Suicidul este cel mai devastator comportament uman. Dacă rata mortalității pentru principalele cauze de mortalitate a scăzut în ultimul secol, rata suicidului este identică.
Lipsa progresului în prevenția suicidului se datorează înțelegerii limitate pe care o avem în momentul actual. Ideațiile și comportamentul suicidar nu pot fi urmărite în condiții de laborator.
Cuprins
Cine?
O meta-analiză recentă (Franklin JC 2017) care a examinat toate studiile concepute să testeze predicția suicidului din ultimii 50 de ani a scos în evidență următoarele:
- nicio categorie de factori de risc (tulburări mintale sau fizice) nu este substanțial mai influentă decât cealaltă
- majoritatea studiilor au examinat doar un singur factor de risc într-un moment dat
- magnitudinea efectelor pentru factorii de risc cunoscuți nu s-a modificat în timp.
Inteligența artificială poate ajuta în perfecționarea unui algoritm de detectare a persoanelor cu risc suicidar, numeroase studii și programe promițătoare fiind în acest moment în derulare. Totuși, acuratețea acestei abordări este departe de a fi perfectă, iar rata fals-pozitivelor e inacceptabil de mare.
Când?
Timpul mediu între evaluarea unui factor de risc și evidențierea unei ideații sau tentative suicidare este de aproximativ 9 ani, ceea ce face dificilă examinarea markerilor temporali de risc.
Totuși, există câteva excepții în literatură. Riscul comportamentului suicidar crește dramatic în primul an după apariția primei idei autolitice și în prima săptămână după externare (în cazul internărilor pentru o patologie psihiatrică). Bolnavii de cancer au risc maxim de evenimente suicidare în primele 6 luni de la aflarea diagnosticului.
Dezvoltarea noilor tehnologii (telefoanele inteligente, biosenzorii din accesorii și platformele social-media) poate ajuta la monitorizarea continuă in situ pentru a răspunde la întrebarea ”Când?”, dar și la următoarea întrebare.
De ce?
În ce mod și de ce conduc la suicid factorii de risc? Răspunsul la această întrebare poate ajuta dramatic la progresul înțelegerii mecanismelor care duc la actul suicidar.
Matthew K. Nock și colaboratorii fac un rezumat al cercetărilor inovatoare care încearcă să găsească răspunsuri la întrebările de mai sus într-unul dintre editorialele publicate în ultimul număr al jurnalului JAMA Psychiatry.
Nock, M. K., Ramirez, F., & Rankin, O. (2018). Advancing Our Understanding of the Who, When, and Why of Suicide Risk – Descarcă gratuit PDF utilizând link-ul de mai jos
Descarcă PDF
Cmentariile sunt închise