sunt afectate persoanele cu autism?

Comunitatile stiintifice din intreaga lume continua sa recomande masuri de distantare sociala si masuri de igiena pentru a preveni si limita raspandirea SARS-CoV-2, care este virusul responsabil de COVID-19. Drept urmare, multe scoli si afaceri raman inchise. Astfel, multi copiii si adulti raman acasa, desfasurandu-si activitatea online. Totusi, adaptarea la o noua rutina, cum ar fi aceasta, poate veni la pachet cu provocari dificile pentru copiii cu autism si pentru familiilor lor.

Multi copii cu autism primesc ingrijiri de specialitate, iar acest lucru se face fata in fata. Spre exemplu, copiii care urmeaza terapii comportamentale se bazeaza pe interactiuni in grupuri, lucru ce va fi dificil de realizat in mediul online. De asemenea, inchiderea scolilor inseamna pentru copiii cu autism o restrictie severa la serviciile vitale de educatie. Copiii autisti pot sa nu inteleaga de ce rutina lor zilnica sufera modificari, iar acest lucru poate duce la stres, frustrare si anxietate. Acesti declansatori emotionali pot agrava efectele autismului si pot duce la diferite probleme severe de comportament si comunicare. Pentru a compensa aceste lucruri, multi parinti incearca sa aiba un echilibru intre viata profesionala si cea familiala, astfel incat sa isi poate sustine cat mai bine copiii in aceste momente incerte.

Discutia cu cei mici

Desi este posibil ca unii copii cu autism sa nu inteleaga pe deplin natura pandemiei COVID-19, parintii se pot concentra pe explicarea situatiei actuale a familiei lor si asupra modului in care activitatile obisnuite trebuie adaptate la nou. Copiii cu autism nu vor sti intotdeauna ce se intampla si este posibil sa nu-si poata exprima temerile si frustrarile. Tinand cont de aceste lucruri, este foarte important ca adultii sa discute cu cei mici despre coronavirus intr-un mod simplu si usor de inteles. Parintii trebuie sa fie clari, directi si sinceri. Spre exemplu, acestia pot spune despre coronavirus ca este un virus ce poate face oamenii foarte bolnavi, iar cine isi doreste sa ramana sanatos trebuie sa stea departe de ceilalti si sa poarte masca. Acesta va fi si motivul pentru care cei mici trebuie sa stea acasa si sa faca aici activitatile pe care le faceau la scoala sau gradinita.

Copiii cu autism pot avea nevoie de spatiu si timp pentru a procesa noile informatii, iar adultii nu trebuie sa ii streseze si mai tare. De asemenea, cei mici pot pune intrebari suplimentare, raspunsurile la acestea nu trebuie sa fie complicate. Mai exact, nu trebuie apelat la explicatii complexe si la detalii inutile ce ar putea provoca teama si confuzie.

Adaptarea la noua situatie

O rutina zilnica este reconfortanta pentru copiii cu autism, asa ca parintii ar trebui sa pastreze cat mai multe elemente din aceasta chiar si in timpul pandemiei. Spre exemplu, pot fi pastrate orele obisnuite de trezire si culcare, orele de luat masa sau de privit la televizor etc. Cand este posibil, cel mic trebuie lasat sa preia controlul, avand la dispozitie anumite optiuni. De exemplu, acesta poate fi lasat sa aleaga ce sa manance la pranz sau poate fi intrebat ce ar dori sa faca in continuare. In acest fel, copiii se pot adapta mult mai usor la tranzitie si la nou. A avea o rutina stabilita si asteptari clare sunt factori ce vor ajuta la reducerea anxietatii care poate surveni atunci cand lucrurile se schimba in mod rapid.

In ceea ce priveste pandemia COVID-19, copiii trebuie sa inteleaga faptul ca protectia este absolut necesara. Parintii trebuie sa le explice acest lucru si trebuie sa le introduca in rutina anumite comportamente importante. Astfel, cei mici trebuie sa invete sa se spele pe maini bine si des si trebuie sa inteleaga faptul ca nu este bine sa isi atinga nasul, gura si ochii cu mainile murdare. De asemenea, acestia trebuie sa exerseze distantarea sociala, pastrand o distanta de aproximativ 2 metri fata de cei din jur si purtand masca de protectie. Aceste comportamente pot fi invatate mai usor prin asocierea lor cu anumite povesti. Insotirea lor de imagini si instructiuni colorate ar putea fi de ajutor.

Trebuie inteles faptul ca un copil cu autism se poate simti frustrat, ingrijorat sau speriat in aceasta perioada si poate dezvolta anumite comportamente neadecvate sau repetitive, precum balansarea sau lovirea mainilor. Cei mici isi pot controla mai usor sentimentele atunci cand vorbesc liber cu parintii. De asemenea, scrisul, lucrul manual si joaca sunt activitati ce pot ajuta un copil cu autism sa treaca mai repede peste aceasta perioada incerta. Pot fi incercate si diferite activitati calmante, precum respiratia profunda, ascultatul muzicii sau vizionarea unui videoclip preferat pe parcursul zilei. In plus, exercitii fizice pot fi de un real ajutor, specialistii demonstrand faptul ca acestea reduc semnificativ anxietatea.

Un aspect foarte important ce trebuie adus in discutie se axeaza pe limitarea timpului pe care cei mici il petrec pe retelele de socializare sau privind reportaje deranjante sau ce ar putea sa provoace teama. Cand copiii aud sau citesc ceva suparator, acestia ar trebui sa discute cu parintii pentru a intelege mai bine situatia si pentru a se linisti. Pe langa aceste lucruri, crearea unui mediu calm poate ajuta la prevenirea unor comportamente repetitive, stresante si chiar periculoase. Pentru acest lucru se poate apela inclusiv la limitarea zgomotelor de fundal inutile, precum cele produse de televizor sau radio. Casa trebuie pastrata ordonata, iar in rutina familiei trebuie incluse activitati relaxante, precum cititul, ascultarea muzicii si meditatia.

Cand trebuie solicitat ajutor medical?

Ajutorul medical poate fi solicitat atunci cand apar comportamente noi legate de autism sau atunci cand cele vechi se agraveaza. Medicii pot realiza inclusiv evaluari periodice online, prin servicii de videoconferinta. De asemenea, sprijin medical trebuie solicitat atunci cand un membrul al familiei prezinta simptome ale infectiei cu virusul SARS-CoV-2, cum ar fi tusea, febra sau dificultatile in respiratie. Acestea sunt cele mai frecvente simptome, dar pot fi prezente si altele, precum durerile in gat, durerile de cap, frisoanele, durerile musculare, pierderea gustului si a mirosului. Copiii dezvolta de obicei simptome mai usoare decat adultii, astfel incat parintii trebuie sa ii supravegheze si evalueze foarte bine.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More