Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Microbii intestinali: Cheia către un somn normal

Odată cu venirea sărbătorilor de toamnă și de iarnă, mulți se vor gândi la relația dintre mâncare și somn. Cercetătorii conduși de profesorul Masashi Yanagisawa de la Universitatea Tsukuba din Japonia speră că pot atrage atenția oamenilor asupra unor  intermediari importanți din ecuație și anume bacteriile din intestin. Studiul lor detaliat pe șoareci a demonstrat măsura în care bacteriile pot schimba mediul și conținutul intestinelor, care afectează în cele din urmă comportamente precum somnul.

Experimentul în sine a fost destul de simplu. Cercetătorii au oferit unui grup de șoareci un cocktail puternic cu antibiotice timp de patru săptămâni, care le-au epuizat microorganismele intestinale. Apoi, au comparat conținutul intestinal ale acestor șoareci cu cel al șoarecilor de control care au avut aceeași dietă. Digestia descompune alimentele în bucăți numite metaboliți.
Echipa de cercetare a descoperit diferențe semnificative între metaboliți șoarecilor cu microflora epuizată și șoarecii martor. După cum explică profesorul Yanagisawa, „Am găsit mai mult de 200 de diferențe de metaboliți între grupurile de șoareci. Aproximativ 60 de metaboliți normali lipseau la șoarecii cu microflora epuizata, iar la ceilalți diferența a consituit-o cantitatea, unii au prezentat mai mulți metaboliți, alții mai puțini decât șoarecii supuși experimentului.
Echipa a urmat să stabilească ce fac în mod normal acești metaboliți. Folosind analiza de îmbogățire a setului de metabolomi, au descoperit că cele mai afectate căi biologice de către tratamentul cu antibiotice au fost cele implicate în fabricarea neurotransmițătorilor, moleculele pe care celulele din creier le folosesc pentru a comunica între ele. De exemplu, calea triptofan-serotonină a fost aproape complet oprită; șoarecii cu microflor epuizata au avut mai mult triptofan decât cei martori și un conținut foarte scăzut de serotonină.
Acest lucru a demonstrat faptul că fără microbii intestinali importanți, șoarecii nu au putut produce serotonină din triptofanul pe care îl consumau. Echipa a constatat, de asemenea, că șoarecii erau deficienți în metaboliții vitaminei B6, care accelerează producția de neurotransmițători serotonină și dopamină.De asemenea, echipa a analizat, modul în care șoarecii au dormit uitându-se la activitatea creierului în EEG.
Ei au descoperit că, în comparație cu șoarecii martor, șoarecii săraci cu microflora epuizata au avut mai mult somn REM și non-REM noaptea – când șoarecii ar trebui să fie activi – și mai puțin somn non-REM în timpul zilei – când șoarecii ar trebui să doarmă în cea mai mare parte. Numărul de episoade de somn REM a fost mai mare atât ziua, cât și noaptea, în timp ce numărul episoadelor non-REM a fost mai mare în timpul zilei. Cu alte cuvinte, șoarecii cu microflora epuizată au trecut mai repede între etapele de somn / trezire decât confrații lor martori ai expeimetului. 

Profesorul Yanagisawa speculează că lipsa serotoninei a fost responsabilă de anomaliile somnului; cu toate acestea, mecanismul exact trebuie încă elaborat. „Am constatat că epuizarea microbilor elimină serotonina din intestin și știm că nivelurile de serotonină din creier pot afecta ciclurile de somn / veghe”, spune el. Astfel, schimbarea microbilor care se află în intestin prin modificarea dietei are potențialul de a-i ajuta pe cei care au probleme cu somnul.

Deci, în acest sezon de sărbători, când vă simțiți somnoroși după ce ați mâncat un curcan umplut cu triptofan, vă rugăm să nu uitați să mulțumiți microbilor intestinali!

Sursa: MedicalXpress

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More