L-metilfolatul, forma bioactivă a folatului (vitamina B9), este una dintre cele 13 vitamine esențiale pentru funcționarea organismului. Această formă este singura care poate trece bariera hemato-encefalică (adică poate ajunge în circulația cerebrală) și joacă un rol important în ciclul metabolic necesar producerii serotoninei, dopaminei și noradrenalinei.
Anumite studii efectuate sau în curs de desfășurare susțin folosirea L-metilfolatului în augmentarea tratamentului depresiei unipolare precum și în perioada fertilă. Chiar și FDA (Agenția pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite) aprobă folosirea L-metilfolatului ca supliment al tratamentului antidepresiv.
Eficacitate și tolerabilitate
Rezultatele studiilor precum cel al lui Papakostas (2012) sau Zajecka (2016) indică faptul că o doză 15 mg de L-metilfolat pe zi asociat terapiei antidepresive cu SSRI este mult mai eficientă decât placebo (rata de răspuns: 32.3% vs 14.6%). Produsul a fost bine tolerat și cu efecte adverse minime. În studiul lui Papakostas doar un singur pacient a dezvoltat simptome maniacale în timpul tratamentului.
Pentru depresia bipolară, Nierenberg și colegii au creat un registru open-label pentru pacienții cu depresie în cadrul tulburării bipolare. Aceeași doză de L-metilfolat (15mg/zi) a fost administrată în asociere cu tratamentul standard. În cea de-a 6-a săptămână de tratament a existat o îmbunătățire cu 50% a scalei MADRS (scala Montgomery Asberg pentru evaluarea depresiei). Și aici, un singur pacient a avut o exacerbare maniacală evaluată cu scala YMRS.
Agitație și simptome hipomaniacale asociate cu L-metilfolat?
În suplimentul ediției din martie al publicației Psychiatric Times sunt prezentate 3 cazuri de persoane de sex feminin cu tulburări afective care au avut în schema de tratament asociat L-metilfolat. În toate aceste cazuri au existat episoade acute de agitație, iritabilitate sau chiar simptome hipomaniacale provocate de administrarea L-metilfolatului. S-a considerat relația cauzală între aceste simptome deoarece la întreruperea suplimentului simptomele s-au remis complet.
Cazurile de acest gen încearcă să pună în gardă clinicienii cu privire la posibilele efecte adverse ale asocierii de L-metilfolat tratamentului antidepresiv uzual. Nu este un efect advers frecvent, însă informarea clinicienilor și pacienților va ajuta la monitorizarea eficientă a tratamentului.
Cele 3 vignete pot fi consultate în linkul următor, iar întregul număr în caseta de mai jos:
Cmentariile sunt închise