Ultimele cercetări au descoperit că persoanele cu un nivel mai mare de optimism tind să trăiască perioade mai lungi de timp. Astfel, speranța de viață a persoanelor optimiste este de aproximativ 85 de ani, dar această vârstă poate fi depășită.
Un recent comunicat din partea cercetătorilor descrie modul în care aceștia au evaluat legătura dintre un nivel de optimism mai mare și o durată de viață mai lungă, cu un accent deosebit pe creșterea șanselor de a atinge o longevitate excepțională. Echipa de cercetători a efectuat acest studiu deoarece majoritatea studiilor privind speranța de viață excepțională au avut tendința de a se concentra pe efectele factorilor biomedicali. Astfel, oamenii de știință au devenit interesați si au dorit să afle mai multe detalii despre rolul factorilor non-biologici.
În timp ce numeroase alte cercetări au identificat mulți factori de risc pentru boli și moarte prematură, s-a constatat că nu se știu suficiente lucruri despre factorii psihosociali pozitivi care pot promova o îmbătrânire mult mai sănătoasă. Optimismul este un astfel de factor pozitiv, iar cercetătorii îl definesc ca fiind așteptarea generală a faptului că lucrurile bune se vor întâmpla la un moment dat. De asemenea, optimismul implică o convingere fermă că viitorul va fi favorabil.
Specialiștii sugerează că optimismul este un aspect ce poate fi modificat prin diferite tehnici terapeutice relativ simple. Acest lucru asociat cu rezultatele cercetării cu privire la optimism ar putea duce la un impact puternic asupra sănătății publice. Intervenția pozitivă asupra optimismului unei persoane ar putea menține starea de sănătate și ar proteja procesul de îmbătrânire, astfel încât riscul de mortalitate să fie diminuat.
Cuprins
Rezultatele cercetărilor
Pentru a analiza efectele optimismului asupra longevității, cercetătorii au cules date cu privire la 69.744 de femei și 1.429 de bărbați. În cazul femeilor s-au realizat studii pe o perioadă de 10 ani, adică în intervalul 2004-2014, în timp ce datele despre bărbați au presupus 30 de ani de urmărire (1986-2016).
În cazul ambelor sexe, toți participanții au finalizat sondaje de opinie periodice cu privire la starea de sănătate. Aceste sondaje au inclus întrebări despre dietă, consum de alcool, fumat și alte comportamente corelate cu sănătatea. În plus, chestionarele completate au inclus și numeroase elemente despre optimism. Spre exemplu, o parte a cercetării a cerut persoanelor din lotul de studiu să indice, pe o scală de 5 puncte, măsura în care au fost sau nu de acord cu anumite afirmații, precum: „În general, aștept să mi se întâmple mai multe lucruri bune decât lucruri rele”.
Trebuie cunoscut că dintre participanții de sex feminin au decedat 13% în decursul celor 10 ani de studiu. De asemenea, 71% dintre bărbați au decedat în cei 30 de ani de monitorizare. Când cercetătorii au analizat datele, au constatat că femeile și bărbații cu cel mai ridicat nivelul de optimism au trăit în medie cu 11-15% mai mult decât cei cu niveluri mai scăzute de optimism. În plus, femeile și bărbații cu cel mai ridicat nivel de optimism au avut chiar și o probabilitate mai crescută de a trăi mai mult. Astfel, persoanele optimiste au avut cu 50-70% mai multe șanse de a trăi cel puțin 85 de ani.
Un aspect important constă în faptul că echipa de cercetători a constatat că toate rezultate au fost valabile chiar și atunci când au ținut cont de diferiți parametri, precum:
- Efectele vârstei;
- Nivelul de educație;
- Bolile persistente;
- Depresia;
- Nivelul de activitate fizică;
- Regimul alimentar;
- Consumul de alcool și tutun;
- Vizitele la medic.
De ce are optimismul aceste efecte?
Chiar dacă cercetătorii nu au investigat exact modul în care optimismul ar putea ajuta oamenii să trăiască mai mult, aceștia consideră că există câteva motive plauzibile. Un prim motiv potențial constă în faptul că persoanele cu un optimism mai ridicat au mai multe șanse de a avea comportamente sănătoase, precum creșterea nivelului de activitate fizică sau evitarea fumatului. Astfel, aceste două comportamente pot prelungi durata de viață a unei persoane.
Un alt factor pe care oamenii de știință l-au corelat cu un nivel mai mare de optimism este capacitatea de a gestiona și regla emoțiile mai eficient. Oamenii care pot face acest lucru cu ușurință se vor recupera mai rapid în urma intervențiilor unor factori stresori.
Cum poate fi sporit nivelul de optimism
Nivelul de optimism poate fi crescut, cel putin temporar, prin abordarea unor anumite tehnici, unele dintre acestea fiind chiar foarte simple. Printre cele mai frecvente astfel de metode se regăsesc:
- Meditația/Rugăciunea – anumite tehnici de meditație, precum yoga sau cele care țin de respirație pot ajuta la eliminarea stresului și la obținerea unui nivel optim de bună dispoziție:
- Evitarea stresului și adoptarea unui somn odihnitor – conflictele și situațiile stresante trebuie evitate cât mai des, astfel încât să fie menținută o stare pozitivă îndelungată. De asemenea, adoptarea unui program de odihnă eficient poate ajuta la creșterea nivelului de optimism;
- Psihoterapia – apelarea la un terapeut poate ajuta la înțelegerea problemelor existente și la gestionarea lor eficientă. Psihoterapia poate duce în acest mod la depășirea unor situații dificile din viață și la creșterea speranței cu privire la viitor;
- Ținerea unui jurnal – ținerea unui jurnal în care să se noteze lucrurile pozitive din ziua ce s-a terminat poate ajuta la creșterea nivelului de gânduri optimiste. De asemenea, în jurnal pot fi trecute câte 3 motive pentru care există recunoștință la finalul zilei;
- Creșterea nivelului de activitate fizică – exercițiile aerobice stimulează organismul și ajută la creșterea secreției de substanțe chimice ce au rol în oferirea senzației de bine. Astfel, s-a demonstrat că sportul poate ajuta la combaterea depresiei și anxietății, dar și la stimularea gândurilor pozitive;
- Reamintirea lucrurilor plăcute – amintirile plăcute pot ajuta la îmbunătățirea stării de dispoziție și la creșterea nivelului de optimism.
Astfel de metode pot reorienta creierul pentru a fi mai pozitiv. Totuși, trebuie cunoscut faptul că sunt necesare cercetări suplimentare care să abordeze efectele pe termen lung ale metodelor ce au ca scop stimularea optimismului.
Concluzii
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că optimismul servește ca o resursă psihologică extrem de utilă în promovarea sănătății și a longevității. Astfel, persoanele pozitive și optimiste din lotul de studiu au avut o speranță de viață mult mai mare, depășind chiar și vârsta de 85 de ani.
Unele cercetări au arătat că unele intervenții ce ridică nivelul de optimism sunt ideale. Astfel, se recomandă anumite tehnici ce stimulează optimismul, precum meditația și psihoterapia. De asemenea, persoanele ce au o atitudine pozitivă asupra vieții au mai puține șanse de a apela la anumite obiceiuri nesănătoase, precum consumul de alcool sau tutun.
Cercetătorii afirmă că mai sunt necesare studii suplimentare și speră ca acest studiu să inspire și alți oameni de știință, mai ales cu privire la descoperirea unor metode ideale de a spori optimismul.
Cmentariile sunt închise